Σάββατο, 26 Φεβρουαρίου 2011 10:50

Αύξησε το μερίδιό της η Καπνοβιομηχανία Καρέλια

Γράφτηκε από την

"Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους οι πωλήσεις καπνικών προϊόντων στην ελληνική αγορά εκτιμάται ότι μειώθηκαν κατά 13%", ανέφερε στέλεχος ελληνικής καπνοβιομηχανίας μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ), επικαλούμενος στοιχεία δειγματοληπτικής έρευνας γνωστής εταιρείας μετρήσεων. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, και παρά τις αντίξοες συνθήκες, η Καπνοβιομηχανία Καρέλια αύξησε το μερίδιό της στην ελληνική αγορά από 9,3% σε 9,4%. Πάντως, αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη μείωση των συνολικών πωλήσεων καπνικών προϊόντων στην ελληνική αγορά, λόγω αύξησης των τιμών.

Οι επιχειρήσεις παραγωγής και εμπορίας τσιγάρων αναπροσάρμοσαν ανοδικά τους τιμοκαταλόγους τους από τις αρχές του έτους, αλλά εξακολουθούν να διαθέτουν αποθέματα έτοιμων προϊόντων τους, όπως υποστηρίζουν, με βάση τις παλαιότερες τιμές - φοβούμενες ότι η ανατίμηση των σημάτων τους θα σημάνει αυτομάτως απώλεια μεριδίων αγοράς προς όφελος φτηνότερων σημάτων.

"Αυτό συνέβη το 2010", πρόσθεσε το ίδιο στέλεχος μιας εκ των τεσσάρων ελληνικών καπνοβιομηχανιών. Και εξήγησε ότι τον προηγούμενο χρόνο συντελέστηκε ανακατανομή μεριδίων υπέρ των φτηνότερων σημάτων, "με μεγάλο ωφελημένο τις πολυεθνικές εταιρείες και δη τις εισαγωγικές" -αυτές δηλαδή που διακινούν εισαγόμενα σήματα- "αφού έχουν πολύ μεγαλύτερη οικονομική δυνατότητα να εφαρμόζουν πολιτικές αγοράς μεριδίου".

Η περαιτέρω πτώση της κατανάλωσης το 2011 φαίνεται να συνοδεύεται από εντονότερες ανακατατάξεις σε εταιρικό επίπεδο και μεγαλύτερη εξασθένηση του συνολικού μεριδίου που αναλογεί στα καπνικά προϊόντα εγχώριας παραγωγής. Ετσι, εκτιμάται ότι τον Ιανουάριο η Philip Morris, ιδιοκτήτρια της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος, είχε μερίδιο 36,8% έναντι 38% τον ίδιο μήνα του 2010, η British American Tobacco 19% έναντι 16,9%, η Japan Tabacco International 15% έναντι 15,9%, η Imperial Tabacco 11,5% έναντι επίσης 11,5%, η εγχώρια καπνοβιομηχανία Καρέλια 9,4% έναντι 9,3% και η επίσης ελληνική καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ 8,3% έναντι 8,6%.

Ο κύκλος εργασιών των ελληνικών καπνοβιομηχανιών το 2010 εκτιμάται -σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή- ότι μειώθηκε κατά 20,6%, ενώ η αντίστοιχη πτώση το 2009 ήταν 3%. Η συνολική εγχώρια παραγωγή καπνικών προϊόντων το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2010 ήταν μειωμένη κατά 17,5% σε σύγκριση με το δωδεκάμηνο του 2009 - δηλαδή σε επίπεδα κατώτερα από τα αντίστοιχα του 2005 κατά 25,4%.

Την ίδια περίοδο του 2009 είχε καταγραφεί μείωση της τάξεως του 2,7% σε σχέση με το 2008. Ειδικότερα τον περασμένο Δεκέμβριο, η παραγωγή ήταν μειωμένη κατά 25,1%, σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2009.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER