Τρίτη, 05 Αυγούστου 2014 07:45

Πανικός φορολογουμένων για τον ΕΝΦΙΑ: Τρέχουν σε λογιστές για το μπουγιουρντί

Γράφτηκε από την
Πανικός φορολογουμένων για τον ΕΝΦΙΑ: Τρέχουν σε λογιστές για το μπουγιουρντί

Στους λογιστές τρέχουν για τον ΕΝΦΙΑ οι πανικόβλητοι φορολογούμενοι, για να εκτυπώσουν το εκκαθαριστικό και να δουν το μπουγιουρντί που θα πληρώσουν στην Εφορία. Και στη Μεσσηνία είναι πολλοί εκείνοι που από χθες ανησυχούν για το τι έχουν να πληρώσουν - καθώς οι επιβαρύνσεις για οικόπεδα εντός σχεδίου ακόμη και σε χωριά, όπως επίσης για ημιτελή κτίσματα αλλά και κλειστά σπίτια, θα βγάλουν αρκετούς εκτός προϋπολογισμού.

Από την άλλη, όπου οι ιδιοκτήτες ξέχασαν να δηλώσουν π.χ. τον όροφο ή την παλαιότητα του κτίσματος, το υπουργείο συμπλήρωσε από μόνο του τα κενά παίρνοντας υπόψη την πιο επιβαρυντική οικονομικά λύση. Τώρα λοιπόν οι ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να κάνουν διορθώσεις, και κυρίως να κρατήσουν την ψυχραιμία τους, γιατί σύμφωνα με τους λογιστές με τους οποίους μίλησε η "Ε", πολλοί θα κληθούν να πληρώσουν ακριβά για την ακίνητη περιουσία τους. 

Εν τω μεταξύ, δεν υπάρχει ακόμα απόφαση για το ποιες κατηγορίες θα εξαιρεθούν και υπό ποιες προϋποθέσεις.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Λογιστών Μεσσηνίας Παναγιώτης Παπουτσής ενημέρωσε ότι οι πελάτες απευθύνονται στα γραφεία τους «για να τους βγάλουμε τα εκκαθαριστικά και να δουν πόσο βγαίνει ο φόρος». Και εξήγησε ότι «είναι πολύ δύσκολο να μπουν μόνοι στο Taxis, επειδή δεν είναι εξοικειωμένοι με την εφαρμογή - και μερικοί που προσπαθούν να εκτυπώσουν το εκκαθαριστικό, μας έχουν πάρει τηλέφωνο για να τους πούμε πώς να το κάνουν». Πρόσθεσε δε ότι «ο κόσμος ανησυχεί και θέλει να δει τι γίνεται και πόσο θα πληρώσει. Ηδη βλέπουμε κάποια προβλήματα στις δηλώσεις και κοιτάζουμε να τα εντοπίσουμε και να κάνουμε τροποποιητικές δηλώσεις». Οι λάθος εγγραφές στο Ε9 «διορθώνονται χωρίς πρόστιμα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου» είπε, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι σε περιπτώσεις που έλειπαν στοιχεία για τα ακίνητα «το υπουργείο συμπλήρωνε τα πιο δυσμενή στοιχεία - π.χ. όταν έλειπε ο όροφος έβαζε αυτόν με την μεγαλύτερη επιβάρυνση ή για το έτος κατασκευής μια νεότερη ημερομηνία».  

Ο λογιστής Δημήτρης Μαρινόπουλος είπε στην "Ε" ότι πολλοί πελάτες τηλεφωνούν ή περνούν από το γραφείο γιατί «έχουν ερωτήματα για το πώς υπολογίζεται ο φόρος». Μια διαδικασία που, όπως εξηγεί, είναι πολύπλοκη, ενώ «ένα μεγάλο μέρος πελατών έχουν κάνει και λάθη στις δηλώσεις των ακινήτων - π.χ. έχουν δηλώσει λάθος τετραγωνικά, και τώρα εντοπίζονται αυτά και υπάρχουν διαμαρτυρίες». Από τα πρώτα ζητήματα που φαίνεται να προκύπτουν είναι «με τα ημιτελή ακίνητα, που στα περισσότερα από αυτά έχει υπολογιστεί ο φόρος ολόκληρος, ενώ θα έπρεπε να είχε υπολογιστεί μειωμένος κατά 60%». Επίσης «υπάρχει θέμα με τα οικόπεδα που είναι εντός σχεδίου, ακόμα και στα χωριά, κι ο φόρος είναι αρκετά τσουχτερός». Αλλά το φλέγον ζήτημα είναι πως «όλοι βρίσκονται σε αδυναμία να πληρώσουν τις δόσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο λογιστής Στάθης Λαμπρόπουλος μας είπε πως «ο κόσμος παίρνει συνέχεια τηλέφωνο για να ενημερωθεί· ξέρουν ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να πληρώσουν, και επειδή είναι δύσκολες οι καταστάσεις, θέλουν να κάνουν τον προγραμματισμό τους». Η μεγαλύτερη αγωνία τους είναι «αν έχει βγει σωστά ο φόρος που θα πληρώσουν, και ξανακοιτάζουμε τα ακίνητα μέσα από το Ε3». Εξήγησε λοιπόν πως όλο αυτό «έχει μια διαδικασία και οι λογιστές κάνουμε πάλι γραμματειακή υποστήριξη στα υπουργεία». Φυσικά «μπορεί, αν έχει τους κλειδάριθμους, να μπει ο φορολογούμενος από μόνος του, αλλά το θέμα είναι να ακούσουν από κάποιον ειδικό, για να επιβεβαιώσουν και να πειστούν ότι πράγματι είναι αυτό το ποσό που θα πληρώσουν». Αλλωστε «ήδη έχουμε βρει αρκετά λάθη, που δεν οφείλονται στο υπουργείο, αλλά στο πώς δήλωσε ο καθένας τα ακίνητά του. Κι όταν βλέπει ο φορολογούμενος ότι σε σχέση με αυτά που δήλωσε βγαίνει κάτι πιο μεγάλο ή διαφορετικό, τρέχει να το διορθώσει - γι' αυτό και έδωσε τη δυνατότητα το υπουργείο να διορθωθούν τα Ε9 μέχρι το Νοέμβριο», είπε. Και πρόσθεσε πως το κράτος με τον ΕΝΦΙΑ «σίγουρα θα εισπράξει 500 εκατ. ευρώ παραπάνω από αυτούς που έχουν χτήματα, αποθήκες και ανοίκιαστα διαμερίσματα, ενώ πληρώνει περισσότερος κόσμος φόρο, που δεν πλήρωνε μέχρι τώρα». 

Ο λογιστής και μέλος του ΔΣ του συλλόγου Σωτήρης Ρούσης επεσήμανε ότι «πρώτη μέρα χθες για την εκτύπωση των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ, και είχαμε αρκετά τηλεφωνήματα από πελάτες». Οπως είπε ο κόσμος «ενδιαφέρεται να μάθει τι ποσό θα πληρώσει, γιατί αυτό είναι το πιο σημαντικό για τον φορολογούμενο». Οσο για τυχόν λάθη και παραλείψεις που θα χρειαστούν τροποποιητική δήλωση, σημείωσε πως «για τώρα τυπώνουμε τα εκκαθαριστικά, αλλά δεν μπορούμε ακόμη να ξέρουμε αν είναι σωστά και αν έχει υπολογιστεί σωστά ο φόρος». Ο ίδιος πιστεύει πως σε μεγάλο ποσοστό «ο ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι θα είναι μεγαλύτερος από τον προηγούμενο φόρο μέσω της ΔΕΗ». Εκτίμησε δε πως «τις επόμενες ημέρες θα γίνει πιο έντονο το να θέλουν να μάθουν ποιο είναι το ποσό που θα πληρώσουν, γιατί η πρώτη δόση καταβάλλεται στο τέλος του Αυγούστου». 

Η διευθύντρια της ΔΟΥ Καλαμάτας, Ευγενία Κούβελα, είπε στην "Ε" ότι χθες πρώτη μέρα εκτύπωσης των εκκαθαριστικών «μερικοί δεν έβρισκαν πώς να μπουν στο σύστημα κι έπαιρναν τηλέφωνο και ρωτούσαν πώς θα το βρουν για να το εκτυπώσουν». Εκτίμησε ότι είναι νωρίς ακόμη για να κινητοποιηθεί ο κόσμος και πως σίγουρα «θα ανακύψουν προβλήματα από κάποια λάθος στοιχεία». Χθες, ωστόσο, δεν είχαν σημαντικά παράπονα από φορολογούμενους. Εξήγησε επίσης πως «με την εκκαθάριση φαίνεται τι φόρος αναλογεί σε κάθε ακίνητο, πότε πρέπει να τα πληρώσει, ενώ η καταβολή θα γίνει σε δόσεις». Συμβούλεψε, τέλος, ο κάθε φορολογούμενος να κάνει έλεγχο ώστε να διαπιστώσει «αν συμπεριλαμβάνονται όλα τα ακίνητά του, αν είναι καλά περασμένα στο Ε9 - και να ξέρουν επίσης ότι ο φόρος βγαίνει ξεχωριστά για τους δύο συζύγους». 

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα.gr ο ΕΝΦΙΑ αυξάνει επίσης τα φορολογικά βάρη για τις ακόλουθες περιπτώσεις πολιτών:

1. Ιδιοκτήτες αδόμητων οικοπέδων: Εως σήμερα πλήρωναν Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) αν το σύνολο της ακίνητης περιουσίας τους ξεπερνούσε τα 200.000 ευρώ, ενώ τώρα κάθε εντός σχεδίου έκταση που διαθέτουν προκαλεί αυτόνομα σημαντική φορολογική επιβάρυνση.

2. Ιδιοκτήτες οικοπέδων με κτίσματα στα οποία δεν έχει εξαντληθεί ο συντελεστής δόμησης: Μέχρι πρότινος πλήρωναν «χαράτσι» μέσω της ΔΕΗ για το κτίσμα εφόσον ηλεκτροδοτούνταν και ΦΑΠ μόνο αν το σύνολο της ακίνητης περιουσίας τους ξεπερνούσε τα 200.000 ευρώ. Τώρα προκύπτει διπλή επιβάρυνση, διότι φόρος επιβάλλεται τόσο στο κτίσμα όσο και στο υπόλοιπο του οικοπέδου.

3. Ιδιοκτήτες μη ηλεκτροδοτούμενων (κενών ή ημιτελών) κτισμάτων: Μέχρι τώρα απαλλάσσονταν πλήρως από το «χαράτσι» μέσω της ΔΕΗ και πλήρωναν φόρο για τα συγκεκριμένα ακίνητα μόνο αν το σύνολο της ακίνητης περιουσίας τους ξεπερνούσε τα 200.000 ευρώ. Με τον ΕΝΦΙΑ υφίστανται σημαντική φορολογική επιβάρυνση, παρότι τα ακίνητά τους δεν τους αποφέρουν έσοδα ούτε χρησιμοποιούνται.

4. Ιδιοκτήτες που νομιμοποίησαν το 2013 αυθαίρετα κτίσματα και ιδιοκτήτες κατοικιών που «τακτοποίησαν» ημιυπαίθριους χώρους ή άλλους χώρους κύριας ή βοηθητικής χρήσης με βάση τους σχετικούς νόμους της περιόδου 2010-2013: Η επιφάνεια του ακινήτου τους αυξήθηκε, έτσι διογκώθηκε και η φορολογική επιβάρυνση.

5. Ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων: Οι εκτός σχεδίου εκτάσεις φορολογούνται για πρώτη φορά με τον ΕΝΦΙΑ, ενώ μέχρι πρότινος απαλλάσσονταν από φόρο ακινήτων.

6. Ιδιοκτήτες διαμερισμάτων με αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης της πιλοτής ως πάρκινγκ: Η συγκεκριμένη κατηγορία πέφτει επίσης για πρώτη φορά στη «δαγκάνα» του φόρου ακινήτων.

Πρόσθετο πρόβλημα -σύμφωνα πάντα με το Πρώτο Θέμα.gr- αποτελεί το γεγονός ότι η εξόφληση του φόρου πρέπει να γίνει σε 5 μηνιαίες δόσεις (για εφάπαξ καταβολή δεν προβλέπεται έκπτωση), αρχής γενομένης από τις 29 Αυγούστου, και ενώ οι πολίτες κάνουν ήδη αγώνα δρόμου προκειμένου να συγκεντρώσουν τα χρήματα για την καταβολή του φόρου εισοδήματος. Η 2η δόση του φόρου εισοδήματος λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου μαζί με τη 2η δόση του ΕΝΦΙΑ και στο τέλος Νοεμβρίου συμπίπτει η εκπνοή της προθεσμίας καταβολής της 3ης δόσης του φόρου εισοδήματος και της 4ης δόσης του ΕΝΦΙΑ. Εξαιτίας όλων αυτών και ανάλογα με την πορεία είσπραξης της 1ης δόσης του νέου φόρου, εξετάζεται η πιθανότητα αύξησης των δόσεων από 5 σε 7.


NEWSLETTER