Τρίτη, 07 Απριλίου 2015 15:03

"Δρόμοι της Ελιάς": Εκδηλώσεις προβολής της μεσογειακής διατροφής

Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις προβολής/προώθησης της μεσογειακής διατροφής και κεφαλαιοποίησης των αποτελεσμάτων του έργου MedDiet - Mediterranean Diet And Enhancement of Traditional Foodstuff, από τον Πολιτιστικό Οργανισμό «Δρόμοι της Ελιάς».

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο δύο σημαντικών Εκθέσεων Τροφίμων και Ποτών, της 2ης ΕΞΠΟΤΡΟΦ /Ελληνες Παραγωγοί (Αθήνα, 30 Ιανουαρίου-2 Φεβρουαρίου 2015) και της 2ης  Διεθνούς Εκθεσης Τροφίμων και Ποτών FoodExpo GREECE (Αθήνα, Metropolitan Expo, 14-16 Μαρτίου 2015) στην οποία ο Πολιτιστικός Οργανισμός -εταίρος στο έργο MedDiet- συμμετείχε ως υποστηρικτής/συνδιοργανωτής. 

Οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν ημερίδες με ποικίλα θέματα σχετικά με τη μεσογειακή διατροφή όπως ΠΟΠ, ΠΓΕ και βιολογικά προϊόντα, η αριστοκρατία των τροφίμων, μεσογειακή διατροφή και σύγχρονος καταναλωτής, πολιτισμός, υγεία, καινοτομία, Meat the experts, γαλακτοκομία – τυροκομία: Η επόμενη 110ετία, τα ελληνικά τρόφιμα κατακτούν τις μεγάλες αγορές, δίκτυα γαστρονομίας κ.ά. 

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων στις οποίες συμμετείχαν διακεκριμένοι επιστήμονες και ειδικοί στα θέματα διατροφής, έγινε εκτενής ενημέρωση συγκεκριμένων ομάδων κοινού για το έργο MedDiet, οι στόχοι του οποίου παρουσιάστηκαν ως μοντέλο προς αξιοποίηση. Παρουσιάστηκαν επίσης και οι νέοι τρόποι προώθησης ελληνικών μεσογειακών προϊόντων στις διεθνείς αγορές, όπως αυτοί προέκυψαν κατά την υλοποίηση του έργου.

Οι εκδηλώσεις προβολής/προώθησης της μεσογειακής διατροφής και κεφαλαιοποίησης των αποτελεσμάτων του έργου MedDiet περιλάμβαναν επίσης 3ήμερη διαδραστική παρουσίαση, με τίτλο «Αγάπησε τον εαυτό σου, αγάπησε τη Μεσογειακή Διατροφή!» και θέματα όπως η πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής/ερωτήσεις-απαντήσεις/ενημέρωση του κοινού. Παρουσίαση του γαστρονομικού πλούτου της Μεσογείου. Διανομή υλικού προώθησης και αναμνηστικών αντικειμένων (gadgets, φυλλάδια κ.ά.)

Το έργο MedDiet υλοποιείται στα πλαίσια του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Μεσογειακής Λεκάνης (ENPI CBC Mediterranean Sea Basin) (www.enpicbcmed.eu). Συνολικά, στο έργο εκπροσωπούνται έξι χώρες (Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Λίβανος, Αίγυπτος, Τυνησία). Κύρια γεωγραφική ενότητα παρέμβασης του έργου, όσον αφορά στην ελληνική συμμετοχή, είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου.