Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2020 09:53

Πρωταθλήτρια στις αφορολόγητες τουριστικές αγορές η Πελοπόννησος

Πρωταθλήτρια στις αφορολόγητες τουριστικές αγορές η Πελοπόννησος

 

Πρωταθλήτρια στις αφορολόγητες τουριστικές αγορές με αλματώδη αύξηση 113%  σε σχέση με πέρυσι αναδείχθηκε η Πελοπόννησος.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με στοιχεία της Global Blue Hellas για όλη την Ελλάδα: "Με αύξηση 18% στις συναλλαγές, 23% στην αξία αγορών και 4% στη μέση κατανάλωση σε σχέση με το 2018, έκλεισε το 2019 στην αγορά Tax Free Shopping. Ολες οι Περιφέρειες της Ελλάδας παρουσιάζουν σημαντική αύξηση στην αξία συναλλαγών, με την Πελοπόννησο να παρουσιάζει αλματώδη πορεία σε ποσοστό 113%. Στην αξία αγορών ανά εθνικότητα, οι Αμερικάνοι και οι Αιγύπτιοι παρουσιάζουν αλματώδη ανάπτυξη με ποσοστό που ανέρχεται στο 46%, οι Ισραηλινοί με 44% και οι Καναδοί με 28%. Παράλληλα, οι Κινέζοι συνεχίζουν να αναπτύσσονται σταθερά για 5η χρονιά με ποσοστό 10%. Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης παρατηρούνται και στον αριθμό των συναλλαγών. Οι συναλλαγές αυξήθηκαν κατά 45% από Αιγύπτιους, κατά 40% από Ισραηλίτες και κατά 27% από Αμερικάνους.
Σε ό,τι αφορά την αξία των συναλλαγών ανά Περιφέρεια, η περιοχή της Αττικής διατηρεί τα υψηλά ποσοστά με 65%, η Μύκονος κατοχυρώνει τη δεύτερη θέση με ποσοστό 13% και τρίτη ακολουθεί η Μακεδονία με 12%. Οι διεθνείς καταναλωτές που επισκέπτονται τη χώρα μας συνεχίζουν να επιλέγουν αγορές στην κατηγορία μόδα-ρουχισμός δαπανώντας ποσοστό της τάξεως του 52%, ενώ μόλις το 20% της δαπάνης ανήκει στην κατηγορία κόσμημα-ρολόι.

 

Τι είναι το Tax Free Shopping;

Οι κυβερνήσεις εκπίπτουν τον ΦΠΑ για αγαθά που έχουν αγοραστεί από διεθνείς ταξιδιώτες, με απώτερο σκοπό να τους ενθαρρύνουν να καταναλώνουν περισσότερο. Η υπηρεσία Tax Free Shopping (TFS) δίνει τη δυνατότητα στους globe shoppers να ανακτήσουν τον ΦΠΑ των αγορών τους στο τέλος του ταξιδιού τους. Στην Ελλάδα, οι  διεθνείς ταξιδιώτες μπορούν να λάβουν επιστροφή φόρου έως και 17,5% του ποσού αγοράς, γεγονός που είναι ένα δυνατό κίνητρο για να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα στο κατάστημά σας".

Ας δούμε πώς επιστρέφεται ο ΦΠΑ στους ταξιδιώτες, σύμφωνα με την Global Blue:

"Ο globe shopper πληρώνει στο κατάστημα το συνολικό ποσό των προϊόντων του, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Εσείς εκδίδετε στον globe shopper απόδειξη λιανικής πώλησης Tax Free (χορηγούμενη από την Global Blue) με την περιγραφή των προϊόντων αγοράς, καθώς και το συνολικό ποσό που δαπάνησε. Η απόδειξη λιανικής πώλησης Tax Free (Tax Free Form) είναι ένα επίσημο έγγραφο και δίνει στον globe shopper τη δυνατότητα να διεκδικήσει τον ΦΠΑ της αγοράς του όταν αναχωρεί από τη χώρα. Κατά την αναχώρησή του, ο globe shopper επιδεικνύει τα προϊόντα που έχει αγοράσει, τη συμπληρωμένη απόδειξη λιανικής πώλησης Tax Free, καθώς και το διαβατήριό του στον υπάλληλο του τελωνείου, ο οποίος θα σφραγίσει την απόδειξη προκειμένου να επικυρώσει την εξαγωγή των εμπορευμάτων που αγοράστηκαν. Ο globe shopper μπορεί να εισπράξει τα χρήματά του επισκεπτόμενος ένα σημείο επιστροφής φόρου (Tax Refund) της Global Blue ή στέλνοντας την απόδειξη λιανικής πώλησης (Tax Free Form) στην Global Blue. Τότε μπορείτε να αφαιρέσετε το ποσό του επιστρεφόμενου ΦΠΑ από την περιοδική  δήλωση απόδοσης ΦΠΑ".