Παρασκευή, 01 Απριλίου 2016 15:47

Η καλλιέργεια αγκινάρας αποφέρει καλό εισόδημα (φωτογραφίες)

Η καλλιέργεια αγκινάρας αποφέρει καλό εισόδημα (φωτογραφίες)

Οι αγκινάρες είναι το πιο σημαντικό εισόδημα για τη Μικρομάνη, μια δυναμική καλλιέργεια με μέλλον. Τα προβλήματα δε λείπουν και για να τα αντιμετωπίσουν, οι παραγωγοί της περιοχής επιχειρούν τη δημιουργία Ομάδας Παραγωγών. Η κατάσταση επιδεινώνεται με τις κλοπές. 

Η τιμή την Τετάρτη στη λαϊκή αγορά της Καλαμάτας, ήταν 5 ευρώ οι 12 με 13 αγκινάρες.

Για τη δυναμική, την προοπτική και τα προβλήματα της καλλιέργειας μας μίλησαν παραγωγοί από τη Μικρομάνη.

Ο Γιάννης Αναζίκος παρατήρησε ότι «οι αγκινάρες είναι το βασικό εισόδημα της Μικρομάνης, είναι μια δυναμική καλλιέργεια. Εχει προβλήματα με τις τιμές στο εμπόριο και με την αύξηση του κόστους καλλιέργειας. Εχει πολλά έξοδα και πολλά εργατικά. Θέλει να είσαι 8 μήνες στο χωράφι για να φθάσεις στη συγκομιδή». Για τη δημιουργία της Ομάδας Παραγωγών επεσήμανε πως «στόχος μας είναι η μείωση του κόστους καλλιέργειας και η στήριξη του προϊόντος με κοινή εμπορία. Και αυτό συμφέρει όλους». 

Για τις κλοπές ανέφερε ότι «τις τελευταίες μέρες είχαμε δύο σοβαρά κρούσματα» και σημείωσε: «Υπάρχει ελλιπής αστυνόμευση και απουσία κράτους. Να γίνουν έλεγχοι σ’ αυτούς που πωλούν αγκινάρες, να ζητηθούν τιμολόγια».

Ο Γιάννης Μπαλαμπάνης επιβεβαίωσε ότι «οι αγκινάρες είναι καλό εισόδημα, αφήνει λεφτά» και πρόσθεσε πως «τα προβλήματα είναι οι καιρικές συνθήκες, το μεγάλο κόστος και η δυσκολία της καλλιέργειας που διαρκεί 9 μήνες». Επεσήμανε ότι η αγκινάρα κάνει καλό στην υγεία, πως «ακόμα και το αγκάθι της έχει ευεργετικές ιδιότητες. Το βράζεις και πίνεις το ζουμί και βοηθάει στην αντιμετώπιση αρκετών ασθενειών».

Η Ειρήνη Μπούχαλη ανέφερε πως «είναι προϊόν που δεν υπάρχει αλλού, αλλά παρατήρησε ότι «αντί να το προωθούμε, το χαντακώνουμε, γιατί δεν υπάρχει συνεννόηση». Εκτίμησε πως «θα είναι καλύτερα με την Ομάδα Παραγωγών, αλλά δεν είναι εύκολο να γίνει». Συμπλήρωσε ότι «η καλλιέργεια έχει πολλά έξοδα, σε θέλει 9 μήνες μέσα στο κτήμα». Για την κίνηση στην αγορά επεσήμανε ότι «οι γυναίκες φοβούνται το καθάρισμα, αλλά αγοράζουν αγκινάρες».