Κυριακή, 10 Ιουλίου 2011 01:38

Αναμένεται μαζική προσφυγή για χρέη προς τράπεζες τους επόμενους μήνες

Γράφτηκε από την
Αναμένεται μαζική προσφυγή για χρέη προς τράπεζες τους επόμενους μήνες

Εκρηξη... αιτήσεων από υπερχρεωμένα νοικοκυριά, για δικαστική ρύθμιση των οφειλών τους, σημειώθηκε το μήνα Ιούνιο στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας. Συγκεκριμένα, κατατέθηκαν περισσότερες από 20 αιτήσεις για δικαστική ρύθμιση, ενώ από τις αρχές του χρόνου έχουν κατατεθεί συνολικά 30 αιτήσεις στην περιφέρεια του Ειρηνοδικείου Καλαμάτας και 48 στα Ειρηνοδικεία όλης της Νότιας Πελοποννήσου.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις νομικών κύκλων, μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται μαζική προσφυγή στη δικαιοσύνη για δικαστική ρύθμιση χρεών προς τις τράπεζες. Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν άλλωστε ότι από τις αιτήσεις για εξωδικαστική ρύθμιση, ελάχιστες είχαν την επιθυμητή κατάληξη αφού στη συντριπτική τους πλειοψηφία απορρίφθηκαν από τις τράπεζες.
Εν τω μεταξύ, όλο και περισσότερα νοικοκυριά αδυνατούν να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις. Είναι ενδεικτικό ότι στον Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας φτάνουν σχεδόν καθημερινά νέα αιτήματα για δωρεάν παροχή νομικής βοήθειας, προκειμένου οι οφειλέτες να ρυθμίσουν τα χρέη τους με τις ευνοϊκές δυνατότητες που τους δίνει ο νόμος Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. 

Η ΠΡΩΤΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ 200.000 ΕΥΡΩ


Εξάλλου, στα τέλη Ιουνίου -σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στην "Ελευθεροτυπία"- βγήκε η πρώτη δικαστική απόφαση με την οποία διαγράφηκαν χρέη 200.000 ευρώ ενός συνταξιούχου. Εξέλιξη που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει κι άλλους οφειλέτες που αποδεδειγμένα βρίσκονται σε αδυναμία να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες, να καταθέσουν αιτήσεις για δικαστική ρύθμιση. Σ
Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, ήδη εκκρεμεί η δικαστική διευθέτηση 3.200 αιτήσεων στα Ειρηνοδικεία της χώρας.
Οσον αφορά τις 48 αιτήσεις για δικαστική ρύθμιση χρεών που κατατέθηκαν στα Ειρηνοδικεία της Νότιας Πελοποννήσου το πρώτο εξάμηνο του έτους, οι 30 έχουν κατατεθεί στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας, οι 2 στο Ειρηνοδικείο Κυπαρισσίας, οι 11 στην περιφέρεια του Ειρηνοδικείου Σπάρτης και οι 5 στην περιφέρεια του Ειρηνοδικείου Τρίπολης - ενώ καμία αίτηση δεν έχει κατατεθεί στο Ειρηνοδικείο Γυθείου.
Ν.Κ.


NEWSLETTER