Τρίτη, 15 Ιουλίου 2014 08:30

Εκπτώσεις από 30% έως 80% στα εμπορικά της Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Εκπτώσεις από 30% έως 80% στα εμπορικά της Καλαμάτας

Με μειωμένες τιμές έως και 80% ξεκίνησαν χθες στην Καλαμάτα οι θερινές εκπτώσεις, στις οποίες οι έμποροι περιμένουν να ρεφάρουν τις ζημιές του Μαΐου και του Ιουνίου. Τα περισσότερα καταστήματα προσφέρουν έκπτωση από 30% έως 50% και οι καταναλωτές αν ψάξουν μπορούν να βρουν πραγματικές ευκαιρίες.

Τους δύο μήνες που προηγήθηκαν των εκπτώσεων, η πρόεδρος του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου Λίλιαν Ψηλάκη, τους χαρακτήρισε ως τους χειρότερους των τελευταίων 20 χρόνων για τον εμπορικό κόσμο της Καλαμάτας. Βέβαια τα καταστήματα ξεκίνησαν άτυπα τις προσφορές και εκπτώσεις από την προηγούμενη εβδομάδα, μειώνοντας τις τιμές στα εμπορεύματά τους από 20% έως και 70%. Ενώ από χθες, πρώτη μέρα των επίσημων εκπτώσεων του καλοκαιριού, είδη ρουχισμού και υπόδησης, αξεσουάρ, καλλυντικά αλλά και ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές διατίθενται ακόμη και μισοτιμής. Ειδικά στα ρούχα και τα παπούτσια οι μειώσεις φτάνουν έως και το 70% ή και 80% της αρχικής τιμής τους.  

«Σήμερα (σ.σ. χθες) ξεκινούν οι εκπτώσεις, αν και οι περισσότεροι συνάδελφοι έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό τις προσφορές. Ηδη από την προηγούμενη εβδομάδα υπήρχαν στις βιτρίνες εκπτωτικές επιγραφές», είπε η κ. Ψηλάκη. Και πρόσθεσε ότι «ο Μάιος και ο Ιούνιος ήταν οι χειρότεροι μήνες των τελευταίων 20 χρόνων, ειδικά για τα ρούχα και τα παπούτσια ήταν δύο φρικτοί μήνες». Γι' αυτό άλλωστε εκτιμά ότι «οι εκπτώσεις κυμαίνονται σε υψηλά ποσοστά και είναι προς το συμφέρον του καταναλωτή να βγει και να ψωνίσει, αφού η πλειοψηφία μείωσε τις τιμές από 30% έως 50%». Περιμένει λοιπόν τον Αύγουστο «οι τιμές να πέσουν κι άλλο και η πλειοψηφία να διαθέτει τα εμπορεύματά της με έκπτωση 60% και 70%, ακόμη και 80% για να ρευστοποιήσουν κακήν κακώς, μήπως και επιβιώσουν στην αγορά». Οσον αφορά την κίνηση χθες στην αγορά της πόλης, «ο κόσμος βγήκε για έρευνα αγοράς, παρά για να ψωνίσει -όλοι έχουν κάποιες ανάγκες και ειδικά τα παιδικά αισιοδοξούμε ότι θα κινηθούν λίγο περισσότερο και λιγότερο τα ρούχα και τα αθλητικά είδη, αλλά και τα παπούτσια», ανέφερε κάνοντας μια πρόβλεψη για το πώς θα πάνε οι εκπτώσεις. Προέβλεψε δε πως «μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε πολλά νέα λουκέτα». 

ΔΕΝ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ Ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Οπως έχει καθιερωθεί από το νέο νόμο, τα εμπορικά καταστήματα ανοίγουν την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων. Για την κυριακάτικη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων η Λίλιαν Ψηλάκη είπε: «Ο Εμπορικός Σύλλογος δεν ανοίγει καμία Κυριακή, παρά μόνο τις δύο τελευταίες του χρόνου -αν κάποιοι ανοίξουν αυτή την Κυριακή θα είναι μια κίνηση απελπισίας, αφού δεν έχουν δουλέψει τους τελευταίους μήνες και έχουν παιδιά που σπουδάζουν και υποχρεώσεις». Και πρόσθεσε ότι δεν συμφέρει τα μαγαζιά να λειτουργήσουν γιατί «μπορεί για παράδειγμα να βγάλεις 10 ευρώ και να έχεις χαλάσει 20 ευρώ, κι έτσι μπαίνεις μέσα τις Κυριακές, ειδικά αν έχεις υπάλληλο και πρέπει να του πληρώσεις επιπλέον 75%». Οσο για το ότι διανύουμε την τουριστική σεζόν και μπορεί κάποιοι να συνδυάσουν την βόλτα τους με ψώνια είπε: «Κανένας τουρίστας δεν αφήνει χρήματα, στο ίδιο καζάνι με εμάς βράζουν και οι Ευρωπαίοι -ούτε τα κρουαζιερόπλοια δεν άφησαν χρήματα στην αγορά».

Είπε ακόμα πως τα πράγματα είναι τόσο άσχημα για τους καταναλωτές και τους καταστηματάρχες, που αν από το Μάρτιο του 2015 ανοίγουν τα μαγαζιά όλες τις Κυριακές του χρόνου «όσοι δεν έχουν κλείσει μέχρι τότε, θα κλείσουν αναγκαστικά εκ των πραγμάτων, εφόσον ισχύσει το καινούργιο φιρμάνι του κ. Γιακουμάτου». Η Λίλιαν Ψηλάκη πρόσθεσε ακόμη ότι κάθε άλλο παρά δημιουργούνται θέσεις εργασίας με τα καταστήματα ανοιχτά τις Κυριακές και είπε ότι έτσι «θα επιβιώσουν οι πολυεθνικές και τα mall, εκεί το πάνε το θέμα γιατί χρήματα για να ψωνίσει ο κόσμος δεν έχει είτε Κυριακή, είτε καθημερινή». 

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΣΕΕ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΙΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ

Εν τω μεταξύ η ΕΣΕΕ με ανακοίνωσή της τονίζει ότι, παρά τις βελτιώσεις, ο νόμος περί εκπτώσεων πρέπει να αναμορφωθεί με γνώμονα έναν «κώδικα δεοντολογίας» για την προστασία του καταναλωτή και τον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων σε νέες, απλές πρακτικές πώλησης, λαμβάνοντας πρωτίστως υπόψη τη χαμηλή κατανάλωση που οδηγεί στο κλείσιμο των ελληνικών εμπορικών επιχειρήσεων. Τα «εργαλεία» της εμπορικής επικοινωνίας για αύξηση των πωλήσεων, «εκπτώσεις, προσφορές, προωθητικές ενέργειες και στοκ», δεν ορίζονται σαφώς και με απλό τρόπο, με αποτέλεσμα να μη διακρίνονται με σαφήνεια οι διαφορές μεταξύ τους, όπως αναφέρει η ανακοίνωση. Παράλληλα διευκρινίζεται ότι: «Οι εκπτώσεις έχουν σκοπό τη ρευστοποίηση του συνόλου των εμπορευμάτων σε σταθερές χρονικές περιόδους ετησίως. Οι προσφορές διενεργούνται σε έκτακτες περιόδους και αφορούν το 50% των εμπορευμάτων που διαθέτει η επιχείρηση μέχρι τη λήξη τους».


NEWSLETTER