Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2024 08:45

Χαμηλότερες από πέρυσι οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης στη Μεσσηνία

Χαμηλότερες από πέρυσι οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης στη Μεσσηνία

Χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι ξεκίνησε η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης στη Μεσσηνία, με παράγοντες της αγοράς να τοποθετούν την τιμή εκκίνησης στο 1,20 ευρώ το λίτρο.

Ειδικότερα, σε σύγκριση με το 2023 είναι διαθέσιμο έως και 15% φθηνότερο, με την τιμή του να αναμένεται να υποχωρήσει ελαφρώς την επόμενη εβδομάδα. Παρόλα αυτά, η έντονη αβεβαιότητα λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή καθιστά δύσκολη την ακριβή πρόβλεψη για την πορεία των τιμών το επόμενο χρονικό διάστημα, σε βάθος χειμώνα. Παράλληλα, το τελικό κόστος, δεν εξαρτάται μόνο από την τιμή λιανικής αλλά και από το επίδομα θέρμανσης, με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να προχωρά, εντός του μήνα, στην έκδοση σχετικής απόφασης για τη φετινή χειμερινή περίοδο 2024-2025.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΗ ΜΕΙΩΣΗ

Μιλώντας στην “Ε” o πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Μεσσηνίας Νικόλας Πανούσης ανέφερε πως η διανομή ξεκινάει από 1,20 ευρώ το λίτρο, εν αντιθέσει με τον Οκτώβριο του 2023 όπου ξεκίνησε κοντά στο 1,40 ευρώ. Ο ίδιος ενημέρωσε πως υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από τον κόσμο λόγω της σύγχυσης που παρατηρείται για επικείμενη αύξηση των τιμών, ελέω πολέμου, προχωρώντας σε κλήσεις για να μάθουν την εξέλιξη της τιμής ή για να παραγγείλουν, “κλειδώνοντας” την τωρινή τιμή. «Ηδη έγινε μια μικρή αύξηση στο πετρέλαιο κίνησης λόγω του πολέμου, οπότε υπάρχει ο φόβος από τους καταναλωτές μην ακολουθήσει το θέρμανσης» σημείωσε, τονίζοντας πως οι διυλιστήριακες τιμές την τρέχουσα εβδομάδα δείχνουν μια ελαφριά πτώση. «Η σύσταση μας προς τους καταναλωτές είναι να κάνουν υπομονή μέχρι την επόμενη εβδομάδα. Από το κλείσιμο του Μπρεντ την Τρίτη (15/10) φαίνεται πως μπορεί να υπάρχει μια μικρή υποχώρηση και η τιμή να πάει ελαφρώς κάτω από το 1,20 ευρώ, φτάνοντας το 1,18» δήλωσε o κ. Πανούσης.

ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΟ ΓΕΜΙΣΜΑ ΤΩΝ ΔΕΞΑΜΕΝΩΝ

Ως προς τη ζήτηση, ο πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Μεσσηνίας πληροφόρησε πως τα τελευταία χρόνια οι ποσότητες όπως και οι καταναλώσεις ήταν μειωμένες αισθητά λόγω της ακρίβειας. «Ένα σπίτι που κατανάλωνε 1000 λίτρα πετρέλαιο, πλέον θα φροντίσει με 600 να περάσει το χειμώνα» πρόσθεσε, εκτιμώντας πως με τις φετινές τιμές το ενδιαφέρον του κόσμου θα αυξηθεί, κάνοντας λόγο για μια λογική τιμή εν αντιθέσει με την αντίστοιχη στις αρχές του 2022 που ξεπέρασε το 1,60 ευρώ. Ο ίδιος, υπογράμμισε πως η πλειοψηφία του κόσμου παραγγέλνει συγκεκριμένες ποσότητες, με το φουλάρισμα στις δεξαμενές να αποτελεί παρελθόν.

«ΚΑΙΕΙ» ΤΟΥΣ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΟΥΣ ΤΟ ΠΛΑΦΟΝ

Αναφορικά με τα ζητήματα του κλάδου, ο Νικόλας Πανούσης στάθηκε στα έξοδα των πρατηρίων τα οποία έχουν ανέβει κατά πολύ, υπενθυμίζοντας το πλαφόν στο κέρδος που έχει διατηρήσει η Κυβέρνηση στο επάγγελμα, όντας ο μόνος κλάδος που επωμίζεται αυτή τη διάταξη. Για το ίδιο θέμα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων είχε αποστείλει πρόσφατα επιστολή με την οποία διαμαρτυρόταν για την επέκταση του πλαφόν στα καύσιμα προς τον υπουργό Ανάπτυξης, υπογραμμίζοντας πως οι υψηλές τιμές και η διαμόρφωση των τιμών δεν οφείλονται στους πρατηριούχους. «Ως Ενωση έχουμε θίξει το θέμα αυτό, ωστόσο η πολιτεία φωτογραφίζει τους βενζινάδες μέσω του πλαφόν, με τις διυλιστηριακές εταιρείες που ουσιαστικά καθορίζουν τις τιμές, να τις βγάζουν ελεύθερα. «Οι τιμές αυτές είναι κατά την εκτίμησή μας πολύ ακριβές, έχοντας τη δεύτερη πιο ακριβή βενζίνη στην Ευρώπη» σχολίασε, συμπληρώνοντας πως τα πρατήρια της επαρχίας μέσα από την κατάσταση αυτή βγάζουν απλά ένα μεροκάματο, δίχως να τίθεται θέμα κέρδους.

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΑΜΟΛΥΒΔΗΣ

Σχετικά με την αισθητή πτώση των τιμών στις αντλίες και ιδιαίτερα στην αμόλυβδη το τελευταίο δίμηνο σε σχέση με τους αριθμούς που είχαν εκτιναχθεί όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο κ. Πανούσης απέδωσε την εξέλιξη αυτή αρχικά στη χαμηλή ζήτηση. «Ταυτόχρονα, ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε αύξηση παραγωγής των βαρελιών του, με αποτέλεσμα να υποχωρήσουν οι τιμές του αργού πετρελαίου διεθνώς, ακολουθώντας οι τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως η απλή αμόλυβδη έφτασε και κάτω από το 1,7 ευρώ/λίτρο σε κάποια πρατήρια της Μεσσηνίας, τείνοντας στην παρούσα φάση κοντά στο 1,80.

ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ

Οι καταναλωτές περιμένουν το άνοιγμα της πλατφόρμας αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης, το οποίο αναμένεται να ενεργοποιηθεί στα μέσα Νοεμβρίου. Το επίδομα θα υπολογίζεται με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, τα οποία θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες από το οικονομικό επιτελείο. Υπενθυμίζεται ότι το 2023 οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης άνοιξαν αρχές Νοέμβρη και το myΘέρμανση ήταν ανοιχτό μέχρι αρχές Δεκέμβρη, κάτι το οποίο αναμένεται να γίνει και φέτος.

Τ.Αν.