Σάββατο, 28 Ιουλίου 2018 10:18

Κατώτεροι των προσδοκιών Ιούνιος - Ιούλιος: Ελπίδες τον Αύγουστο για τους ξενοδόχους

Γράφτηκε από την
Κατώτεροι των προσδοκιών Ιούνιος - Ιούλιος: Ελπίδες τον Αύγουστο για τους ξενοδόχους

Τώρα ελπίζουν οι επιχειρηματίες του τουρισμού να «ζεσταθεί» η τουριστική κίνηση στην Καλαμάτα, καθώς τόσο ο ξενοδοχειακός κλάδος όσο και η εστίαση δεν βρήκαν την ανταπόκριση που περίμεναν μέχρι στιγμής αυτό το καλοκαίρι.

Παρά το γεγονός πως οι προσδοκίες ήταν αρκετά καλές, μετά το καλό Πάσχα που προηγήθηκε και την αντίστοιχα πολύ καλή περσινή χρονιά, δυστυχώς ούτε ο Ιούνιος ούτε μέχρι στιγμής ο Ιούλιος έδειξε καλά σημάδια. Το… κερασάκι στην τούρτα για τον κλάδο των ξενοδοχείων φαίνεται πως αποτελεί η ραγδαία αύξηση, σε πολύ μεγάλο ποσοστό, καταλυμάτων τύπου Αirbnb, τα οποία εκτιμάται πως πλέον έχουν υπερκαλύψει τις μόλις 2.000 περίπου ξενοδοχειακές κλίνες της Καλαμάτας.

«Ανάκαμψη δεν μπορούμε να πούμε πως υπάρχει, αλλά μια σταθερή ζήτηση για την Καλαμάτα και τη Μεσσηνία γενικότερα», παρατηρεί ο διευθυντής του ξενοδοχείου “Pharae Palace” Γιώργος Αντωνίου, o οποίος επισημαίνει την αύξηση των πτήσεων εξωτερικού. Διαπιστώνει ωστόσο πως παρά το γεγονός πως τον Ιούλιο αναμενόταν υψηλότερος τζίρος, η κατανάλωση γενικά σημείωσε πτώση. Οπως ανέφερε: «Σαν ξενοδοχείο έχουμε μια πολύ καλή αύξηση, αλλά γενικότερα δεν είναι αυτό που αναμενόταν. Ολοι είχαν ετοιμαστεί για μεγαλύτερη κίνηση αλλά τελικά διαψεύστηκαν οι προσδοκίες».

Οσον αφορά στην Αirbnb, όπως λέει: «Ερχεται να καθηλώσει τα πράγματα καθώς έχουν υπερδιπλασιαστεί οι διαθέσιμες κλίνες». Κι εξηγεί πως σε μια πόλη όπως η Καλαμάτα, που σημειώνει αύξηση τουριστικά, πρέπει να έρχονται καταναλωτές όλων των κατηγοριών. Αλλά όπως παρατηρεί, «το ποσοστό της Αirbnb είναι δυσανάλογο με τις κλίνες στα ξενοδοχεία καθώς σ’ αυτά τα καταλύματα έχουμε αύξηση στις κλίνες 1.000–2.000% και στα ξενοδοχεία μόλις 3% περίπου, αντί για σχεδόν 10% που υπολογίζαμε, καθώς περιμέναμε να έχουν ήδη λειτουργήσει φέτος κάποιες νέες μονάδες».

Ο διευθυντής του ξενοδοχείου “Εlektra Hotel & Spa” Κώστας Ανδριανόπουλος σημειώνει πως υπήρχαν πολύ υψηλές προσδοκίες για τη φετινή περίοδο λόγω της πολύ καλής περσινής χρονιάς, ενώ παράλληλα τα δείγματα από τον συνεδριακό τουρισμό ήταν αισιόδοξα, με αρκετά καλά στοιχεία για τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο, λόγω των σημαντικών προκρατήσεων. Ετσι, ενώ και ο Μάιος είχε μια καλή εικόνα, ο Ιούνιος τελικά ήταν ελαφρά πτωτικός συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά και δεν πλησίασε τα περσινά ποσοστά, παρά τα συνέδρια. Οσο για την κακοκαιρία, ο ίδιος εκτιμά πως έπαιξε το ρόλο της αλλά δεν ήταν καθοριστικός.

Τον  Ιούλιο, το πρώτο 15νθήμερο επίσης δεν έφτασε στα περσινά ποσοστά, σημειώνοντας μικρή πτώση, ενώ αυτές τις ημέρες ξεκίνησε η φουλ σεζόν, που παραδοσιακά η πληρότητα πλησιάζει το 100%. Οπως τονίζει ο κ. Ανδριανόπουλος «υπάρχει ενδιαφέρον, αλλά με 30 ημέρες δεν μπορούμε να κάνουμε πάρτι».

Σχετικά με το ρόλο που έχουν παίξει τα καταλύματα τύπου Αirbnb, εξηγεί πως «ο αριθμός έχει τριπλασιαστεί από πέρυσι στην πόλη. Εχουν καταχωρισθεί πάνω από 750 καταλύματα σε διάφορες πλατφόρμες, για όλα τα βαλάντια, το καθένα εκ των οποίων μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ίσως και άνω των 3-4 ατόμων». Ετσι, εκτιμά πως μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας διατίθενται ίσως και 2.500 κλίνες στην Καλαμάτα, ενώ οι ξενοδοχειακές κυμαίνονται γύρω στις 2.000, με τον ανταγωνισμό που έχει αναπτυχθεί να είναι αθέμιτος, όπως επισημαίνει.

Για τον Σεπτέμβριο η εικόνα παραμένει θετική λόγω των συνεδρίων, ενώ αναμένεται γενικότερα καλή κίνηση.

Σχολιάζοντας ο κ. Ανδριανόπουλος γενικότερα την κατάσταση στο νομό, εκτιμά πως σημαντικό ρόλο έχει παίξει και το γεγονός πως συνεχίζεται η καλοκαιρία στη Βόρεια Ευρώπη, πράγμα που έχει επηρεάσει την αγγλική αγορά, που συνηθίζει να επιλέγει το Νότο. 

Οσον αφορά στην εστίαση, ο πρόεδρος των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος Ανδρέας Ζαγάκος παρατηρεί: «Ενώ ήταν ελπιδοφόρο το ξεκίνημα της φετινής σεζόν μετά το Πάσχα, υπήρξε μια μεγάλη «κοιλιά» το Μάιο, η οποία δικαιολογείται από τις εξετάσεις των παιδιών. Συνεχίστηκε όμως λόγω της κακοκαιρίας του Ιουνίου, πράγμα που δεν έδωσε την ώθηση που περιμέναμε, με συνέπεια να μην έχουμε φτάσει τα αντίστοιχα περσινά επίπεδα. Η πόλη δεν έχει τον κόσμο που είχε πέρυσι τέτοια εποχή, όσον αφορά στους επισκέπτες. Οι Ελληνες όλο και μειώνουν τις ημέρες διακοπών και από αυτό το Σαββατοκύριακο ξεκινά ελπιδοφόρα η κίνηση που θα διαρκέσει έως τις 25 Αυγούστου. Φτάνουμε στο σημείο να λέμε πως αντί να επιμηκύνεται μάλλον συρρικνώνεται η τουριστική περίοδος, αφού η στόχευση της Καλαμάτας στο τουριστικό κομμάτι παραμένει θολή και βασίζεται κυρίως στους Ελληνες καταναλωτές, οι οποίοι δεν έχουν χρήματα».

Οσον αφορά στην επίδραση της αύξησης των καταλυμάτων που ενοικιάζονται μέσω πλατφόρμας, εξηγεί από τη μεριά του: «Αν πούμε έστω πως έχουμε πολλές κλίνες Αirbnb, οι μόνοι που δουλεύουν είναι οι αλυσίδες μεγάλων καταστημάτων όπως σούπερ μάρκετ, αφού όταν επιλέγεις ένα κατάλυμα της τάξης των 15 ευρώ, δεν θα καταναλώσεις πολλά πέρα από αυτό. Ετσι, μάλλον δημιουργεί πρόβλημα αυτή η ιστορία. Μαγειρεύουν, πλένουν στο σπίτι τους κ.λπ. για να μείνουν ίσως κάποιες λίγες ημέρες παραπάνω. Αυτό όμως δεν συμβάλλει στην τουριστική ανάπτυξη μιας περιοχής και παράλληλα συντηρεί τη μαύρη οικονομία». Ενα ακόμα βασικό πρόβλημα όμως που εντοπίζει ο κ. Ζαγάκος είναι το γεγονός πως με τον τρόπο αυτό μειώνονται τα προς ενοικίαση σπίτια στην πόλη. Οπως τονίζει «είναι πρόβλημα να μην υπάρχουν διαθέσιμα για ενοικίαση σπίτια, αυτό δεν συμβάλλει στην τουριστική ανάπτυξη μιας περιοχής».

Οσο για τον Σεπτέμβριο, ο οποίος τα τελευταία χρόνια χαρακτηρίζεται καλός αν ο καιρός βοηθήσει, τότε ίσως ισοφαρίσει κάπως η κατάσταση με τη ζημιά που έγινε τον Ιούνιο και το πρώτο 20ήμερο του Ιουλίου.


NEWSLETTER