Πέμπτη, 05 Δεκεμβρίου 2013 07:26

Ενοίκια άνω των 3.000 για μαγαζιά στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την

Δεκάδες ξενοίκιαστα καταστήματα για όλα τα βαλάντια υπάρχουν σε κεντρικούς δρόμους της Καλαμάτας, σε τιμές μειωμένες σε σύγκριση με το παρελθόν. Ξεκινούν από 200 ευρώ περίπου σε δρόμους με μικρή εμπορική κίνηση και φτάνουν σε ιδιαίτερα υψηλά ποσά στους πιο εμπορικούς. Μάλιστα, δεν είναι λίγα τα καταστήματα στο κέντρο της πόλης που νοικιάστηκαν πρόσφατα σε τιμές γύρω στα 2.000 και 3.000 ευρώ, ενώ σε μεμονωμένες περιπτώσεις έχουν κλείσει ή συζητούνται συμφωνίες έναντι... αστρονομικών ποσών. Στους λιγότερο εμπορικούς δρόμους, παρά τη σημαντική μείωση των ενοικίων, παραμένουν αρκετές δεκάδες καταστήματα ξενοίκιαστα.  

 

Στο πλαίσιο της έρευνας που πραγματοποίησε η "Ε" προέκυψε πως στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι ιδιοκτήτες κενών καταστημάτων δεν επιθυμούν να νοικιάσουν το ακίνητό τους για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (π.χ. καφετέριες, μπαρ ή ψησταριές). Στο σύνολό τους ωστόσο, είναι διατεθειμένοι να δηλώσουν την ενοικίαση στην Εφορία και οι αποδείξεις να ανταποκρίνονται στα πραγματικά ποσά.  

Ωστόσο, αρκετοί ιδιοκτήτες δηλώνουν την πρόθεσή τους να κρατήσουν κλειστό το κατάστημά τους αν δεν είναι δυνατό να εξασφαλίσουν ένα σταθερό ενοίκιο, λόγω της φορολογίας και της φθοράς που θα κληθούν να πληρώσουν. 

Οσον αφορά στην παραλιακή οδό Ναυαρίνου, μεταξύ άλλων, υπάρχουν καταστήματα που νοικιάζονται έναντι 3.200 ευρώ, 1.800 ευρώ και 1.500 ευρώ, ανά περίπτωση, ανάλογα με τα τετραγωνικά και τη δυνατότητα να βγουν τραπεζοκαθίσματα στο πεζοδρόμιο ή την παραλία.  

Οσον αφορά στην οδό Αριστομένους, όπου έχουν ενοικιαστεί όλα πλην ενός - δύο καταστημάτων, τις τελευταίες ημέρες ενοικιάστηκε κατάστημα στο εμπορικό τμήμα της οδού, έναντι ποσού που πλησίαζε τα 2.000 ευρώ, μειωμένο κατά 15 - 20% περίπου σε σύγκριση με το παρελθόν. Ενα ακόμα προνομιακό κατάστημα πληροφορηθήκαμε πως ενοικιάστηκε σε τιμή πάνω από 3.000 ευρώ, ενώ διαθέσιμα παραμένουν στην ευρύτερη περιοχή καταστήματα με ενοίκια της τάξεως των 500 ευρώ. 

Ομως, ποσά από 1.000 μέχρι 2.000 ευρώ -σημαντικά μειωμένα μάλιστα σε σχέση με το παρελθόν- ζητούνται για ενοικίαση ορισμένων καταστημάτων στην ευρύτερη περιοχή του Ταχυδρομείου.  

Αντίθετα, στην οδό Φαρών, όπου υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός ξενοίκιαστων καταστημάτων, στο βόρειο τμήμα της τα ενοίκια κυμαίνονται γύρω στα 200 με 300 ευρώ, κατά κύριο λόγο. Στο νότιο τμήμα, κοντά στην Παραλία, όπου οι τιμές λέγεται πως έχουν μειωθεί σε ορισμένες περιπτώσεις έως και 50%, ανέρχονται σε ποσά γύρω στα 400 και 500 ευρώ. Υπάρχουν ωστόσο και μεμονωμένες, πιο προνομιακές σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες, περιπτώσεις, που καταστήματα νοικιάζονται γύρω στα 1.000 ευρώ, με σημαντική μείωση σε σύγκριση με το παρελθόν. 

Στο Ιστορικό Κέντρο, όπως στις οδούς Γερμανού και Αιπύτου, τα ενοίκια κυμαίνονται από 300 μέχρι 1.000 ευρώ κατά περίπτωση. Στην ευρύτερη περιοχή της Πλατείας 23ης Μαρτίου υπάρχουν προς ενοικίαση καταστήματα έναντι του ποσού των 600 και 700 ευρώ, ενώ στη οδό Υπαπαντής, ένας από τους ιδιοκτήτες κλειστών καταστημάτων, ο Περικλής Πότταρης, δηλώνει πως σε καμιά περίπτωση δεν επιθυμεί να νοικιάσει το ακίνητό του για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως μπαράκι που του έχει ζητηθεί. Αντίθετα, λέει, ευχαρίστως το νοικιάζει στα 400 ευρώ, για κάθε άλλη δραστηριότητα όμως, όπως για κουρείο ακόμα και για... γραφείο τελετών. Πάλι όμως, σκέφτεται σοβαρά να το κρατήσει κλειστό εάν πρόκειται να μην εισπράττει το ενοίκιο, αφού θα πληρώνει χαράτσι, ...φέσι και φθορές.   

Σε καθέτους της οδού Αριστομένους, κοντά στο εμπορικό κομμάτι της πόλης νοικιάζονται καταστήματα έναντι 600 και 700 ευρώ, με δυνατότητα μάλιστα να συζητηθεί ακόμα περισσότερο η τιμή, ανάλογα με τη χρήση και τη φερεγγυότητα του ενοικιαστή. Ξενοίκιαστα παραμένουν καταστήματα στις οδούς Σταδίου, Χρήστου Κουμάντου και σε άλλες οδούς στο βόρειο τμήμα της Αριστομένους. Νοτιότερα, στις οδούς Π. Καίσαρη και Κ. Γεωργούλη υπάρχουν διαθέσιμα καταστήματα σε τιμές που ξεκινούν από 300 ευρώ.  

Οσον αφορά σε χώρους αρκετών τετραγωνικών μέτρων, στη Νέα Είσοδο, όπου επίσης αρκετά καταστήματα έχουν κλείσει τους τελευταίους μήνες, υπάρχουν διαθέσιμα ακίνητα με ενοίκιο γύρω στα 1.000 ευρώ.  

 

Στην οδό Αθηνών, επίσης μεγάλοι χώροι ενοικιάζονται με σημαντικά μειωμένα ενοίκια, τα οποία όμως συχνά ξεπερνούν τα 1.000, ίσως και τα 1.500 ευρώ.