Δευτέρα, 25 Μαϊος 2020 10:53

Οι Financial Times προβάλουν τη Μεσσηνία - Αφιέρωμα στο σπίτι του Λι Φέρμορ (φωτο)

Γράφτηκε από την
Οι Financial Times προβάλουν τη Μεσσηνία - Αφιέρωμα στο σπίτι του Λι Φέρμορ (φωτο)

Εκτενές άρθρο της Alev Scott με τίτλο «Η οικία του Patrick Leigh Fermor προετοιμάζεται για τους πρώτους επισκέπτες της» δημοσιεύουν οι Financial Times, για την ενοικίαση της βίλας του κορυφαίου Βρετανού συγγραφέα, φιλέλληνα και ήρωα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου Πάτρικ Λι Φέρμορ, στο Καλαμίτσι, κοντά στην Καρδαμύλη της Μεσσηνιακής Μάνης.

Ο διάσημος Άγγλος ταξιδιωτικός συγγραφέας και η σύζυγός του είχαν αποκτήσει αυτήν την υπέροχη οικία στην Καρδαμύλη η οποία χαρακτηρίζεται για την άμεση επαφή της με τη θάλασσα -μια στενή πέτρινη σκάλα οδηγεί σε μικρή βοτσαλωτή παραλία ακριβώς κάτω από το κτήμα- τα χαμηλά, διακριτικά, πετρόκτιστα κτίσματα και το μεσογειακό κήπο που κατεβαίνει ως το νερό, κάνοντάς το να αποτελεί ιδανικό περιβάλλον για συγκέντρωση και δημιουργία.

«Χωρίς παιδιά να το κληρονομήσουν, ο συγγραφέας κληροδότησε το σπίτι στο Μουσείο Μπενάκη. Αν και εξέφρασε την επιθυμία να χρησιμοποιηθεί ως καταφύγιο για συγγραφείς, αναγνώρισε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αρκετά δαπανηρό, γι αυτό και έδωσε την άδεια για την ενοικίασή του κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών», αναφέρει η δημοσιογράφος στο δημοσίευμα.

«Έτσι, μετά από μια επίπονη ανακαίνιση, οι πρώτοι επισκέπτες του θα είναι σε θέση να βρεθούν εδώ από την 1η Ιουλίου, νοικιάζοντας ολόκληρο το οίκημα το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει 10 άτομα, ή τμηματικά ως 3 ξεχωριστούς αυτόνομους χώρους: την κύρια κατοικία για 6, τον ξενώνα και το παραδοσιακό σπίτι για δύο άτομα το καθένα», συμπληρώνει η συντάκτρια.

Το αντίτιμο που θα πρέπει να πληρώσει κάποιος για αποκλειστική χρήση της οικίας Fermor ανέρχεται στις 4.000 ευρώ/ διανυκτέρευση.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Scott «αναμφισβήτητα το σπίτι έχει εκσυγχρονιστεί για να δελεάσει το κοινό που μπορεί να ανταποκριθεί σε ένα τέτοιο τίμημα. Έτσι, κάθε υπνοδωμάτιο διαθέτει τώρα πια τηλεόραση, ενώ έχει προστεθεί και μια νεόκτιστη πισίνα στον κάτω κήπο, ακριβώς πάνω από την παραλία».

Η δωρεά της οικίας στο Μουσείο Μπενάκη

Ο Patrick και η Joan Leigh Fermor ζούσαν για πολλά χρόνια στη Μεσσηνιακή Μάνη, στην Καρδαμύλη, στο σπίτι που σχεδίασαν με τον αρχιτέκτονα Νίκο Χατζημιχάλη.

Το 1996, δώρισαν εν ζωή στο Μουσείο Μπενάκη το σπίτι τους στην Καρδαμύλη, με την προϋπόθεση ότι η κυριότητα του σπιτιού θα μεταβιβαζόταν στο Μουσείο μετά το θάνατό τους. Η επιλογή αυτή προτάθηκε από το στενό τους φίλο Τζαννή Τζαννετάκη και η δωρεά έγινε ανεπιφύλακτα αποδεκτή από το Μουσείο Μπενάκη, δεδομένης και της φιλικής σχέσης του Fermor με τον ιδρυτή Αντώνη Μπενάκη και την κόρη του Ειρήνη Καλλιγά.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στο δημοσίευμα αναφέρεται και η πορεία της Ελλάδας αναφορικά με την πανδημία του κορονοϊού στη χώρα, ενημερώνοντας συγκεκριμένα τους αναγνώστες των Financial Times για τον αριθμό των κρουσμάτων και των θυμάτων, τα μέτρα και τις δράσεις της κυβέρνησης, καθώς και τις ημερομηνίες που ανοίγουν τα σύνορα της Ελλάδας για τους τουρίστες που θέλουν να επισκεφτούν την χώρα μας.


NEWSLETTER