Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2016 17:27

Το ΤΑΙΠΕΔ έτοιμο να υπογράψει για το Ειρηνοδικείο Μεσσήνης

Το ΤΑΙΠΕΔ έτοιμο να υπογράψει για το Ειρηνοδικείο Μεσσήνης

“Το Ταμείο είναι έτοιμο να προχωρήσει για την υπογραφή και αναμένει την ανταπόκριση του Δήμου Μεσσήνης” τονίζει ο πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) Στέργιος Πιρτσιόλας σχολιάζοντας με επιστολή του ρεπορτάζ της “Ε” για την πώληση του ακινήτου που στεγαζόταν το Ειρηνοδικείο στο Νησί. Ο κ. Πιτσιόρλας στην επιστολή του αναφέρει ότι το ΤΑΙΠΕΔ έχει διευκολύνει το Δήμο Μεσσήνης να αγοράσει το ακίνητο.

Αναλυτικά η επιστολή: 

“Με αφορμή δημοσίευμα της ιστοσελίδας σας με τίτλο «Περιμένουν το  ΤΑΙΠΕΔ για το Ειρηνοδικείο Μεσσήνης», θα ήθελα να επισημάνω ότι το ΤΑΙΠΕΔ σε ό,τι το αφορά δεν έχει καθυστερήσει σε καμία φάση της διαδικασίας για την υπογραφή του συμβολαίου πώλησης του ακινήτου όπου στεγαζόταν το Ειρηνοδικείο προς τον Δήμο Μεσσήνης. Αντίθετα, έχει διευκολύνει τη Δημοτική Αρχή, ανταποκρινόμενο στα αιτήματά της.

Στο πλαίσιο αυτό, με το τελευταίο σχέδιο συμβολαίου που απεστάλη από τον Δήμο Μεσσήνης στις αρχές Δεκεμβρίου, ζητήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ η καταβολή της πρώτης δόσης να γίνει εξήντα μέρες μετά την υπογραφή του συμβολαίου, ώστε να τηρηθούν οι εσωτερικές διεργασίες του δήμου. Το ΤΑΙΠΕΔ κατανοώντας ότι ο Δήμος, ως ΟΤΑ α' βαθμού υπόκειται στον έλεγχο δαπανών του Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έκρινε σωστό να αποδεχθεί το σχετικό αίτημα.

Στην περίπτωση συναλλαγών με μετάθεση της α' δόσης σε στάδιο μεταγενέστερο της υπογραφής του συμβολαίου, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ και το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων έχουν αποφασίσει ότι είναι αναγκαίο προαπαιτούμενο η ύπαρξη Εγγυητικής Επιστολής Συναλλαγής σε ισχύ μέχρι και την καταβολή της α' δόσης, γεγονός που απαιτούσε την παράταση ισχύος της σχετικής Εγγυητικής Επιστολής του Δήμου Μεσσήνης, γεγονός που θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων ημερών από τον δήμο.

Καθώς εκ των πραγμάτων δεν μπορούσε πλέον να υπογραφεί το συμβόλαιο εντός Δεκεμβρίου 2015, ο δήμος, για την τήρηση των εσωτερικών του διεργασιών χρειάστηκε την έγκριση της Οικονομικής Επιτροπής για την εγγραφή της α' δόσης στον προϋπολογισμό του 2016.

Τέλος, με την υπουργική απόφαση υπ' αρ. ΠΟΛ 1009 (ΦΕΚ Β/48/20.1.2016) πραγματοποιήθηκε n αναπροσαρμογή τιμών του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των με οποιαδήποτε αιτία μεταβιβαζομένων ακινήτων, που βρίσκονται σε περιοχές εντός σχεδίου όλης της χώρας, γεγονός που έπρεπε επίσης πλέον να ληφθεί υπ' όψιν κατά τη σύνταξη και υπογραφή του συμβολαίου.

 

Αρα, το ταμείο είναι έτοιμο να προχωρήσει για την υπογραφή και αναμένει την ανταπόκριση του Δήμου Μεσσήνης”.