Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2020 08:30

Καλαμάτα: Κατακόρυφη η πτώση εργασιών στα ταξιδιωτικά γραφεία

Καλαμάτα: Κατακόρυφη η πτώση εργασιών στα ταξιδιωτικά γραφεία

 

Κατακόρυφη είναι η πτώση του δείκτη κύκλου εργασιών στις δραστηριότητες των ταξιδιωτικών πρακτορείων, γραφείων οργανωμένων ταξιδιών, υπηρεσιών κρατήσεων και συναφών δραστηριοτήτων, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και της αρνητικής επίδρασης που έχει από τις αρχές του 2020 στον κλάδο του τουρισμού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης είναι μειωμένος κατά 90% σε σύγκριση με το 2019, την ώρα που την προηγούμενη χρονιά κατέγραψε αύξηση 11,6% σε σύγκριση με το δείκτη β’ τριμήνου του 2018, ενδεικτικό της ανοδικής πορείας που χάραξε ο ελληνικός τουρισμός το 2019, προ Covid-19.

Στο ζοφερό αυτό κλίμα, τα τουριστικά γραφεία της Καλαμάτας, όπως τόνισαν ιδιοκτήτες τους στην "Ε", έχουν δεχθεί τεράστιο πλήγμα στους τζίρους τους, με την αβεβαιότητα που επικρατεί λόγω του lockdown αλλά και άλλων πιθανών περιοριστικών μέτρων που ενδέχεται να εφαρμοστούν το επόμενο διάστημα, να επιβεβαιώνουν πως ο τουρισμός είναι ίσως ο κλάδος με τη μεγαλύτερη οικονομική πληγή αυτή τη στιγμή.

Βασίλης Τριγκιλίδας: «Ο οργανωμένος τουρισμός έχει πάθει καθίζηση. Η πληρότητα που ισχύει είναι 65%, όμως αυτό δεν είναι το βασικό μας πρόβλημα. Ανακοινώνεις εκδρομή χωρίς να αυξάνεις το κόστος λόγω της ποσόστωσης και καταλήγεις να ταξιδεύεις με 10 ή 12 άτομα. Αυτοί οι αριθμοί όπως καταλαβαίνετε είναι οικονομική καταστροφή. Επανένωση του τουρισμού και των υπηρεσιών θα γίνει όταν απομακρυνθεί ο φόβος και επιστρέψει η ηρεμία, μόνο τότε θα μπορούμε να δουλέψουμε υπό φυσιολογικές συνθήκες. Αν οι περιορισμοί επεκταθούν και κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου λογικό είναι κάποιος να έχει προτεραιότητα να ψωνίσει για τις γιορτές και να τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις του, ταξιδεύοντας αν το θελήσει σε κοντινούς προορισμούς, αφήνοντας πιθανότατα στην άκρη μακρινά μέρη. Θέλουμε να πιστεύουμε πως δεν θα υπάρξει τρίτο κύμα της πανδημίας, ώστε να μπούμε σε μια κανονικότητα, πάντα με τα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται στα ταξίδια για όσο χρειαστεί».

Βασίλης Ζαφειρόπουλος: «Κάθε φορά που προγραμματίζαμε μια εκδρομή κάποιος νομός ανακοίνωνε απαγορευτικό εισόδου λόγω κρουσμάτων. Μέσα από αυτή την κατάσταση που βιώνουμε δεν υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τον κόσμο. Σκοπός μας είναι να στραφούμε -εφόσον οι περιστάσεις το επιτρέψουν- στους ορεινούς προορισμούς της Πελοποννήσου, καθώς η Βόρεια Ελλάδα από τον Σεπτέμβρη είναι στο "κόκκινο". Ετσι, σταθεροί χειμερινοί προορισμοί όπως το Πήλιο, τα Γιάννενα, τα Ζαγοροχώρια ή η Καστοριά δυστυχώς θα βγουν από το πρόγραμμά μας. Από τον Μάρτιο που εμφανίστηκε η πανδημία στη χώρα μας το επάγγελμα μας είναι καθηλωμένο, προβαίνοντας σε πολλές ακυρώσεις. Μια μικρή ανάκαμψη σημειώθηκε τους καλοκαιρινούς μήνες, μέσω του κοινωνικού τουρισμού περισσότερο, αλλά από εκεί και πέρα η κατάσταση παραμένει καταστροφική. Για να πούμε πλέον πως γυρίζουμε σε μια κανονικότητα αυτό ίσως γίνει από το 2022 και μετά, ύστερα από την ανακοίνωση ενός αξιόπιστου εμβολίου ή κάποιας θεραπείας. Το 2021 το έχουμε ήδη ξεχάσει, εκτός και αν προκύψουν θετικές υγειονομικές εξελίξεις πιο γρήγορα».

Bασίλης Κατσίρης: «Δεδομένου πως αυτό το διάστημα είμαστε κλειστά, είναι δύσκολο να προγραμματίσουμε τις επόμενες εκδρομές μας, ενώ δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τίποτα, μη γνωρίζοντας πότε θα λήξει ακριβώς το 2ο lockdown. Εφόσον ανοίξει η αγορά, σίγουρα θα ανακοινώσουμε κάποια ταξίδια, αλλά όχι για πολλές ημέρες μιας και οι προορισμοί είναι περιορισμένοι, στοχεύοντας να πάμε σε μέρη που είναι πιο ασφαλή. Η ορεινή Αρκαδία και Αχαΐα είναι τέτοια παραδείγματα, αν και από κάποιους ξενοδόχους λαμβάνω μηνύματα πως μπορεί να μην ανοίξουν καθόλου κατά τη διάρκεια των γιορτών λόγω της κατάστασης.

Οι μόνοι μήνες που δουλέψαμε το τελευταίο διάστημα ήταν ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος, κυρίως με μικρές ομάδες - οικογένειες, εντός του νομού. Κοιτώντας προς το νέο έτος τα πάντα κινούνται γύρω από το εμβόλιο, ώστε να δώσει ένα τέλος σε αυτή την κρίση. Μιας και αυτή ήταν μια δοκιμαστική σεζόν για εμάς, αφομοιώνοντας στο επάγγελμά μας τα πρωτόκολλα προστασίας εκτιμούμε πως ο κόσμος θα επιστρέψει στις οργανωμένες εκδρομές το 2021, αναμένοντας μια αύξηση της τάξης του 40% με 50%, από το 90% πτώση που σημειώθηκε λόγω Covid-19. Ας προσπαθήσουμε να μείνουμε υγιείς τηρώντας τα μέτρα, έτσι ώστε να έχουμε ένα καλύτερο μέλλον, μιας και η ζωή, η υγεία και η οικονομία εξαρτώνται από όλους μας».

ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΓΙΑ ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ

Αρκετοί Καλαματιανοί δείχνουν ενδιαφέρον να ταξιδέψουν ενόψει εορτών εκτός Μεσσηνίας, έστω και σε θεωρητικό επίπεδο μέχρι ώρας, λόγω κορονοϊού. Σε ερώτηση της "Ε" σχετικά με το "πού θα θέλατε να περάσετε τις φετινές γιορτές εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν", ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών δήλωσε πως θα επιθυμούσε να μεταβεί εκτός πόλης αυτές τις γιορτές, όχι γιατί η Καλαμάτα δεν αποτελεί έναν καλό χριστουγεννιάτικο προορισμό, αλλά για να αλλάξουν παραστάσεις, μιας και ήδη μετράμε δύο lockdown, με αρκετούς να μην έχουν ταξιδέψει εκτός νομού πέρα από τις καλοκαιρινές τους διακοπές τη φετινή χρονιά.

Η τάση που θα επικρατήσει φέτος είναι τα τετραήμερα, είτε αυτά αφορούν τα Χριστούγεννα είτε την Πρωτοχρονιά, καθώς 25 Δεκεμβρίου και 1 Ιανουαρίου θα "πέσει" Παρασκευή.

Σχετικά με το μέρος που θα ήθελαν να περάσουν τις γιορτές, η Βυτίνα της Αρκαδίας καθώς και παρακείμενα χωριά, όπως η Δημητσάνα και τα Λαγκάδια, συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, μιας και βρίσκονται πιο κοντά στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα. Αλλες απαντήσεις που έλαβε η "Ε" είναι τα Τρίκαλα Κορινθίας αλλά και τα Καλάβρυτα στην Αχαΐα, με το ερωτηματικό που πλανάται να είναι αν θα ανοίξουν τα χιονοδρομικά κέντρα της εκάστοτε περιοχής.

"Θέλουμε πολύ να ξεσκάσουμε αλλά κάθε σκέψη για την ώρα είναι υποθετική, αφού δύσκολα μπορεί να κάνει κανείς κράτηση όταν δεν ξέρει πότε θα τελειώσει η δεύτερη καραντίνα" είναι η κοινή παραδοχή των Καλαματιανών, οι οποίοι επισήμαναν πως σκέφτονται σοβαρά να επιλέξουν κάποιο απ’ τα «πακέτα» που ενδεχομένως θα ανακοινώσουν τα ταξιδιωτικά γραφεία, καθώς η οργάνωση που προσφέρουν «εκπέμπει» ασφάλεια, βασικό ζητούμενο για μια απόδραση χωρίς φόβο και άγχος.   

Τ.Αν.

(Φωτογραφία αρχείου)