Πέμπτη, 08 Δεκεμβρίου 2022 09:23

Από 10 έως 20% πάνω οι τιμές τα κρέατα - Ακριβότερο φέτος το γιορτινό τραπέζι λόγω ανατιμήσεων

Γράφτηκε από τον
Από 10 έως 20% πάνω οι τιμές τα κρέατα - Ακριβότερο φέτος το γιορτινό τραπέζι λόγω ανατιμήσεων

 

Ρεπορτάζ: Τάσος Ανδρικόπουλος

Τραπέζια και συναντήσεις προ πανδημίας με αγαπημένα πρόσωπα αναμένεται να επιστρέψουν με αφορμή τις γιορτές των Χριστουγέννων. Φέτος, με τους περιορισμούς κατά του κορονοϊού να αποτελούν παρελθόν, τα τραπέζια θα γεμίσουν εκ νέου, γεγονός που θα οδηγήσει και στην ανάλογη κατανάλωση κρέατος. Στο πλαίσιο αυτό το καταναλωτικό κοινό της Καλαμάτας θα αγοράσει τα κρέατα της επιλογής του πιο “αλμυρά” σε σχέση με πέρυσι, καθώς λόγω του κύματος ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης, τα κρεοπωλεία της Καλαμάτας έχουν προχωρήσει σε ανατιμήσεις, για να επιβιώσουν οικονομικά αλλά και για να διατηρήσουν την ποιότητά τους.

O πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Μεσσηνίας Γρηγόρης Μουτεβελής μιλώντας στην “Ε” ανέφερε πως οι ανατιμήσεις συνεχίζουν να δοκιμάζουν τον κλάδο τον τελευταίο 1,5 χρόνο δίχως διαλείμματα, εκτιμώντας πως η κατάσταση αυτή δεν θα αλλάξει ούτε στις αρχές του νέου έτους.

 

 

ΟΙ ΦΕΤΙΝΕΣ ΤΙΜΕΣ

Αναφορικά με τις φετινές τιμές ενόψει γιορτών ο ίδιος σημείωσε πως συγκριτικά με την αντίστοιχη εποχή του 2021 οι καταναλωτές θα δουν μια αύξηση μεταξύ 10 και 20%. «Προσπαθούμε να κρατήσουμε τις ισορροπίες και να μην αυξηθεί περαιτέρω το κόστος προς τον πελάτη, γνωρίζοντας πως όλοι επωμίζονται δυσκολίες. Ωστόσο, αν η ενέργεια πάρει και άλλο πάνω, με παράδειγμα το πετρέλαιο και τα έξοδά μας αυξηθούν, το κρέας θα διαμορφωθεί ανάλογα το επόμενο διάστημα» υπογράμμισε, προσθέτοντας πως όλα τα κρέατα σε γενικές γραμμές κινούνται στα ίδια επίπεδα ανατιμήσεων. «Κατά προσέγγιση το αρνί θα πωλείται στα κρεοπωλεία της πόλης στα 12,5 ευρώ το κιλό και το χοιρινό περίπου στα 7,50 έως 8 ευρώ» συμπλήρωσε για τα κρέατα που έχουν κατά κύριο λόγο την τιμητική τους τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Σχετικά με τη γαλοπούλα τόνισε πως ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει το κόστος της, μιας και υπάρχει μικρή έλλειψη στην αγορά και ο κλάδος περιμένει να δει από τα μέσα Δεκεμβρίου πώς θα κινηθεί η τιμή της. «Ο κόσμος παραδοσιακά από τη δεύτερη εβδομάδα του Δεκέμβρη κάνει ερωτήσεις, ώστε να οργανώσει ανάλογα το τραπέζι του» σχολίασε, κάνοντας γνωστό πως το τελευταίο διάστημα αρκετοί καταναλωτές μειώνουν ελαφρώς την ποσότητα στις παραγγελίες τους, απόρροια του οικονομικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί. «Η αλήθεια είναι πως σε μεγάλες γιορτές όμως, όπως τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, το κρέας δεν περιορίζεται από τα νοικοκυριά, αποτελώντας μια ανάσα και για εμάς» δήλωσε.

 

ΤΟ «ΚΑΛΑΘΙ ΤΟΥ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟΥ»

Σε ό,τι έχει να κάνει με το ενδεχόμενο της δημιουργίας στον κλάδο ενός αντίστοιχου «καλαθιού» με εκείνο που εφαρμόζεται στα σούπερ μάρκετ οδηγήθηκε σε αδιέξοδο το προηγούμενο διάστημα, με τον Γρηγόρη Μουτεβελή να κάνει λόγο για κοροϊδία, καθώς προκύπτει σε κάθε περίπτωση αθέμιτος ανταγωνισμός, έστω και αν η λίστα τη στιγμή αυτή αφορά ορισμένα κρέατα στα σούπερ μάρκετ. Το εορταστικό «καλάθι του νοικοκυριού» δε, θα τεθεί σε ισχύ από τις 14 Δεκεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 4 Ιανουαρίου, περιλαμβάνοντας επιπλέον μοσχάρι και γαλοπούλα.

Παράλληλα, ο ίδιος επέστησε την προσοχή στο καταναλωτικό κοινό για παραπλανητικές προσφορές εν μέσω γιορτών που συνδυάζονται πολλές φορές με κατώτερης ποιότητας κρέατα.

 

ΤΟ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Από πλευράς κτηνοτρόφων, ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Μεσσηνίας πληροφόρησε πως συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα, καθώς το κόστος των ζωοτροφών έχει εκτιναχθεί φτάνοντας να είναι το τριπλάσιο σε σχέση με δύο χρόνια πριν. «Αποτέλεσμα αυτού είναι να μειώνουν την παραγωγή τους και τα κρέατα που προμηθευόμαστε να είναι πιο ακριβά» διευκρίνισε, κάνοντας κάλεσμα στον κόσμο της Μεσσηνίας να επιλέξει και αυτές τις γιορτές ποιοτικές προτάσεις από τα κρεοπωλεία, όπως κάνουν παραδοσιακά κάθε χρόνο.


NEWSLETTER