Παρασκευή, 11 Ιουλίου 2014 20:01

Το "eleftheriaonline.gr" πρώτο στην Ελλάδα στο Facebook και 2ο σε επισκέψεις και Twitter

Στην κορυφή του Διαδικτύου βρίσκεται το eleftheriaonline.gr, η ηλεκτρονική έκδοση της "Ελευθερίας", σύμφωνα με το reforme.gr (Research for Μedia) που όπως σημειώνει «έχει στόχο να χαρτογραφήσει τον ανταγωνισμό των ΜΜΕ στο χώρο του Διαδικτύου και παράλληλα να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για τους ανθρώπους της ενημέρωσης και το κοινό, προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα το νέο τοπίο, όπως διαμορφώνεται στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή». Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε, μεταξύ των ηλεκτρονικών εκδόσεων όλων των περιφερειακών εφημερίδων η "Ελευθερία" βρίσκεται στη δεύτερη θέση των τάσεων επισκεψιμότητας, στην πρώτη θέση Likes στο Facebook και στη δεύτερη θέση στους Followers στο Twitter.

Αναλυτικά η παρουσίαση από το reforme.gr έχει ως εξής:

Τop 20 Περιφερειακές Εφημερίδες -Τάσεις επισκεψιμότητας

Με έντονο το στοιχείο του εσωτερικού ανταγωνισμού ανά διοικητική περιφέρεια, διαμορφώνονται οι τάσεις επισκεψιμότητας του Ιουλίου, σύμφωνα με το alexa.com, για τον τοπικό Τύπο. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου μπορεί να χαρακτηριστεί πρωταθλήτρια στον διαδικτυακό ανταγωνισμό, καθώς έξι εφημερίδες που κυκλοφορούν στην περιοχή βρίσκονται στην πρώτη εικοσάδα της σχετικής λίστας για τον μήνα Ιούλιο. Εντυπωσιακή είναι επίσης η παρουσία των εφημερίδων της Ρόδου, τρεις στο Top 20, καθώς και της Κρήτης που επίσης τρεις εφημερίδες της βρίσκονται στις πρώτες είκοσι θέσεις της κατάταξης.

Σε σχέση με τις μετρήσεις Ιουνίου του reforme.gr, αυτόν το μήνα παρατηρούνται αλλαγές στη σειρά κατάταξης, νέες είσοδοι αλλά και αποχωρήσεις από την λίστα των είκοσι πρώτων. Στην κορυφή παραμένει η "Πατρίς" Πύργου η οποία καταλαμβάνει την 395η θέση στο σύνολο των sites στην Ελλάδα και πολύ κοντά στη δεύτερη θέση η "Ελευθερία" της Μεσσηνίας (443η θέση στο σύνολο). Στην τρίτη θέση η εφημερίδα "Πελοπόννησος" (605η θέση στο σύνολο) επισφραγίζει την κυριαρχία της συγκεκριμένης περιφέρειας στην διαδικτυακή μάχη του τοπικού Τύπου και επιβεβαιώνει τη θεωρία του εσωτερικού ανταγωνισμού. Τέταρτος ο "Ταχυδρόμος" του Βόλου (809) που κερδίζει δυο θέσεις σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ στην πέμπτη θέση, από την τέταρτη πέφτει η "Ροδιακή" (863). Στην έκτη θέση, από την πέμπτη, βρίσκεται η "Δημοκρατική" επίσης από την Ρόδο, ενώ στην έβδομη θέση συναντάμε την "Ελευθερία" της Λάρισας. Ογδοη, με άνοδο αυτόν τον μήνα, η "Νέα Κρήτη", στην ένατη θέση το "Θάρρος" της Καλαμάτας, ενώ την πρώτη δεκάδα συμπληρώνει η εφημερίδα τα "Χανιώτικα Νέα".

Περισσότερα Likes στο Facebook

Με ρυθμό ο οποίος αγγίζει το 10% (9,72% για την ακρίβεια) αυξήθηκε σε διάστημα ενός μήνα ο αριθμός των Likes τα οποία συγκεντρώνουν στις σελίδες τους στο Facebook οι περιφερειακές και τοπικές εφημερίδες. Την ώρα που περισσότερες από τις μισές εφημερίδες του Περιφερειακού Τύπου δε διαθέτουν παρουσία στο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο, υπάρχουν παραδείγματα Μέσων τα οποία ανακαλύπτουν την μεγάλη δύναμη των Social Media και…τρέχουν να καλύψουν το χαμένο έδαφος.

Σε σύγκριση με την αντίστοιχη μέτρηση του reforme.gr για τον μήνα Ιούνιο, σε ποσοστό 18,28% αυξήθηκε ο αριθμός των Likes στη σελίδα της "Δημοκρατικής" Ρόδου στο Facebook, 24,4% του "Θάρρους" Μεσσηνίας, ενώ εντυπωσιακή είναι η αύξηση 97,24% που καταγράφει η "Πρόοδος" της Ρόδου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις πρώτες δέκα εφημερίδες με την μεγαλύτερη απήχηση στο Facebook περιλαμβάνονται τέσσερις από την Πελοπόννησο, τρεις εφημερίδες από την Ρόδο και δύο από την Κρήτη. Τα δεδομένα αυτά μπορούν να οδηγήσουν στο συμπέρασμα ότι ο εσωτερικός ανταγωνισμός λειτουργεί σε επίπεδο περιφερειών και συμβάλλει στην ανάπτυξη της αξιοποίησης των υπηρεσιών και εργαλείων του Διαδικτύου από τις εφημερίδες.

Δημοφιλέστερη τοπική εφημερίδα στο Facebook με μεγάλη διαφορά από τις υπόλοιπες είναι η "Ελευθερία" της Μεσσηνίας με 48.702 Likes. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η εφημερίδα "Ροδιακή" με 15.842 Likes. Πολύ μεγάλη άνοδο σημειώνει η εφημερίδα "Θάρρος" της Μεσσηνίας η οποία με 14.051 Likes περνάει στην τρίτη θέση. Εντυπωσιακή αύξηση 97,24% καταγράφει ο αριθμός των Likes (13.140) της εφημερίδας "Πρόοδος" Ρόδου η οποία περνάει στην τέταρτη θέση. Παρά το γεγονός ότι αύξησε τον αριθμό των Likes στη σελίδα της η "Πατρίς" Πύργου με 12.886 Likes πέφτει στην πέμπτη θέση. Ακολουθούν τα "Χανιώτικα Νέα", η "Δημοκρατική" της Ρόδου, ο "Χρόνος" της Κομοτηνής, η εφημερίδα "Πελοπόννησος" και η "Νέα Κρήτη".

Περισσότεροι Followers στο Twitter

Στην αντίληψη ότι το Twitter αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης και απαραίτητο κανάλι δημοσίευσης για τα ΜΜΕ φαίνεται ότι οδηγείται και ο Περιφερειακός Τύπος, καθώς όπως διαπιστώνεται από την έρευνα του reforme.gr ο αριθμός των περιφερειακών και τοπικών εφημερίδων που διατηρούν λογαριασμό στο Twitter και στο Facebook γίνεται σχεδόν ίσος. 

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι τα βήματα που πρέπει να γίνουν είναι πολλά και μεγάλα, με δεδομένο ότι ούτε η δημοφιλέστερη περιφερειακή εφημερίδα στο Twitter δεν ξεπερνά τους 2.400 Followers, αριθμός που κινείται στα επίπεδα ενός μέσου χρήστη του μέσου κοινωνικής δικτύωσης.

Τον Ιούλιο, συγκριτικά με την αντίστοιχη μέτρηση του reforme.gr για τον μήνα Ιούνιο, το σύνολο των λογαριασμών των περιφερειακών εφημερίδων στο Twitter κατέγραψε αύξηση στον αριθμό των Followers, με μοναδική εξαίρεση την εφημερίδα "Ορίζοντες" της Καστοριάς που παρουσιάζει οριακή πτώση της τάξης του 2%. Η μέση αύξηση του αριθμού των Followers του Περιφερειακού Τύπου για τον μήνα Ιούλιο έφτασε το 3,22%.

 

 

Τα "Χανιώτικα Νέα" είναι η περιφερειακή εφημερίδα με την μεγαλύτερη απήχηση στο Twitter, καθώς ακολουθείται από 2.301 Followers. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η "Ελευθερία" της Μεσσηνίας με 1.910 και στην τρίτη ο "Παρατηρητής" της Κομοτηνής με 1.544 Followers. Τέταρτο είναι το "Θάρρος" της Μεσσηνίας με 1.542 Followers και πέμπτη η "Ελευθερία" της Λάρισας με 1.189. Ακολουθούν η εφημερίδα "Ροδιακή", η "Πελοπόννησος", η "Πατρίς" Πύργου, η "Xanthi News" και το "Ολύμπιο Βήμα" της Πιερίας.