Τρίτη, 12 Ιουλίου 2011 17:00

Συνεδρίαση της σπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου & Νοτιοδυτικής Ελλάδος στην Κυπαρισσία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου & Νοτιοδυτικής Ελλάδος στο πλαίσιο συνεργασίας με τους εμπορικούς συλλόγους μέλη της, συνεδρίασε την Κυριακή 10-7-2011 στην Κυπαρισσία φιλοξενούμενο από τον Εμπορικό Σύλλογο Κυπαρισσίας. Στο διοικητικό συμβούλιο παρέστησαν ο τέως Υφυπουργός Οικονομικών και Βουλευτής Μεσσηνίας κ. Δημήτριος Κουσελλάς,  ο Δήμαρχος Τριφυλλίας κ. Κων/νος Κόλλιας, οι προϊστάμενοι Δ.Ο.Υ και Ο.Α.Ε.Ε. Κυπαρισσίας καθώς επίσης εκπρόσωποι και φορείς του εμπορικού κόσμου της περιοχής.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του διοικητικού συμβουλίου συζητήθηκαν τα φλέγοντα προβλήματα του εμπορικού κόσμου, η έλλειψη ρευστότητας, η εξοντωτική φορολογία, η ραγδαία ανάπτυξη των υπερκαταστημάτων, το συνταξιοδοτικό, η υπολειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών και η αρνητική ψυχολογία των καταναλωτών και των εμπόρων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο,  ως απόρροια της γενικότερης ύφεσης. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην έλλειψη ρευστότητας και στην άμεση ανάγκη διάθεσης επενδυτικών κεφαλαίων και κεφαλαίων κίνησης στις μικρομεσαίες εμπορικές οικογενειακές επιχειρήσεις. Το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης όμως περιστράφηκε γύρω από την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής και από τις σοβαρές επιπτώσεις που θα επιφέρει ο σχετικός εφαρμοστικός νόμος στο ελληνικό εμπόριο.

Στο κλείσιμο της συνεδρίασης το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας αποφάσισε ομόφωνα  την έκδοση ψηφίσματος διαμαρτυρίας για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και την απαξιωτική στάση της Κυβέρνησης απέναντι στο ελληνικό εμπόριο καθώς και την κοινοποίηση αυτού στον Πρωθυπουργό και σε όλους τους αρμόδιους φορείς (Υπουργεία, Βουλευτές Διοικητικής περιφέρειας Πελοποννήσου, ΕΣΕΕ, Ομοσπονδίες Εμπορικών Συλλόγων, Μέλη και Αντιπροσώπους ΟΕΣΠ,, Πολιτικά Κόμματα).  Το σχετικό ψήφισμα διαμορφώθηκε ως εξής:

«Η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδος σήμερα που το ελληνικό εμπόριο πλήττεται πρωτοφανώς, απευθύνει κάλεσμα προς  όλους τους  αρμόδιους Φορείς για άμεση στροφή ανάκαμψης και ανάπτυξης και απαιτεί από την Κυβέρνηση τα εξής:

Την έμπρακτη αποδοχή της κρίσιμης και ουσιαστικής συμμετοχής του εμπορίου και ιδιαίτερα του περιφερειακού στην ανάπτυξη της οικονομίας και στη στήριξη της κοινωνίας, με την άμεση ένταξή του στον νέο επενδυτικό νόμο.

Την επανένταξη του εμπορίου στη δανειοδότηση των τραπεζών.

Την άμεση πάταξη του παραεμπορίου με την απόλυτη εφαρμογή του νέου νόμου 3982/2011.

Την  ουσιαστική αξιοποίηση των χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων για την επάνδρωση των ελεγκτικών μηχανισμών περιφρούρησης του στεγασμένου εμπορίου.

Ο εμπορικός κόσμος της Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδος:

Δηλώνει αντίθετος στο ενδεχόμενο επιβολής νέων δυσβάσταχτων μέτρων στα πλαίσια του μεσοπρόθεσμου.

Καταδικάζει τη στάση των Βουλευτών για την υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, το οποίο αποσκοπεί κυρίως στην οικονομική αφαίμαξη χιλιάδων εμπορικών οικογενειακών επιχειρήσεων.

Καλεί την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου να δραστηριοποιηθεί ενεργά σε πανελλήνιο επίπεδο για να μην επιβληθούν τα εξοντωτικά μέτρα που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο.

Προειδοποιεί πως πρέπει να εισακουστεί άμεσα η κραυγή αγωνίας των εμπορικών επιχειρήσεων της Πελοποννήσου και της ευρύτερης περιοχής. Αν δεν τροφοδοτηθεί η αγορά άμεσα με ρευστότητα και δε σταματήσει η ανηλεής εξόντωση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών μέσω της φορολογίας, τότε είναι θέμα ολίγου χρόνου η στάση πληρωμών απέναντι στο Δημόσιο, καθαρά λόγω αδυναμίας».

 

Εκ της Ομοσπονδίας