Παρασκευή, 23 Ιουλίου 2021 09:16

Ερευνα της βρετανικής εταιρείας Astons: Ετήσια απόδοση 6,1% προσφέρει η αγορά κατοικίας στη Μεσσηνία

Γράφτηκε από την
Ερευνα της βρετανικής εταιρείας Astons: Ετήσια απόδοση 6,1% προσφέρει η αγορά κατοικίας στη Μεσσηνία

 

Ετήσια απόδοση 6,1% προσφέρει η αγορά κατοικίας στη Μεσσηνία, ενώ ο πανελλαδικός μέσος όρος διαμορφώνεται στο 5,7%.

Αυτό αναφέρει έρευνα της βρετανικής εταιρείας Astons που δημοσιεύει η kathimerini.gr και σύμφωνα με την οποία «η ελληνική αγορά κατοικίας είναι πολυποίκιλη, όχι μόνο όσον αφορά τον προσφερόμενο τρόπο ζωής, αλλά και όσον αφορά τα επιμέρους ποιοτικά χαρακτηριστικά των ακινήτων και τις διαθέσιμες ευκαιρίες επένδυσης».

Σύμφωνα με την έρευνα, η ετήσια απόδοση στη Μεσσηνία αγγίζει το 6,1%, καθώς η μέση τιμή πώλησης των ακινήτων διαμορφώνεται στα 109.788 ευρώ και η μέση τιμή ενοικίου στα 556 ευρώ το μήνα. Η ετήσια απόδοση ισούται με το πηλίκο του ετήσιου εισοδήματος διά της τιμής αγοράς του ακινήτου.

Σύμφωνα με την έρευνα στην Ελλάδα: «Πρωταθλήτρια των αποδόσεων εμφανίζεται η Χαλκιδική, με το εντυπωσιακό 21,3%. Συγκεκριμένα, η μέση τιμή πώλησης αγγίζει τα 142.128 ευρώ, ενώ η μέση τιμή ενοικίασης τα 2.520 ευρώ. Από τις δημοφιλείς τουριστικές περιοχές, ξεχωρίζει η αγορά κατοικίας των Κυκλάδων, όπου η μέση ετήσια απόδοση αγγίζει το 8%. Η μέση τιμή πώλησης φθάνει τα 227.052 ευρώ και η μέση τιμή ενοικίασης τα 1.518 ευρώ. Αντίστοιχα, στην Αθήνα, η μέση απόδοση δεν ξεπερνά το 5,1%, με τις τιμές πώλησης να ανέρχονται σε 164.674 ευρώ και το μέσο μηνιαίο κόστος ενοικίασης σε 702 ευρώ».

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της Astons Αρθουρ Σαρκισιάν, «για εκείνους που ενδιαφέρονται να επενδύσουν με μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, μέσω του προγράμματος χορήγησης αδειών παραμονής “χρυσή βίζα”, η επιλογή τοποθεσίας θα εξαρτηθεί από προσωπικούς παράγοντες. Ωστόσο, όσοι ενδιαφέρονται να εξασφαλίσουν και κάποια απόδοση από το ακίνητο που θα επιλέξουν, θα πρέπει να εξετάσουν τις προσφερόμενες επιδόσεις κάθε περιοχές. Ετσι, μια περισσότερο ανεπτυγμένη τουριστικά περιοχή, με υψηλή επισκεψιμότητα από το εξωτερικό, είναι προτιμότερη ως επιλογή». Προσθέτει δε ότι πολλές φορές αναμειγνύεται η προσωπική προτίμηση με το επενδυτικό όφελος, με αποτέλεσμα να πλήττεται η τελική απόδοση ενός ακινήτου. Για παράδειγμα, «αν θέλετε να επενδύσετε σε μια κατοικία και να έχετε και οικονομικό όφελος μέσω της απόδοσης, το να χρησιμοποιείτε οι ίδιοι το σπίτι για εξοχικό σας κατά την περίοδο της υψηλής τουριστικής ζήτησης, θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στο επίπεδο των εσόδων που θα προκύψουν από το συγκεκριμένο ακίνητο», καταλήγει ο κ. Σαρκισιάν.

Αναλυτικά οι αποδόσεις των κατοικιών στην Ελλάδα παρουσιάζονται στον πίνακα: 


NEWSLETTER