Τρίτη, 13 Ιανουαρίου 2015 17:45

Από 0,88 έως 0,99 ευρώ το λίτρο η τιμή πετρελαίου στη Μεσσηνία

Από 0,88 ευρώ το λίτρο ξεκινά στη Μεσσηνία η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. Η ακριβότερη τιμή είναι 0,99 ευρώ το λίτρο, σε πρατήριο χωριού του Δήμου Μεσσήνης.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, από το περασμένο Σάββατο μέχρι και χθες οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης στα πρατήρια της Μεσσηνίας ξεκινούν από 0,88-0,89 ευρώ το λίτρο, μέσα στην Καλαμάτα. Σε Ζευγολατιό και Φιλιατρά η τιμή διαμορφώνεται στα 0,93 ευρώ το λίτρο ενώ κατά 0,1 ευρώ φθηνότερο είναι το πετρέλαιο θέρμανσης στη Γλυφάδα και τον Κάμπο Αβίας. Σε Μελιγαλά και Κορώνη η τιμή του λίτρου ανεβαίνει στα 0,97 ευρώ.
Φέτος, ωστόσο, η μειωμένη τιμή -λόγω της μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης- καθώς και τα κρύα που έκανε τις γιορτές, έχουν αυξήσει τις παραγγελίες. Οπως είπε στην "Ε" ο πρόεδρος του Σωματείου των βενζινοπωλών στο νομό Γιώργος Καπερώνης, φέτος βάζουν πετρέλαιο και πολλές πολυκατοικίες, οι οποίες τα τελευταία χρόνια το είχαν κόψει - ενώ και μεγάλος αριθμός μονοκατοικιών έχει κόψει το πετρέλαιο και το έχει γυρίσει σε εναλλακτικές μορφές θέρμανσης. Παρ' όλα αυτά λέει πως, αν και οι παραγγελίες δεν φτάνουν με τίποτα αυτές του 2010 και πριν, σε γενικές γραμμές οι πρατηριούχοι είναι ευχαριστημένοι φέτος από τη ζήτηση.
Ειδικά εδώ στη Μεσσηνία που μέχρι και τα Χριστούγεννα είχε καλό καιρό και δεν χρειαζόταν να καίνε τα καλοριφέρ, η ζήτηση είναι ανεβασμένη. Ο ίδιος υπολογίζει ότι έχει αυξηθεί κάπου 15%-20%, σε σχέση με πέρυσι. Ανεβασμένες είναι και οι ποσότητες που παραγγέλνονται, αφού όπως προείπε ο κ. Καπερώνης, φέτος βάζουν και πολλές πολυκατοικίες. «Στις γιορτές ο κόσμος έβαλε πετρέλαιο και σε αυτό βοήθησαν και τα κρύα. Σε σύγκριση με πέρυσι έχει μια μικρή άνοδο, λόγω της μείωσης του ειδικού φόρου», ανέφερε συγκεκριμένα. Και επεσήμανε μεταξύ άλλων πως «οι ποσότητες έχουν αυξηθεί γιατί έβαλαν περισσότερες πολυκατοικίες, που δεν έβαζαν τα τελευταία χρόνια». Επίσης, υπενθύμισε ότι εκκρεμεί να μπει στους λογαριασμούς των δικαιούχων το υπόλοιπο ποσό του επιδόματος θέρμανσης. Μέχρι τώρα έχει μπει μια μικρή προκαταβολή, και για να πάρουν τα υπόλοιπα οι δικαιούχοι θα πρέπει να παραγγείλουν το πετρέλαιο. Στη Μεσσηνία οι δικαιούχοι βάζουν μέχρι 600 λίτρα και παίρνουν ποσό 210 ευρώ. Από αυτούς «άλλοι έχουν βάλει όλο το πετρέλαιο και άλλοι όχι», λέει καταλήγοντας.
Ν.Κ.