Τρίτη, 02 Απριλίου 2019 09:21

Ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό στην Costa Navarino

Γράφτηκε από την

 

Στη Μεσσηνία -και συγκεκριμένα στην Costa Navarino- θα φιλοξενηθεί την επόμενη εβδομάδα η 5η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για τα Θαλάσσια Θηλαστικά και τις Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές, παρουσία -σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες- και του πρίγκιπα Αλβέρτου του Μονακό, γνωστού για τις περιβαλλοντικές του ευαισθησίες.

Στη συνδιάσκεψη, η οποία πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και θα διεξαχθεί από τη Δευτέρα 8 έως και την Παρασκευή 12 Απριλίου -με κεντρικό θέμα “Γιορτάζοντας μια δεκαετία συνεργασίας θαλάσσιων θηλαστικών και ΘΠΠ”- αναμένεται να παρευρεθούν περισσότεροι από 250 συμμετέχοντες από 40 χώρες από όλο τον κόσμο.

Το παγκόσμιου ενδιαφέροντος αυτό γεγονός, τη διεξαγωγή του οποίου στηρίζει το Ιδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, συνδιοργανώνουν το WWF Ελλάς και η Διεθνής Επιτροπή για τα Θαλάσσια Θηλαστικά και τις Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές (International Committee on Marine Mammal Protected Areas – ICMMPA). Το διεθνές αυτό συνέδριο, που διεξάγεται κάθε δύο χρόνια, συμπληρώνει φέτος τα 10 χρόνια και -όπως σημειώνει το WWF Ελλάς στην ιστοσελίδα του- αποτελεί “ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός ότι η συνδιάσκεψη θα λάβει μέρος για πρώτη φορά στην Ευρώπη, και ειδικά στη Μεσόγειο”.

Μεταξύ των κεντρικών ομιλητών, σύμφωνα με το WWF Ελλάς, θα είναι “ορισμένοι από τους πλέον παγκοσμίως αναγνωρισμένους και καταξιωμένους ειδικούς σε θέματα διαχείρισης θαλάσσιων θηλαστικών που θα εκπροσωπούν διεθνείς οργανισμούς, καθώς και το διεθνές δίκτυο του WWF.

ΘΕΜΑΤΙΚΗ

Το πρόγραμμα του συνεδρίου θα αποτελείται από 25 περίπου συνεδριάσεις, πάνελ συζητήσεων, workshops, ομιλίες και στρογγυλά τραπέζια, που θα εστιάσουν, μεταξύ άλλων, στη μείωση της αλληλεπίδρασης μεταξύ ναυτιλίας και κητωδών στη Μεσόγειο, στην επίλυση των συγκρούσεων στις παράκτιες προστατευόμενες περιοχές των θαλάσσιων θηλαστικών (π.χ. αλληλεπιδράσεις μεταξύ θαλάσσιων θηλαστικών και αλιείας μικρής κλίμακας), στο πώς οι νέες τεχνολογίες συμβάλλουν στην προστασία των θαλάσσιων θηλαστικών, καθώς και στις προκλήσεις και απειλές που θέτουν οι εξορύξεις πετρελαίου στους βασικούς οικοτόπους θαλάσσιων θηλαστικών”.

Κατά τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με το WWF Ελλάς, τα αντίστοιχα συνέδρια είχαν πραγματοποιηθεί σε Χαβάη, Μαρτινίκα, Αυστραλία και Μεξικό, έχοντας ως κεντρικό στόχο “να λειτουργήσουν ως ένας μηχανισμός, μέσω του οποίου θα προωθείται σταθερά η συνεργασία και η ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών μεταξύ των φορέων διαχείρισης, των επιστημών, των πολιτικών και άλλων ενδιαφερομένων γύρω από το θέμα των θαλάσσιων θηλαστικών, αλλά και να συμβάλουν στον σχεδιασμό πρακτικών μεθόδων για τη δημιουργία, παρακολούθηση και διαχείριση Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών (ΘΠΠ) σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε αυτή τη βάση, στόχος της παγκόσμιας αυτής συνδιάσκεψης είναι να διαμορφώσει μια κοινότητα εμπειρογνωμόνων με ειδίκευση στα θαλάσσια θηλαστικά και την αποτελεσματική προστασία της βιοποικιλότητας στις ΘΠΠ και να αναδείξει τη σημασία ιδιαίτερων περιοχών της Μεσογείου, που απειλούνται άμεσα από ανθρώπινες δραστηριότητες και για τις οποίες μέχρι σήμερα υπάρχει ένα σημαντικό επιστημονικό «κενό» γνώσης, όπως είναι η Ελληνική Τάφρος”.