Τετάρτη, 25 Μαϊος 2016 15:16

100.000 τόνους λιγότερο ελαιόλαδο καταναλώνει η Ελλάδα 

100.000 τόνους λιγότερο ελαιόλαδο καταναλώνει η Ελλάδα 

Την αναγκαιότητα επαναφοράς της εγχώριας κατανάλωσης ελαιολάδου στα επίπεδα των προηγούμενων δεκαετιών τόνισε ο γευσιγνώστης ελαιολάδου Βασίλης Φραντζολάς, στην ομιλία του σε εκδήλωση του Ποταμιού με τίτλο "Τα προϊόντα μας υπό διωγμό- Κι όμως υπάρχει λύση". Η εκδήλωση έγινε στην Αθήνα με τη συμμετοχή παραγωγών, αγροτών και εκπροσώπων συνεταιρισμών και επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα.

Ο κ. Φραντζολάς στην ομιλία του είπε μεταξύ άλλων πως «σήμερα καταναλώνουμε 100.000 τόνους λιγότερο ελαιόλαδο από το 1980 λόγω κυρίως των αθρόων εισαγωγών σπορελαίων». Ετσι, «από 25 κιλά ανά άτομο έχουμε πέσει στα 13 κιλά, με τους Ιταλούς στα 12 και Ισπανούς στα 11 κιλά». Τόνισε λοιπόν ότι η επιμόρφωση πρέπει να αρχίσει ενδεικτικά από τα νηπιαγωγεία, σχολικά βιβλία, κ.λπ. Πρόσθεσε δε ότι χρειάζεται και η ίδρυση αγροτικών σχολείων για την εκπαίδευση στην ειδικότητα «τεχνικός παραγωγής ελαιολάδου», μονοετούς ή διετούς φοίτησης, για αποφοίτους Γυμνασίου με βασικό αντικείμενο σπουδών: α) σύγχρονες μεθόδους ελαιοκαλλιέργειας, β) σύγχρονες τεχνικές στο ελαιοτριβείο, γ) την εκπαίδευση στην οργανοληπτική αξιολόγηση των ελαιολάδων και δ) μάρκετινγκ και εξαγωγές συσκευασμένων ελαιολάδων. Ακόμη ο Β. Φραντζολάς μίλησε για την ανάγκη «ταχύρρυθμης, ολιγοήμερης εκπαίδευσης και υποχρεωτική πιστοποίηση όλων των ελαιοτριβείων». Και χαρακτήρισε ως μεγάλο πρόβλημα «την έλλειψη εγγυημένων μεγάλων ποσοτήτων ελαιολάδου σταθερής ποιότητος». Γι' αυτό και «προτείνουμε οικονομικά - φορολογικά κίνητρα για συνένωση ελαιοτριβείων και αποθηκευτικών χώρων ελαιολάδου».

Αναφέρθηκε επίσης στην ανυπαρξία μηχανισμών ελέγχου «για όλα τα αγροτικά μας προϊόντα ΠΟΠ, και βεβαίως και για τα ΠΟΠ ελαιόλαδα» - προτείνοντας «την δημιουργία και άμεση ενεργοποίηση μηχανισμών συστηματικού ελέγχου ποιότητας των ΠΟΠ ελαιολάδων από τον αρμόδιο σήμερα φορέα, Agrocert. Ενα άλλο θέμα που ανέπτυξε ο κ. Φραντζολάς είναι και «η άμεση συμμόρφωση και εφαρμογή της επί 3 χρόνια εκκρεμούσας κοινοτικής υποχρέωσή μας (ΕΕ 219/2013) για εφαρμογή πλήρους ιχνηλασιμότητας στο ελαιόλαδο, η οποία βεβαίως έχει στόχο την καταπολέμηση της νοθείας». Παράλληλα «πρέπει να αλλάξει ριζικά το σύστημα κρατικής / κοινοτικής χρηματοδότησης για την προώθηση του ελληνικού ελαιολάδου στο εξωτερικό. Το σύστημα μέχρι σήμερα είναι χωρίς διαύγεια, τελείως αδιαφανές, χωρίς καμία απολύτως γνωστοποίηση και δημοσιοποίησή του. Με τον τρόπο που γίνεται μέχρι σήμερα δεν υπάρχει πρόσβαση από όλους τους νέους "μικρούς ήρωες παραγωγούς – τυποποιητές" που ενώ διαπρέπουν στο εξωτερικό δημιουργώντας σιγά-σιγά το νέο branding του ελληνικού ποιοτικού ελαιολάδου είναι τελείως αβοήθητοι στο εσωτερικό, μακριά από τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που έχουν δοθεί και δίδονται σε ιδιωτικούς κλειστούς μη προσβάσιμους μηχανισμούς ή σε αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες, κ.λπ.», είπε καταλήγοντας ο γνωστός γευσιγνώστης.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης ανοίγοντας την εκδήλωση είπε ότι "η μεγάλη προσπάθεια του Ποταμιού αυτή την εποχή είναι να πει στον ελληνικό λαό ότι ο δρόμος των συγκρούσεων, ο δρόμος των άγονων αντιπαραθέσεων δεν οδηγεί πουθενά. Γι' αυτό μιλάμε για ένα new deal, μια νέα αρχή που ουσιαστικά σημαίνει ότι οι παραγωγικές δυνάμεις της χώρας πρέπει να συνεννοηθούν ώστε να υπάρξει μια εθνική απάντηση απέναντι στα προβλήματα. Να υπάρχει σχέδιο, να υπάρχει ηγεσία, να υπάρχουν προτεραιότητες και πάνω από όλα να υπάρχει θέληση για να αναδείξουμε την πραγματική Ελλάδα".