Πέμπτη, 31 Μαϊος 2018 09:24

Ο Σωκράτης ξεναγός της Μεσσηνίας στο περιοδικό Aegean - Olympic

Ο Σωκράτης ξεναγός της Μεσσηνίας στο περιοδικό Aegean - Olympic

 

Στις υψηλές θέσεις της ποδοσφαιρικής επικαιρότητας εξακολουθεί να βρίσκεται ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος, καθώς ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο μεταγραφής του από την Ντόρτμουντ στην Αρσεναλ.

Ο Μεσσήνιος διεθνής πάντως παραμένει “πρεσβευτής” της Μεσσηνίας και με κάθε ευκαιρία προβάλλει την περιοχή στο τεράστιο κοινό του.

Αυτή τη φορά μέσω του τρέχοντος τεύχους του περιοδικού “Blue”, που καθημερινά περνάει μπροστά από τα μάτια χιλιάδων επιβατών σε πτήσεις της Aegean και της Olympic, o “Sokratis” τους ξεναγεί στην περιοχή, περιγράφοντας τις αγαπημένες του δραστηριότητες, όταν βρίσκεται στη γενέτειρά του, την Καλαμάτα.

Ακολουθεί το κείμενο, που επιμελήθηκε ο Πάνος Κοκκίνης για το περιοδικό των δύο μεγάλων ελληνικών εταιρειών:

“Το καταπράσινο του κάμπου, που έρχεται και ενώνεται αρμονικά με το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας, με φόντο έναν ζωογόνο ήλιο, που λάμπει 300 ημέρες τον χρόνο. Αυτή είναι η πρώτη, ανεξίτηλη εικόνα της Μεσσηνίας που αντικρίζει ο επισκέπτης κοιτάζοντας έξω από το παράθυρο του αεροσκάφους, καθώς προσγειώνεται στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας. Μια εικόνα η οποία, σε συνδυασμό με την πανταχού παρούσα μυρωδιά της ελιάς την εποχή που βγαίνει το λάδι και τον ήχο του κύματος που σκάει νωχελικά στην παραλία της Καλαμάτας (και με νανουρίζει όταν κοιμάμαι στο πατρικό μου, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα), συνθέτει και το δικό μου προσωπικό μωσαϊκό χαρακτηριστικών εμπειριών από την περιοχή όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα.

Η Καλαμάτα είναι μία από τις ομορφότερες πόλεις στην Ελλάδα, γιατί συνδυάζει το βουνό με τη θάλασσα, είναι εύκολο να την γυρίσεις περπατώντας και σου δίνει τη δυνατότητα να κολυμπήσεις ακόμα και μέσα στο λιμάνι της, αφού τα νερά εδώ είναι πεντακάθαρα.

Η ιδανική μου μέρα περιλαμβάνει πρωινό τρέξιμο στην παραλία με την ανατολή και στάση για πρωινό καφέ στο “Πανελλήνιον”. Εναλλακτικά, στο “Platea”, το all day café-restaurant που έχω φτιάξει στην πλατεία Βασιλέως Γεωργίου, στον χώρο ενός υπέροχου νεοκλασικού, το οποίο με εντυπωσίαζε από μικρό παιδί.

Συνέχεια με ούζο και μεζέδες στο ιστορικό καφενείο του Γκούνη, φρέσκο ψάρι στις αιωνόβιες ταβέρνες στην παραλία και μαγειρευτά -όπως το αγαπημένο μου πιάτο μακαρόνια με κόκορα που μου φτιάχνει η γιαγιά μου- σε κάποια από τις ταβέρνες στο παλιό κέντρο της πόλης.

Ο επίλογος γράφεται παραδοσιακά με ποτό το ηλιοβασίλεμα στο “Καστράκι” και στα υπόλοιπα καλαίσθητα μπαρ στη Βέργα. Είναι ένα από τα δύο σημεία, μαζί με το Κάστρο της Καλαμάτας, από όπου απολαμβάνεις την καλύτερη θέα, με την πόλη και τον κόλπο να απλώνονται μπροστά σου. Για γλυκό, έχω τεράστια αδυναμία και στο γαλακτομπούρεκο του Σκιαδά και στο αντίστοιχο του “Πραλίνα”. Είναι το γλυκό που αναζητώ κάθε φορά που επιστρέφω εδώ.

Αισθάνομαι περήφανος για το γεγονός ότι, χάρη στην Costa Navarino, γνωρίζουν πλέον όλοι στο εξωτερικό τη Μεσσηνία και τις μοναδικές ομορφιές της. Πολλοί φίλοι μου και συμπαίκτες από τη Γερμανία (σ.σ. είναι παίκτης της Μπορούσια Ντόρτμουντ) την επισκέπτονται κάθε χρόνο. Με το που φτάνουν με παίρνουν τηλέφωνο και μου ζητούν συμβουλές για το τι να κάνουν. Πέρα, φυσικά, από το να παίξουν golf δίπλα στη θάλασσα, στα διεθνών προδιαγραφών γήπεδα της Costa Navarino. Τους προτείνω επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης και μια διαδρομή με το αυτοκίνητο από Καλαμάτα προς τη γραφική Πύλο, με διαδοχικές στάσεις στα κάστρα της Μεθώνης και της Κορώνης και στις πολλές μικρές παραλίες που βρίσκονται κατά μήκος. Αν προτιμούν το βουνό, μια εκδρομή στα χωριά του Ταϋγέτου, με τα υπέροχα πέτρινα σπίτια, για να βιώσουν την άγρια ομορφιά του τοπίου. Στην παράκτια εκδρομή, απαραίτητη είναι μια στάση στη Βοϊδοκοιλιά, μια παραλία-θαύμα της φύσης, στην οποία είχα την τύχη να κολυμπώ καθημερινά από τα 8 μου, αφού ακριβώς δίπλα βρισκόταν η παιδική κατασκήνωση όπου πήγαινα. Επίσης πολύ καλή επιλογή αποτελούν και η Καλογριά με τη χρυσή άμμο και τα πολυάριθμα beach bars, καθώς και οι αγαπημένες μου Κιτριές.

Στις Κιτριές πηγαίνω για κολύμπι, για φρέσκο ψάρι στις ψαροταβέρνες, τα τραπέζια των οποίων βρίσκονται σχεδόν πάνω στη θάλασσα, και για ψάρεμα με τη βάρκα μου. Το ψάρεμα είναι κάτι που μου αρέσει πολύ, τόσο γιατί η θάλασσα με ηρεμεί όσο και γιατί μου δίνει τη δυνατότητα να περνάω χρόνο μαζί με τον συνονόματο παππού μου. Καλά σημεία για ψάρεμα είναι επίσης μπροστά από το “Filoxenia” στην Καλαμάτα, στην Κορώνη και στο Πεταλίδι.

Φεύγοντας, μην παραλείψετε να πάρετε μαζί σας το εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδό μας, λαχταριστές δίπλες και λαλάγγια (οι ντόπιες τηγανίτες), τα περίφημα καλαματιανά μαντίλια από τα μαγαζιά στην πλατεία 23ης Μαρτίου και παραδοσιακό παστέλι Λάμπου”.