Κυριακή, 20 Οκτωβρίου 2019 15:01

Ιδανικός τόπος να ανθήσει ο ελαιοτουρισμός

Γράφτηκε από την
Ιδανικός τόπος να ανθήσει ο ελαιοτουρισμός

 

Η ιστορία και η οικονομία του Δήμου Μεσσήνης ταυτίζονται με την ελιά και την παραγωγή ελαιόλαδου. Ωστόσο οι δυσκολίες που προκύπτουν κάθε χρόνο προβληματίζουν και μας ωθούν στην αναζήτηση «παράλληλων» ενεργειών για τη στήριξη και αξιοποίηση αυτού του πολύτιμου καρπού.

Ελιά και τουρισμός μπορούν να αποτελέσουν μια μορφή σύζευξης για την οικονομική και πολιτιστική ανέλιξη του Δήμου Μεσσήνης, και ειδικότερα της Δημοτικής Ενότητας Αίπειας καθώς αποτελεί τον ιδανικό τόπο όπου μπορεί να ευδοκιμήσει ο ελαιοτουρισμός.

Η ευρύτερη περιοχή της Αίπειας διαθέτει έτοιμες υποδομές για φιλοξενία, καθώς κατά τους θερινούς μήνες λειτουργούν σε αυτήν ξενοδοχειακές μονάδες και ενοικιαζόμενα δωμάτια τα οποία είναι, όπως και τα καταστήματα εστίασης της περιοχής, γνωστά για τις πολύ καλές υπηρεσίες τους. Παράλληλα στην περιοχή υπάρχει αλιευτικό καταφύγιο, καταστήματα με τοπικά προϊόντα και είδη πρώτης ανάγκης, καφετέριες, ταβέρνες, γενικότερα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τυποποιητήρια και ελαιοτριβεία κατάλληλα για επίσκεψη. Υπάρχει η δυνατότητα πεζοπορικών εξορμήσεων σε ελαιώνες και μνημεία, ενώ υπάρχουν δομές υγείας (βέβαια χρήζουν αναβάθμισης και στήριξης).

Η κομβική θέση της Δημοτικής Ενότητας Αίπειας στη Μεσσηνία δίνει τη δυνατότητα να αποτελεί το σημείο εκκίνησης για γνωστούς αρχαιολογικούς προορισμούς. Η ενεργοποίηση της περιοχής για την ανάπτυξη του ελαιοτουρισμού, που όπως ανέφερα ήδη είναι έτοιμη να «υποδεχθεί» τον ελαιοτουρισμό, θα συντελέσει στην ανάπτυξη της οικονομίας της περιοχής καθώς θα επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος κατά τους χειμερινούς μήνες.

Η Δημοτική Ενότητα Αίπειας έχει τη δυναμική που μπορεί να αξιοποιηθεί με τα κατάλληλα εργαλεία της προώθησης και της συνεργασίας με τουριστικά γραφεία, μέσα από κατάλληλες ενέργειες που αξίζει να στηρίξει ο δήμος, ενώ αξίζει να αναφέρουμε πως η εμπειρία των τοπικών συλλόγων θα συμβάλει στη φιλοξενία των επισκεπτών μέσα από γαστρονομικές βραδιές, εκδηλώσεις με παραδοσιακούς χορούς και θεατρικές παραστάσεις.

 

Γιάννης Λάσκαρης


NEWSLETTER