Σάββατο, 01 Φεβρουαρίου 2014 13:21

Εκστρατεία ενημέρωσης για τη μεσογειακή διατροφή από τους "Δρόμους της Ελιάς"

Εκστρατεία ενημέρωσης για τη μεσογειακή διατροφή στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας, υλοποιεί και σήμερα το πρωί για δεύτερη συνεχή μέρα, ο Πολιτιστικός Οργανισμός "Δρόμοι της Ελιάς". Πρόκειται για υποχρέωση των "Δρόμων της Ελιάς" στα πλαίσια διακρατικού προγράμματος, στο οποίο μετέχουν η Ελλάδα, η Ιταλία, το Μαρόκο, η Τυνησία, ο Λίβανος, η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Τουρκία και το Μαυροβούνιο.

 

«Στόχος μας είναι να αναδείξουμε τη σημασία που έχει η μεσογειακή διατροφή όχι μόνο για την υγεία, αλλά και για τα οικονομικά συμφέροντα των χωρών γύρω από τη Μεσόγειο«, παρατήρησε στην "Ε" ο εκτελεστικός διευθυντής των "Δρόμων της Ελιάς" Γιώργος Καραμπάτος. Ανέφερε πως «κάθε χρόνο 150 εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται τον τουριστικό προορισμό "Μεσόγειος"» και σημείωσε: «Από αυτό καταλαβαίνει κανείς τη σημασία που πρέπει να δώσουμε για τη διαμόρφωση μιας κουλτούρας στους μεσογειακούς λαούς, ώστε αυτοί με τη σειρά τους να μυήσουν τους τουρίστες και να γίνουν φίλοι της μεσογειακής διατροφικής πυραμίδας».

Ο κ. Καραμπάτος διευκρίνισε ότι «είναι σημαντικό πρόγραμμα, γιατί ως διακρατικό δείχνει το δρόμο για τη συνεργασία των χωρών της Μεσογείου. Ενας κούκκος δε φέρνει την άνοιξη» και πρόσθεσε: «Η παγκόσμια κατανάλωση ελαιολάδου είναι στο 3% της κατανάλωσης σε όλο τον κόσμο σε λίπη και έλαια. Το 3% δεν αλλάζει με την πολιτική μιας χώρας, θέλει τη συνεργασία όλων».

Η εκστρατεία των "Δρόμων της Ελιάς" γίνεται με την υποστήριξη του Δήμου Καλαμάτας. Η εκδήλωση με θέμα "Αγάπησε τον εαυτό σου, αγάπησε τη μεσογειακή διατροφή: MedDiet" περιλαμβάνει: α) Γευσιγνωσία ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς, β) ενημέρωση για τη μεσογειακή διατροφή με διανομή εντύπων με θέμα τη μεσογειακή διατροφή, τα παραδοσιακά προϊόντα και την πρωτοβουλία MedDiet, καθώς και γ) ενημέρωση από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης - Europe Direct Καλαμάτας. Ανάλογες εκδηλώσεις έχουν οργανωθεί το προηγούμενο χρονικό διάστημα στην Αθήνα, το Ναύπλιο, την Τρίπολη και τη Σπάρτη.

Φορέας υλοποίησης του προγράμματος στην Ελλάδα είναι και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας.

 

Γ.Σ.