Πέμπτη, 23 Μαϊος 2013 08:00

Πρωταθλήτρια στη μακροχρόνια, δευτεραθλήτρια στην ανεργία νέων η Περιφέρεια Πελοποννήσου

Πρωταθλήτρια στη μακροχρόνια, δευτεραθλήτρια στην ανεργία νέων η Περιφέρεια Πελοποννήσου

Πανελλήνια πρωταθλήτρια στη μακροχρόνια ανεργία, με ποσοστό 68,6%, και... δευτεραθλήτρια στην ανεργία των νέων, με ποσοστό 61,4%, αναδεικνύεται η Περιφέρεια Πελοποννήσου σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Eurostat. 

Τα στοιχεία αφορούν το 2012 και απεικονίζουν τη δραματική κατάσταση που επικρατούσε πέρυσι στην αγορά εργασίας, αφού 2 στους 3 ανέργους έψαχναν δουλειά για περισσότερο από ένα χρόνο και δεν έβρισκαν. Επίσης 2 στους 3 νέους ήταν άνεργοι το 2012 - και αν δεν η κατάσταση δεν αλλάξει το επόμενο διάστημα θα αναζητήσουν δουλειά σε άλλους τόπους. 

Οι Ελληνες νέοι είναι οι πλέον αποκλεισμένοι από την εργασία, όπως δείχνει η πανευρωπαϊκή αρνητική μας πρωτιά στις ηλικίες 15-24, με ανεργία 72,5% στη Δυτική Μακεδονία και 61,4% στην Πελοπόννησο. Η Περιφέρεια του Μοριά βρίσκεται στην 6η θέση της πανευρωπαϊκής κατάταξης και ακολουθούν (σε 8η, 9η και 10η) η Ηπειρος με 60,5%, η Κεντρική Μακεδονία με 60,4% και η Στερεά Ελλάδα με 59,1%.

 Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στην Πελοπόννησο οι άνεργοι που ψάχνουν πάνω από ένα χρόνο αλλά δεν μπορούν να βρουν δουλειά αγγίζουν το 68,6% του συνόλου - και το ποσοστό αυτό, εκτός από το υψηλότερο στην Ελλάδα είναι και το 5ο υψηλότερο στην Ευρώπη.