Σάββατο, 31 Αυγούστου 2013 11:24

"Λευκή νύχτα" απόψε στην Καλαμάτα για ψώνια και... χαβαλέ

Γράφτηκε από την
"Λευκή νύχτα" απόψε στην Καλαμάτα για ψώνια και... χαβαλέ

 

Μια "Λευκή νύχτα" από την Ευρώπη θα βιώσει απόψε η Καλαμάτα. Μια νύχτα γιορτής, που θέλει να περάσει μηνύματα αισιοδοξίας για την τοπική οικονομία. Να προσελκύσει επισκέπτες από τους γύρω νομούς και την Αθήνα, οι οποίοι θα συνδυάσουν μια βόλτα στην πόλη με τα ψώνια τους σε προνομιακές τιμές, θα περιπλανηθούν στις φωτισμένες πλατείες και τους πεζόδρομους και θα απολαύσουν... μισοτιμής τη νυχτερινή ζωή στην Καλαμάτα. 

 

Από τις 8 σήμερα το βράδυ μέχρι τις 4 το πρωί της Κυριακής, σε διάφορα σημεία της πόλης θα έχουν στηθεί μουσικά, χορευτικά και εικαστικά δρώμενα, με κάθε καταστηματάρχη να δημιουργεί το δικό του ιδιαίτερο χάπενινγκ για να μαγνητίσει τους περαστικούς. 

Η "Λευκή νύχτα" είναι μια πρωτοβουλία του Δήμου Καλαμάτας, που μαζί με τον οικείο Εμπορικό Σύλλογο, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας και το Σύλλογο Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος συνδιοργανώνουν τη γιορτή και αισιοδοξούν ότι θα γίνει θεσμός για την Καλαμάτα. Ο δήμαρχος της πόλης Παναγιώτης Νίκας, μιλώντας στην "Ε" τονίζει ότι η "Λευκή νύχτα" έχει και μια στόχευση τουριστική -  και επιδίωξη της δημοτικής αρχής είναι η Καλαμάτα να βρεθεί στο κέντρο του ενδιαφέροντος. 

Επίσης μιλούν στην "Ε" εκπρόσωποι των φορέων που συμμετέχουν στη διοργάνωση, καθώς και η δημοτική σύμβουλος, εντεταλμένη για θέματα Ανάπτυξης, Παναγιώτα Ντίντα. 

 

ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΘΕΣΜΟΣ

Η Παναγιώτα Ντίντα λέει ότι η "Λευκή νύχτα" είναι ένας θεσμός που εφαρμόζεται με επιτυχία σε πολλές πόλεις της Ευρώπης. Ο Δήμος Καλαμάτας είναι ένας σύγχρονος δήμος, τονίζει η Π. Ντίντα, κι έτσι «ως δημοτική αρχή θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο να δοκιμάζουμε καινοτόμες ιδέες και καλές πρακτικές που εφαρμόζονται από άλλους με επιτυχία». Η διοργάνωση αυτή στοχεύει όπως λέει «στην τόνωση της τοπικής οικονομίας και στην προβολή της πόλης - ενώ οι μεγάλοι κερδισμένοι σίγουρα θα είναι οι καταναλωτές οι οποίοι θα επωφεληθούν από εξαιρετικές εκπτώσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες». Ηδη, σημειώνει, «η εκδήλωση αυτή έχει προβάλει πανελλαδικά την πόλη μας και ευελπιστούμε αυτή η μεγάλη γιορτή του εμπορίου να σημειώσει επιτυχία και να γίνει θεσμός». 

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Δημήτρης Μανιάτης επισημαίνει επίσης ότι η "Λευκή νύχτα" είναι θεσμός τα τελευταία χρόνια και έχει υιοθετηθεί από πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις. «Είναι κάτι το οποίο έχει γίνει με επιτυχία στην Ευρώπη και εμείς φέτος υιοθετήσαμε τη διαδικασία, η οποία θα συμβάλει θετικά στην τοπική οικονομία», αναφέρει. Σημειώνει δε ότι για φέτος η γιορτή «ήταν τεχνικά αδύνατο να γίνει νωρίτερα μέσα στο καλοκαίρι που είχε κατέβει για διακοπές περισσότερος κόσμος, γιατί το χρονικό διάστημα για την προετοιμασία της σημαντικής αυτής πρωτοβουλίας ήταν μικρό». Ομως πιστεύει ότι θα σημειώσει επιτυχία και θα τονώσει την ψυχολογία της αγοράς. «Η οικονομία έχει σχέση με την ψυχολογία και η αγορά, δυστυχώς, διακατέχεται από ένα καταθλιπτικό κλίμα», λέει. Και προσθέτει ότι με τις χαμηλές τιμές «όλοι θα έχουν να κερδίσουν, γιατί σε όλες τις μεγαλουπόλεις της Ευρώπης ο θεσμός είναι πετυχημένος - ενώ και στο Ιλιον της Αττικής ένα ανάλογο εγχείρημα στέφθηκε με επιτυχία».

Η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας Λίλιαν Ψηλάκη θεωρεί ότι είναι καλύτερα που η "Λευκή νύχτα" διοργανώνεται στο τέλος των καλοκαιρινών εκπτώσεων, «για να ξεπουλήσουμε ό,τι έχει μείνει στο μαγαζί μας κι όχι να δώσουμε σε τιμή λαϊκής κάποια εμπορεύματα από την αρχή της εκπτωτικής περιόδου». Επίσης τονίζει ότι «εν καιρώ ύφεσης δεν μπορεί να σταυρώσουμε τα χέρια και να περιμένουμε... πότε θα κλείσουμε. Προσπαθούμε να βρούμε κάποιες έξυπνες ιδέες για να μπορέσουμε να προσελκύσουμε κόσμο, και τέτοια μια ιδέα είναι η εκδήλωση της "Λευκής νύχτας"». Λέει ακόμη πως «θα έχουμε ένα πραγματικό ξεπούλημα των εμπορευμάτων μας, οι τιμές θα είναι καταπληκτικές, με πολύ μεγάλες εκπτώσεις, με πολύ ωραία φετινά εμπορεύματα και πάρα πολλά μουσικά, χορευτικά και εικαστικά δρώμενα σε όλη την πόλη». Ειδικά τα εμπορικά καταστήματα «έχουν κάποιες καταπληκτικές ιδέες και τις πραγματοποιούν μοιράζοντας διάφορα κεράσματα στον κόσμο, γλυκά, ποτά, σουβλάκια, μπίρες - ενώ τα καταστήματα κάθε περιοχής θα έχουν κάτι διαφορετικό να παρουσιάσουν στο καταναλωτικό κοινό για να το διασκεδάσουν και να του προξενήσουν την επιθυμία να ψωνίσει». 

Ο Χάρης Βγενής, εκπρόσωπος των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, λέει ότι πρόκειται για μια καινοτόμο διοργάνωση «που θα προαγάγει το τουριστικό προϊόν, κάνοντας ελκυστική μια επίσκεψη για ψώνια και ψυχαγωγία στην Καλαμάτα». Ειδικά στο εμπορικό κέντρο της πόλης «θα συμμετάσχουν στη διοργάνωση όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα οποία έχουν καταρτίσει ένα πλάνο εκπτώσεων, άλλα σε συγκεκριμένα είδη και άλλα βάζοντας μισή τιμή σε όλο τους τον τιμοκατάλογο». Παράλληλα, «θα γίνουν διάφορα υπαίθρια πάρτι με μουσικούς παραγωγούς, σε διάφορες γειτονιές της πόλης», προσθέτει - ενώ καταλήγοντας λέει ότι ο σύλλογός θα είναι πάντα πρόθυμος να συμμετέχει «σε δράσεις που δίνουν στον επαγγελματικό κόσμο ανάπτυξη και προοπτικές εργασίας».

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, όπως έχει διαμορφωθεί κατόπιν συνεργασίας μεταξύ Δήμου Καλαμάτας, συλλόγων και ιδιωτών, έχει ως εξής:

1. Το έναυσμα για την έναρξη των εκδηλώσεων θα το δώσει η Δημοτική Φιλαρμονική, περιδιαβαίνοντας όλο το κέντρο και παίζοντας μουσική.

2. Ιστορικό Κέντρο: στην πλατεία Αμφείας (Παπλωματάδικα) μουσική εκδήλωση.

3. Δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο, disco party.

4. Στην πλατεία 23ης Μαρτίου, έκθεση ζωγραφικής.

5. Στην πλατεία Όθωνος, παραδοσιακό γλέντι από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Οι Αμφειείς».

6. Στο Ιστορικό Κέντρο, από επιχείρηση υποδημάτων εκδήλωση με jazz μουσική και επίδειξη κατασκευής παπουτσιών.

7. Στην οδό Γερμανού, σχολή χορού θα κάνει latin party.

8. Αριστομένους, στον πεζόδρομο, έκθεση φωτογραφίας.

9. Συμβολή Αριστομένους και Κολοκοτρώνη: γυμναστικές επιδείξεις με τραμπολίνο και «ιπτάμενα σεντόνια».

10. Στον πεζόδρομο Αριστομένους, πλησίον Δημαρχείου, μουσική εκδήλωση με χορούς βαλς.

11. Οδός Κολοκοτρώνη: παραδοσιακή μουσική και χοροί.

12. Οδός Αναγνωσταρά: επιδείξεις μόδας νυφικών και ρούχων και μουσικές εκδηλώσεις.

13. Κεντρική πλατεία - Βασιλέως Γεωργίου: εκδήλωση από το Δήμο Καλαμάτας με την Παραδοσιακή Ορχήστρα του Ωδείου και, σε διάφορα σημεία κοντά στην πλατεία, από ιδιώτες: house party, παραδοσιακοί χοροί, ρεμπέτικα και έκθεση βιβλίου.

14. Στοά Καλλικούνη: latin party.

15. Στις οδούς Βαλαωρίτου και Ιατροπούλου: ξυλοπόδαροι, φωτιές και μουσικές εκδηλώσεις.

16. Στην οδό Κανάρη: μουσική εκδήλωση.

17. Στο τέρμα Αριστομένους (πλησίον οδού Μακεδονίας), χορευτικές εκδηλώσεις.

 

18. Στη Ράχη, από αρτοποιείο προσφορά εδεσμάτων και μουσική εκδήλωση.


NEWSLETTER