Κυριακή, 26 Ιανουαρίου 2014 07:32

Απλήρωτοι οι παραγωγοί ενέργειας από φωτοβολταϊκά

Γράφτηκε από την

Αναξιόπιστη επένδυση είναι πλέον τα φωτοβολταϊκά, λόγω της αφερεγγυότητας του κράτους να διατηρήσει σταθερές τις αποδόσεις και να πληρώνει τους παραγωγούς ενέργειας στην ώρα τους. Παράλληλα το κράτος απαιτεί να αποδίδεται ο ΦΠΑ μέσα στις προθεσμίες και να πληρώνεται η έκτακτη εισφορά, αλλά δεν προχωρά σε συμψηφισμό των χρεών ώστε να διευκολύνονται οι επενδυτές.

Ετσι όμως, όπως λένε στην "Ε" εκπρόσωποι εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο, από τη μια η καθυστέρηση πληρωμής των παραγωγών ενέργειας που φτάνει μέχρι και τους 7 μήνες και από την άλλη οι φορολογικές απαιτήσεις της Πολιτείας, στραγγαλίζουν τους επενδυτές καθιστώντας αμφίβολο το μέλλον της πράσινης ενέργειας και στη Μεσσηνία. Και επισημαίνουν ότι με αυτές τις τακτικές οδηγούνται σε μαρασμό και οι υπάρχουσες επενδύσεις.

Ο Κώστας Μουρτζανός από την εταιρεία "Solarway" επισημαίνει ότι "το πρόβλημα είναι σοβαρό για αυτούς που έχουν επενδύσει σε φωτοβολταϊκά πάρκα, γιατί η καθυστέρηση στις πληρωμές των παραγωγών ενέργειας είναι μόνιμη και φτάνει τους 6 - 7 μήνες". Παράλληλα, όμως, οι επενδυτές "κόβουν κανονικά τιμολόγια και πρέπει να αποδίδουν το ΦΠΑ και να πληρώνουν την Εφορία". Επιπλέον, "η έκτακτη εισφορά, που φτάνει ανάλογα με την επένδυση το 30% με 40% επί του τζίρου, προκαλεί μεγαλύτερα προβλήματα, ειδικά σε όσους έχουν να πληρώσουν δάνεια". Το αποτέλεσμα είναι "η παραγωγή πράσινης ενέργειας να είναι παγωμένη, ενώ ούτε αιτήσεις υποβάλλονται γιατί επιπλέον έχουν πέσει χαμηλά και οι αποδόσεις", λέει. Συμπερασματικά αναφέρει ότι οι επενδύσεις σε αυτό τον τομέα έχουν δυσφημιστεί, αφού "η κλασική ελληνική αντιμετώπιση των πραγμάτων έχει καταστήσει αναξιόπιστη μια τέτοια επένδυση και όσοι έχουν επενδύσει σε φωτοβολταϊκά πάρκα το έχουν μετανιώσει".

Ο Γιώργος Βασιλόπουλος από την εταιρεία "Ecologic Energy" επισημαίνει ότι οι καθυστερήσεις στις πληρωμές των αποδόσεων αφορούν τα φωτοβολταϊκά πάρκα, ενώ "τα οικιακά φωτοβολταϊκά πληρώνονται κανονικά εξ αρχής". Λέει ακόμη ότι "το υπουργείο προσπαθεί να ξεκαθαρίσει την κατάσταση με το έλλειμμα στο ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) και παράλληλα θα «κουρέψει» τις τιμές που έχουν υπογράψει οι επενδυτές". Ειδικότερα αναφέρει ότι "με βάση σχετικές ανακοινώσεις, θεωρητικά, οι πληρωμές των παραγωγών ενέργειας θα ξεκινήσουν από το τέλος Γενάρη και θα μειωθούν οι καθυστερήσεις, αλλά και τα έσοδα (αποδόσεις) από 26% μέχρι 40%". Σημειώνει δε ότι ενώ είναι απλήρωτοι "αποδίδουν κανονικά τον ΦΠΑ, για έσοδα που δεν έχουν" - με αποτέλεσμα "να έχει δημιουργηθεί κλίμα αναξιοπιστίας σε αυτές τις επενδύσεις, και βλέπουμε ότι ακόμη και για τα οικιακά φωτοβολταϊκά που αποδίδουν, ο κόσμος να μην τα εμπιστεύεται". 

Ο Θεόδωρος Φωτόπουλος από την εταιρεία "OIKO Energy" λέει ότι το κράτος με τους μεταβαλλόμενους σχεδιασμούς του "κατέστρεψε έναν ελπιδοφόρο τομέα ανάπτυξης της χώρας, που είναι η πράσινη ανάπτυξη και μαζί με τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα θα μπορούσαν να είναι οι τρεις πυλώνες ανάπτυξης της οικονομίας". Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή διαπιστώνει ότι αρχικά "το κράτος δημιούργησε υπερβολικά κέρδη για αυτές τις επενδύσεις, που δεν μπορούσαν να διατηρηθούν". Και πλέον "έχει σταματήσει να δίνει άδειες, γιατί δεν μπορεί να πληρώσει τους ήδη υπάρχοντες παραγωγούς ενέργειας". Με αυτές όμως τις τακτικές "κρίνεται αναξιόπιστος ένας ολόκληρος κλάδος και κανείς τώρα δεν μπορεί να επενδύσει σε αυτό το χώρο". Τελευταία, όπως λέει, γίνεται μια προσπάθεια για να αναθερμανθεί το ενδιαφέρον επενδυτών για τα φωτοβολταϊκά, με το να επιτραπεί η ιδιοκατανάλωση.

 

Ο Γιάννης Λάσκαρης από την εταιρεία "Φωτοβολταϊκά Συστήματα KIS Ε.Ε." αναφέρει ότι εξαιτίας της καθυστέρησης πληρωμής "οι επιπτώσεις είναι σοβαρές, γιατί οι επενδυτές δεν μπορούν να πληρώσουν τους φόρους και τον ΦΠΑ". Μάλιστα το αποτέλεσμα είναι "να μην υπάρχουν τα χρήματα και να μην μπορούν να συντηρήσουν τα συστήματα, κι αν προκύψει ζημιά δεν έχουν να την επισκευάσουν". Τονίζει ακόμη ότι για να έχουν φορολογική ενημερότητα "πρέπει να πληρώσεις τους φόρους, αλλά πώς να το κάνεις αφού δεν δίνουν χρήματα από το ΛΑΓΗΕ, και από την άλλη οι τράπεζες κρατάνε προκαταβολικά την δόση του δανείου". Ολο αυτό όπως λέει "έχει καταστήσει αναξιόπιστη μια τέτοια επένδυση και αυτό δεν θα αλλάξει, αν δεν αλλάξει κάτι στην όλη κατάσταση και αν δεν πληρωθούν οι παραγωγοί". Κλείνοντας σημειώνει ότι το κράτος τους φέρνει σε μια κατάσταση που δεν μπορούν να λειτουργήσουν τις επενδύσεις τους και επιπλέον "το Δημόσιο δεν συμψηφίζει τους φόρους, με εκείνα που χρωστά κανείς".