Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2015 08:38

Μπουτάρης από Καλαμάτα: Η Θεσσαλονίκη ανέδειξε το πολυεθνικό παρελθόν της

Μπουτάρης από Καλαμάτα: Η Θεσσαλονίκη ανέδειξε το πολυεθνικό παρελθόν της

Ο σεβασμός στην ιστορία, η ανάδειξη του χαρακτήρα της πόλης και η αποδοχή της διαφορετικότητας ήταν η πετυχημένη συνταγή εξωστρέφειας της Θεσσαλονίκης, που την οδήγησε στην ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια.

Αυτό τόνισε ο δήμαρχος της συμπρωτεύουσας Γιάννης Μπουτάρης στις χθεσινές εκδηλώσεις προβολής της Θεσσαλονίκης, στην Καλαμάτα.

Χθες το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο, ο κ. Μπουτάρης επεσήμανε ότι πρέπει να πάψουμε να θεωρούμε πως είμαστε το κέντρο του κόσμου και πρέπει να είμαστε στο ίδιο επίπεδο με τους ξένους. Ενημέρωσε πως η Θεσσαλονίκη ανέδειξε το πολυπολιτισμικό, πολυεθνικό παρελθόν της, με κυρίαρχα το οθωμανικό και το εβραϊκό στοιχείο πέρα από τα βυζαντινά μνημεία.

Εγκαινιάζοντας την έκθεση της Αγιορείτικης Εστίας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης σημείωσε τη μοναδικότητα του Αγίου Ορους, «είναι ένα βάπτισμα σε μια πνευματικότητα», καλώντας όσους δεν το έχουν επισκεφθεί, να το βάλουν σε προτεραιότητα.

Για τις σχέσεις με την Καλαμάτα, παρατήρησε ότι «έχει ομοιότητα με τη Θεσσαλονίκη, έχει θάλασσα και οι Θεσσαλονικείς δεν μπορούν να κάνουν χωρίς θάλασσα». Χαρακτήρισε κόσμημα την Costa Navarino και υπογράμμισε πως το λάδι και οι ελιές Καλαμάτας είναι παγκοσμίως γνωστά.

Ο κ. Μπουτάρης επεσήμανε ότι είναι συναισθηματικά δεμένος με την Καλαμάτα, γιατί το 1964 ήταν μία από τις στάσεις στο γαμήλιο ταξίδι του.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, καλωσορίζοντας τον κ. Μπουτάρη και την αποστολή της Θεσσαλονίκης, εξήρε την εξωστρέφεια και το άνοιγμα της πόλης που πέτυχε ο δήμαρχός της, ενώ μίλησε για τη διπλωματία των πόλεων. Ο κ. Νίκας προσέφερε στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης μια γκραβούρα της μεσαιωνικής Καλαμάτας - δημιούργημα του διευθυντή του Εικαστικού Εργαστηρίου Παναγιώτη Λαμπρινίδη.

Ακολούθησε η παρουσίαση της πόλης της Θεσσαλονίκης, με το δυναμισμό, τον πολιτιστικό της πλούτο και τη σύγχρονη εικόνα της.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο πρωτοσύγκελλος της μητρόπολης Μεσσηνίας - αρχιμανδρίτης Θεόκλητος Λαμπρινάκος, ο αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Περικλής Μαντάς, ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Δημήτρης Μανιάτης κι εκπρόσωποι φορέων και αρχών της πόλης.

Το πρωί στο Δημαρχείο, υποδεχόμενος το δήμαρχο Θεσσαλονίκης ο κ. Νίκας παρατήρησε ότι ο κ. Μπουτάρης «αποτελεί παράδειγμα για όλους τους δημάρχους, γιατί έδωσε μια εξωστρέφεια που δεν έχει προηγούμενο. Και έδειξε ότι η αυτοδιοίκηση που χειμάζεται, έχει δυνατότητες και μπορεί να προσφέρει για μια καλύτερη μοίρα στον τόπο».

Ο κ. Μπουτάρης επεσήμανε ότι η εξωστρέφεια στηρίχθηκε στο σκεπτικό ότι «δεν μπορεί να κτίσεις το μέλλον σου, αν δε ξέρεις καλά το παρελθόν. Και το παρελθόν της Θεσσαλονίκης είναι πολυπολιτισμικό, πολυεθνικό». Και παρατήρησε ότι «οι επισκέπτες έρχονται για τη Θεσσαλονίκη, όχι για τις παραλίες. Πέρα από τον τουρισμό το κυριότερο είναι πως οι Θεσσαλονικείς αγαπούν την πόλη τους πιο πολύ». Ακόμα, στάθηκε στην κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας και τη χαοτική κατάσταση που δημιουργήθηκε στην πόλη, αναφέροντας ότι «και ο άγιος φοβέρα θέλει» και δήλωσε πως θα ζητήσει από την ΚΕΔΕ και την κυβέρνηση «να θεωρηθούν τα πρόστιμα και οι παραβάσεις (από τροχαία και τραπεζοκαθίσματα) ανταποδοτικά τέλη και να μας αφήσει το κράτος να προσλάβουμε μερικούς ακόμα δημοτικούς αστυνομικούς».

Από τις εκδηλώσεις που προσέγγισαν κόσμο και στο πλαίσιο προβολής της γαστρονομίας της Θεσσαλονίκης, χθες το μεσημέρι προσφέρθηκε από τους Θεσσαλονικείς δωρεάν μπουγάτσα στη νότια πλευρά της κεντρικής πλατείας και το βράδυ, στην είσοδο του Πνευματικού Κέντρου μοιράστηκε δωρεάν ποντιακή πίτα.

Γ.Σ.