Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2024 09:19

Στην 20άδα φτώχειας της Ε.Ε. η Πελοπόννησος για το 2023 σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat

Στην 20άδα φτώχειας της Ε.Ε. η Πελοπόννησος για το 2023 σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat

Ανάλυση: Θανάσης Λαγός

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου το 2023 ήταν ανάμεσα στις 20 Περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) με τα υψηλότερα ποσοστά ατόμων που κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Eurostat, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου κινδυνεύει από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό το 35,7% του πληθυσμού ενώ στην ΕΕ το αντίστοιχο ποσοστό είναι 21,4%.

Όπως είναι γνωστό, από όταν ανακοινώθηκαν τα εθνικά στατιστικά, η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει το υψηλότερο ποσοστό ατόμων που κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό στην Ελλάδα και ακολουθεί η Δυτική Ελλάδα με 35,2%. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Eurostat «Το 2023, το 21,4% του πληθυσμού της ΕΕ - ή περίπου 94,6 εκατομμύρια άνθρωποι - διέτρεχε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού .

Σε περιφερειακό επίπεδο, τα υψηλότερα περιφερειακά ποσοστά ατόμων που κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό καταγράφηκαν στις εξόχως απόκεντρες περιφέρειες της Γαλλίας, στη νότια Ιταλία και στην αγροτικές περιοχές της Ρουμανίας.

Το 2023, οι άνθρωποι που ζούσαν στις πρωτεύουσες ορισμένων χωρών της ΕΕ ήταν γενικά λιγότερο πιθανό να διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού από τους ομολόγους τους που ζούσαν στην υπόλοιπη χώρα. Αυτή η διαφορά ήταν πιο έντονη στη Ρουμανία, όπου το εθνικό ποσοστό ήταν 32,0%, σε σύγκριση με μόλις 12,3% στην περιοχή Bucureşti-Ilfov. Ομοίως, στην Πολωνία, το εθνικό ποσοστό ήταν 16,3%, ενώ στο Warszawski Stołeczny ήταν μόνο 8,9%. Στην Κροατία, ο εθνικός συντελεστής ήταν 20,7%, ενώ στο Grad Zagreb ήταν 11,9%.

Αντίθετα, η αντίθετη τάση παρατηρήθηκε στο Βέλγιο και την Αυστρία, όπου το ποσοστό των ατόμων που κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό στις πρωτεύουσες περιφέρειες της Περιφέρειας των Βρυξελλών-Πρωτεύουσας/Βρυξελλών Hoofdstedelijk Gewest (37,6%) και της Βιέννης (29,5%) ήταν σημαντικά υψηλότερο από τους εθνικούς μέσους όρους 18,6% και 17,7%, αντίστοιχα.

Αναλυτικά οι 20 ευρωπαϊκές Περιφέρειες με τα υψηλότερα ποσοστά ατόμων που κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό, παρουσιάζονται στον πίνακα: