Παρασκευή, 03 Αυγούστου 2012 11:57

Στ. Θεοδωρίδης διευθύνων σύμβουλος ΤΕΜΕΣ: «Η Μεσσηνία χρειάζεται υποδομές πρόσβασης»

Γράφτηκε από την
Στ. Θεοδωρίδης διευθύνων σύμβουλος ΤΕΜΕΣ: «Η Μεσσηνία χρειάζεται υποδομές πρόσβασης»

«Η Μεσσηνία κατακτά σιγά σιγά μια θέση στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, έχοντας ήδη κερδίσει ευρεία αναγνωρισιμότητα. Για να γίνει το επόμενο βήμα, καταλυτικός παράγοντας είναι η περαιτέρω ανάπτυξη των υποδομών για να υπάρχει εύκολη και άμεση πρόσβαση στην περιοχή. Για να γίνουμε η νέα Costa Smeralda, πρέπει αντίστοιχα να βελτιωθούν οι αεροπορικές συνδέσεις και η οδική πρόσβαση, προσελκύοντας νέες απευθείας πτήσεις και ολοκληρώνοντας τα οδικά έργα» Αυτά τονίζει μεταξύ άλλων ο διευθύνων σύμβουλος της TEMEΣ A.E., Στέφανος Θεοδωρίδης, σε συνέντευξη του στην ιστοσελίδα του Travel Times.

Αναλυτικά η συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Θεοδωρίδης στην Αγγελική Αντωνοπούλου:

- Είμαστε στο μέσον της τουριστικής περιόδου του 2012. Ποια είναι μέχρι τώρα η τουριστική κίνηση στη Costa Navarino; Υπάρχουν αλλαγές από πέρσι σχετικά με την επισκεψιμότητα από Ελληνες αλλά και ξένους τουρίστες;
«Είμαστε αισιόδοξοι για τη φετινή τουριστική περίοδο καθώς οι μέχρι τώρα κρατήσεις παρουσιάζουν αύξηση σε σχέση με πέρυσι. Η μεγαλύτερη άνοδος είναι από τις ξένες αγορές και κυρίως από την Ευρώπη».

- Η παρατεταμένη πολιτική αστάθεια των προηγούμενων μηνών μαζί με την έντονη δυσφήμηση της Ελλάδας στο εξωτερικό φαίνεται πως έπληξαν ιδιαίτερα τον τουρισμό. Πώς αποτυπώνεται αυτό στην Costa Navarino και στην ευρύτερη περιοχή σας;

«Σίγουρα μας επηρεάζει. Εξαιτίας της πολιτικής αστάθειας και του δυσμενούς οικονομικού κλίματος, είχε πληγεί κυρίως ο συνεδριακός τουρισμός. Γνωρίζουμε όμως ότι σε περιόδους οικονομικής ύφεσης, οι επισκέπτες μας αναζητούν μεγαλύτερη αξία για τα χρήματα που ξοδεύουν. Αυτό το αντιμετωπίζουμε εμείς σαν ευκαιρία και προσπαθούμε να αυξήσουμε την αξία που προσφέρουμε στους πελάτες μας. Βέβαια, η σταθερότητα στο πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον της χώρας μας είναι απαραίτητη για τη διατήρηση του τουρισμού συνολικά, που αποτελεί κινητήρια δύναμη για την ελληνική οικονομία».

- Ποιες είναι οι δυνατές τουριστικές αγορές για την Καλαμάτα και πιο συγκεκριμένα για την Costa Navarino;
«Η πλειοψηφία των τουριστών, το 97%, που επιλέγουν την Costa Navarino προέρχεται από την Ευρώπη, με κύριες τις αγορές της Γερμανίας, Γαλλίας, Αγγλίας, Αυστρίας και φυσικά της Ελλάδας. Ανερχόμενες αγορές οι οποίες πιστεύουμε ότι θα βοηθήσουμε σημαντικά στη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, είναι οι σκανδιναβικές χώρες αλλά και μελλοντικά οι χώρες του BRIC (Brazil, Russia, India, China)».

- Ποιες  είναι οι επενδύσεις που έγιναν την περίοδο 2011-2012, μέχρι σήμερα στο ξενοδοχείο;
«Τον Οκτώβριο του 2011 ξεκίνησε να λειτουργεί το δεύτερο signature γήπεδο του γκολφ "The Bay Course", το οποίο βρίσκεται στη δεύτερη περιοχή που αναπτύσσουμε, στο Navarino Bay, δίπλα στην Πύλο και το οποίο σχεδίασε ο διεθνούς φήμης Robert Trent Jones Jr.. Αυτή τη χρονιά είχαμε αρκετούς νέους χώρους γαστρονομίας, όπως το Barbouni beach restaurant και τη διεύρυνση του Omega που αποτελεί ένα νέο concept: καταξιωμένοι σεφ από την Ελλάδα και το εξωτερικό, δημιουργούν μενού και παραδίδουν μαθήματα μαγειρικής με βάση τη "Δίαιτα Ωμέγα". Επίσης, την περασμένη χρονιά ξεκίνησε και η λειτουργία του Natura Hall by Hellenic Postbank, ενός διαδραστικού περιβαλλοντικού χώρου που δημιουργήθηκε από τη σύμπραξη του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, της Ακαδημίας Αθηνών, της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας, της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (HELMEPA) και του Navarino Foundation, σε συνεργασία με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Τέλος, καινούργιες δραστηριότητες προστέθηκαν στην ευρεία γκάμα επιλογών που έχουν οι επισκέπτες της Costa Navarino, όπως το yachting με ιστιοφόρο ή μηχανοκίνητο σκάφος, οι καταδύσεις, ακόμη και οι Φιλοσοφικοί Περίπατοι».

- Ως νέος διευθύνων σύμβουλος, ποιες είναι οι πρώτες κινήσεις σας; Πού πιστεύετε ότι πρέπει να δοθεί περισσότερη προσοχή στη δραστηριότητα του συγκροτήματος;
«Καταρχήν να σας πω ότι είμαι πολύ χαρούμενος που ηγούμαι της ομάδας της Costa Navarino. Πριν ακόμα αποφασίσω να συνεργαστώ με την TEMEΣ A.E. ως επισκέπτης είχα εμπνευστεί από το όραμα και τη φιλοσοφία της. Ο άμεσος στόχος μου είναι η πολύ καλή δουλειά που έχει γίνει σε θέματα κατασκευής, υποδομών, εξυπηρέτησης του πελάτη και διεθνούς αναγνώρισης να μεταφραστεί σε σημαντικά θετικά οικονομικά αποτελέσματα για τον όμιλό μας. Εχουμε ένα μακροχρόνιο πρόγραμμα που αφορά στην ανάπτυξη τριών ακόμα περιοχών, και βέβαια στην ανάπτυξη σύνθετων πολυτελών τουριστικών κατοικιών, που αποτελεί και κύρια προτεραιότητά μας».

- Κάθε χρόνο αρκετοί άνθρωποι με διεθνή αναγνωρισιμότητα επισκέπτονται την Costa Navarino. Κατά πόσο αυτό λειτουργεί ως πόλος έλξης για την προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών στην ευρύτερη περιοχή;
«Είμαστε πολύ περήφανοι που άνθρωποι από όλο τον κόσμο και από διαφορετικούς κλάδους, όπως ακαδημαϊκοί, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες οι οποίοι αποτελούν πρότυπο για πολύ κόσμο, έχουν αγκαλιάσει τη φιλοσοφία μας και το όραμά μας και μας τιμούν με επαναλαμβανόμενες επισκέψεις. Σίγουρα αυτό λειτουργεί θετικά. Αλλωστε και η στρατηγική μάρκετινγκ που ακολουθούμε στηρίζεται στο word of mouth - δηλαδή στη θετική εμπειρία και τις ιστορίες που θα διηγηθεί κάποιος όταν επιστρέψει στην πατρίδα του».

- Η Costa Navarino βρίσκεται στην περιοχή της Πύλου και της Καλαμάτας. Ποια πρέπει να είναι τα βήματα για να αποκτήσει η περιοχή της Μεσσηνίας θέση στη διεθνή σκηνή τουριστικών προορισμών; Μπορεί να γίνει μια νέα Ρόδος ή μια νέα Κρήτη; Και αν ναι, πώς; Θα είχε ενδιαφέρον να σταθεί κανείς στα προβλήματα υποδομών που πρέπει να λυθούν.
«Η Μεσσηνία κατακτά σιγά σιγά μια θέση στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, έχοντας ήδη κερδίσει ευρεία αναγνωρισιμότητα. Για να γίνει το επόμενο βήμα καταλυτικός παράγοντας είναι η περαιτέρω ανάπτυξη των υποδομών, για να υπάρχει εύκολη και άμεση πρόσβαση στην περιοχή. Για να γίνουμε η νέα Costa Smeralda, πρέπει αντίστοιχα να βελτιωθούν οι αεροπορικές συνδέσεις και η οδική πρόσβαση, προσελκύοντας νέες απευθείας πτήσεις και ολοκληρώνοντας τα οδικά έργα».

- Ως άνθρωπος που έχει εργαστεί χρόνια σε αυτόν τον επιχειρηματικό κλάδο, τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει για να επανέλθει η χώρα μας δυναμικά στη διεθνή τουριστική αγορά; Μπορεί να αποκτήσει ξανά δύναμη το brand name "Greece";
«Πιστεύω πως το brand name της χώρας μας έχει πολύ μεγάλη δυναμική. Στόχος μας θα πρέπει να είναι όχι μόνο να επανέλθει η Ελλάδα στη θέση που κατείχε στη διεθνή αγορά, αλλά να πετύχει και πολύ περισσότερα. Οι δυνατότητες είναι ανεξάντλητες και δεν έχουν αξιοποιηθεί. Πρωτίστως χρειάζεται μία ξεκάθαρη στρατηγική και ικανοί άνθρωποι να την υλοποιήσουν. Η συνέπεια και η συνέχεια που στο παρελθόν δεν είχε επιτευχθεί είναι ο κρίσιμος παράγοντας.
Η προσήλωση σε αυτά που μπορεί να κάνουν τη διαφορά. Διαμόρφωση μιας σωστής πλατφόρμας μηνυμάτων και σταθερή επένδυση σε αυτή με όλα τα μέσα που διαθέτει το σύγχρονο μάρκετινγκ, προσέλκυση πτήσεων αλλά και διεθνών μεγάλων εκδηλώσεων. Τέλος, ένα ενωμένο μέτωπο φορέων και επιχειρήσεων για την από κοινού προώθηση της χώρας μας. Πιστεύω ότι γίνονται βήματα στη σωστή κατεύθυνση -όπως η πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων να δημιουργήσει Εταιρεία Marketing από κοινού με τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού-, αλλά το σημαντικότερο όπως ανέφερα είναι να υπάρχει πολιτική και κοινωνική σταθερότητα στη χώρα, συνέπεια στην εφαρμογή μιας ενιαίας στρατηγικής και ικανοί άνθρωποι για να την υλοποιήσουν».


NEWSLETTER