Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2021 08:47

Επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ ζητάει το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας

Επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ ζητάει το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας

 

Επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, όπως ζητεί η ΓΣΕΕ, ζήτησε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας Σωτήρης Τσώνης χθες σε συνέντευξη Τύπου και τάχθηκε υπέρ του εμβολιασμού για τον κορονοϊό με ενημέρωση και πειθώ.

“Η συμβολική αύξηση του κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση, από τα 650 στα 663 ευρώ από 1/1/2022 δεν μας καλύπτει, είναι κατώτερη των προσδοκιών και των αναγκών”, επεσήμανε ο κ. Τσώνης. Παρατήρησε ότι “αφού βγήκαμε από τα μνημόνια, πρέπει ο κατώτατος μισθός να σταματήσει να καθορίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο και να καθορίζεται με την εθνική συλλογική σύμβαση”. Ανέφερε πως “η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση όπου δεν έχει γίνει καμία αύξηση στον κατώτατο μισθό” και κατέγραψε αυξήσεις σε άλλες χώρες, όπως 16,3% στη Λετονία, 8,15% στην Εσθονία και 5,5% στην Ισπανία.

Ο πρόεδρος του Ε.Κ. ενημέρωσε ότι “ο κατώτατος μισθός αναφέρεται σε 600.000 εργαζόμενους και με έμμεση εφαρμογή σε 1 εκατομμύριο” κι εξήγησε πως “είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό, έχει να κάνει με ανθρώπους που είναι φτωχοί”, ενώ έκανε λόγο για αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι και για μεγάλο κύμα ακρίβειας το τελευταίο διάστημα. Ζήτησε άμεση επαναφορά του κατώτατου στα 751 ευρώ, όπως ζητεί η ΓΣΕΕ και μετά να πάει στα 809 ευρώ, για να είναι πάνω από το όριο της φτώχειας.

Αναφερόμενος στην πανδημία και στο λόγο που πρέπει να έχει το συνδικαλιστικό κίνημα, δήλωσε ότι “πιστεύουμε στον εμβολιασμό και ζητάμε από τον κόσμο να εμβολιαστεί για να πετύχουμε το τείχος προστασίας. Ούτε νέες εκατόμβες νεκρών ούτε άλλες καραντίνες, όχι σε διαχωρισμούς, να χαραχθεί εθνική στρατηγική συνεννόησης”. Διαφωνώντας με την υποχρεωτικότητα, προέτρεψε “να βοηθήσουμε όλοι με ενημέρωση, με πειθώ” κι εκτίμησε πως η υποχρεωτικότητα θα φέρει αντιδράσεις και διαχωρισμούς.

 

ΚΕΝΤΡΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ

Ο πρόεδρος του Ε.Κ. Καλαμάτας ενημέρωσε ότι στον 1ο όροφο του Εργατικού Κέντρου λειτουργεί γραφείο - κέντρο ενημέρωσης δανειοληπτών σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Διευκρίνισε ότι τώρα κάνει εσωτερική εργασία και όταν ομαλοποιηθεί η κατάσταση με την πανδημία, θα μπορεί να βρει λύσεις για δάνεια, πιστωτικές κάρτες και άλλα οικονομικά ζητήματα.

Αφού υπενθύμισε το παράρτημα της Ενωσης Καταναλωτών Ελλάδας και την ενημέρωση για εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα, παρατήρησε ότι πλέον το Ε.Κ. θα παρέχει ολοκληρωμένη ενημέρωση και σε οικονομικά θέματα και πως το επόμενο διάστημα στην ιστοσελίδα του Εργατικού Κέντρου θα υπάρχει ενημέρωση για προκηρύξεις, για εργασιακά και νομικά θέματα.

Γ.Σ.