Δευτέρα, 01 Δεκεμβρίου 2014 08:30

Σε εκδήλωση που οργάνωσε η ΣΥΚΙΚΗ: Συζήτηση για το μέλλον των συνεταιρισμών

Ενα συνεταιριστικό κίνημα "χωρίς παιχνίδια στις πλάτες των αγροτών όπως γινόταν" και "καθαρά χέρια των συνεταιριστών" ζήτησαν συμμετέχοντες συνεταιριστές της Πελοποννήσου στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Σάββατο η ΣΥΚΙΚΗ στην Καλαμάτα, στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου "Ελίτ", με θέμα "Οι συνεταιρισμοί χτίζουν ένα καλύτερο μέλλον".

Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η δικηγόρος Ανδριανή - Αννα Μητροπούλου, τ. νομική σύμβουλος της ΠΑΣΕΓΕΣ και μέλος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Συνεταιριστικών Ερευνών και Μελετών (ΙΣΕΜ), με θέμα "Το μέλλον των συνεταιρισμών: προοπτικές και προκλήσεις" και ιδιαίτερα στάθηκε στα συνεταιριστικά πρότυπα του ΟΗΕ, όπως χαρακτηριστικά περιέγραψε πως θα έπρεπε να είναι και στην Ελλάδα.
Κατά τους χαιρετισμούς, ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος τόνισε την ανάγκη αναδιάρθρωσης της καλλιέργειας της συκιάς στην περιοχή μας, δεσμευόμενος πως ο δήμος θα συμβάλλει με έργα μικρών φραγμάτων για την αύξηση της παραγωγής. Ο αντιδήμαρχος του Δήμου Καλαμάτας Παύλος Μπουζιάνης αναφερόμενος στη ΣΥΚΙΚΗ έκανε λόγο για υποδειγματική συνεταιριστική οργάνωση, ενώ τοποθετήθηκε και ο αντιδήμαρχος Πύλου - Νέστορος Λ. Γαϊτάνης. Ο πρόεδρος της πρώην ΕΑΣ Πατρών Δ. Παρασκευόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων πως "το μέλλον των συνεταιρισμών που έρχεται είναι πιο λαμπερό από τη μιζέρια των προηγούμενων ετών" και τόνισε την ανάγκη "να έχουμε καθαρά χέρια γιατί πολλά ακούγονται και για εμάς. Να παλέψουμε με τους αγρότες". Ο πρόεδρος της πρώην ΕΑΣ Λευκάδας Γερ. Λιβιτσάνος υπογράμμισε την ανάγκη "οι αγρότες να εμπιστευθούν ξανά τους κόπους και τους μόχθους τους σε ένα συνεταιριστικό κίνημα χωρίς παιχνίδια στις πλάτες τους, όπως γινόταν". Ο πρόεδρος του Α.Σ. Ενωση Μεσσηνίας Κ. Κατσούλης παρατήρησε πως ο συνεταιρισμός δε μπορεί να πετύχει αν η συνεργατικότητα δεν είναι αυτοσκοπός. Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΜΕΣΥΝΕΛ  Στ. Αδαμόπουλος κάλεσε τους νέους να ασχοληθούν με την παραγωγή και ως πρόεδρος του Α.Σ. Στέρνας τόνισε πως στόχος είναι να υπάρξει μια άρτια οργάνωση και σχεδιασμός πάνω στο μεσσηνιακό ελαιόλαδο ως μια παρακαταθήκη για την επόμενη γενιά.
Ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗΣ Παναγιώτης Παπαγεωργίου στην τοποθέτησή του τόνισε τη μεγάλη ευθύνη της κεντρικής εξουσίας για το ότι έμειναν ανεξέλεγκτοι οι συνεταιρισμοί, τη στιγμή που ενώσεις και συνεταιρισμοί δεν πραγματοποιούσαν γενικές συνελεύσεις και δεν ψήφιζαν ισολογισμούς. "Η εποπτεύουσα αρχή, το υπουργείο Γεωργίας τι έκανε, γιατί το άφηνε; Η εξουσία η δική μας, η ΠΑΣΕΓΕΣ, γιατί το άφηνε; Γιατί άφησε να σαπίσει όλο αυτό το σύστημα;" αναρωτήθηκε, υπογραμμίζοντας πως "δε μπορεί να συνεχιστεί αυτό το συνεταιριστικό κίνημα που υπήρχε μέχρι χθες", και αναφέρθηκε στο νόμο 4015 λέγοντας πως κάποιοι δεν έχουν συμμορφωθεί "γιατί δε θέλουν να χάσουν τις καρέκλες τους". Σε άλλο σημείο ανέφερε πως "οι νόμοι δεν είναι το εμπόδιο", η συμμετοχή στους συνεταιρισμούς είναι εθελοντική και πως το κράτος δε θα πρέπει να δημιουργεί προβλήματα. Σημείωσε δε πως "πρέπει να προχωρήσουμε με νέους συνεταιρισμούς, με νέα μυαλά".
Η κ. Μητροπούλου κατά την ομιλία της τόνισε μεταξύ άλλων πως είναι ανάγκη να υπάρχει ελευθερία στους συνεταιρισμούς, το κράτος να ελέγχει όσον αφορά στην τήρηση του νόμου και να συμβάλλει μόνο με φοροελαφρύνσεις και διευκολύνσεις και τις σχέσεις του συνεταιρισμού με τα μέλη του να τις καθορίζουν τα ίδια τα μέλη. Αναφέρθηκε σε έλλειψη συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων τονίζοντας πως πρέπει τα συναρμόδια υπουργεία να συντονιστούν μεταξύ τους, ενώ υπογράμμισε πως το κλειδί της επιτυχίας του συνεταιριστικού μοντέλου είναι η εκπαίδευση.