Τετάρτη, 17 Μαρτίου 2021 09:06

Νέα αναβολή της δίκης για τις απαλλοτριώσεις αεροδρομίου 

Γράφτηκε από τον
Νέα αναβολή της δίκης για τις απαλλοτριώσεις αεροδρομίου 

 

 

Η αναβάθμιση των υποδομών του αεροδρομίου "Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος" παραπέμπεται για μία ακόμα φορά στις ελληνικές καλένδες, καθώς δεν συζητήθηκε στο Μονομελές Εφετείο Καλαμάτας η αίτηση απαλλοτρίωσης των 50 στρεμμάτων που είναι αναγκαία για την επέκταση του αερολιμένα και των χώρων στάθμευσης.

Η πρώτη δίκη είχε οριστεί στις 7 Δεκεμβρίου 2020, αναβλήθηκε για την 1η Μαρτίου 2021 λόγω Covid-19, αλλά και πάλι αναβλήθηκε εξαιτίας του κορονοϊού, για ημερομηνία που θα προσδιοριστεί το προσεχές διάστημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι νομικοί κύκλοι επισήμαναν την αδιαφορία του Ελληνικού Δημοσίου που δεν ζήτησε επίσπευση των διαδικασιών, όπως ζητούν οι ιδιώτες που ενδιαφέρονται για τις υποθέσεις τους.

Να υπενθυμίσουμε ότι η απαλλοτρίωση των 50 στρεμμάτων για την επέκταση των εγκαταστάσεων του πολιτικού αεροδρομίου προβλέπεται από το μάστερ πλαν του... 2002, που είχε συνταχθεί για τις ανάγκες του αερολιμένα μέχρι το... 2020. Η πρόταση της απαλλοτρίωσης εγκρίθηκε τελικώς από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας το Μάρτιο του 2019, και από το υπουργείο Υποδομών τον Ιανουάριο του 2020. Η τοιχοκόλληση της αίτησης απαλλοτρίωσης από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έγινε τον Οκτώβριο του 2020 και ορίστηκε δικάσιμος στις 7 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους, για τον καθορισμό της προσωρινής τιμής μονάδας για την αποζημίωση των 26 ιδιοκτητών γης. Τελικώς όμως η δίκη δεν έγινε -όπως προαναφέραμε- ούτε στις 7 Δεκεμβρίου 2020 ούτε την 1η Μαρτίου 2021. Σημειώνουμε επίσης ότι ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής, απαντώντας το Φεβρουάριο σε ερώτηση του βουλευτή Αλέξη Χαρίτση, είχε δηλώσει πως "η διαγωνιστική διαδικασία του έργου θα ξεκινήσει αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία της απαλλοτρίωσης” και δεσμεύτηκε ότι “η όλη διαδικασία θα προχωρήσει τάχιστα".  Δυστυχώς όμως, οι υποσχέσεις του υπουργού έμειναν στα λόγια, καθώς το Ελληνικό Δημόσιο δεν ζήτησε επίσπευση της διαδικασίας για την απαλλοτρίωση των 50 στρεμμάτων που απαιτούνται για την επέκταση - αναβάθμιση του αερολιμένα της Καλαμάτας.

Θ.Λ.


NEWSLETTER