Δευτέρα, 17 Μαϊος 2021 21:39

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ “ΜΟΡΙΑΣ” 21: "Ανταμώνουμε στην Πελοπόννησο"

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ “ΜΟΡΙΑΣ” 21: "Ανταμώνουμε στην Πελοπόννησο"

"Ανταμώνουμε στην Πελοπόννησο" είναι το σύνθημα του προγράμματος "Μοριάς ‘21" που καλεί τους Έλληνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό να ταξιδέψουν φέτος στον Μοριά και να γνωρίσουν την Ελληνική Επανάσταση μέσα από 21 θεματικές διαδρομές.

Στο πλαίσιο του προγράμματος που παρουσιάστηκε διαδικτυακά, θα διοργανώνονται τριήμερες, πενθήμερες ή επταήμερες εκδρομές στις εμβληματικές πόλεις της Πελοποννήσου και παράλληλα θα υπάρχουν εκδηλώσεις με άξονες την ιστορία, την τέχνη, τη γεύση και τη φύση.

Ρεπορτάζ: Θανάσης Λαγός

Το πρόγραμμα "Μοριάς ‘21" στο οποίο μετέχουν 70 φορείς, ιδρύματα και επιχειρήσεις, είναι δημιούργημα του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και της ΤΕΜΕΣ Α.Ε., τελεί υπό την αιγίδα του "Ελλάδα 2021" και έχει στρατηγικούς εταίρους την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τους Δήμους Ανατολικής Μάνης, Δυτικής Μάνης, Καλαμάτας, Κορινθίων, Μονεμβασίας, Ναυπλιέων, Πύλου-Νέστορος, Τρίπολης, καθώς και τους Δήμους Μεσσήνης, Οιχαλίας και Τριφυλίας.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Στο βίντεο της παρουσίασης λέγονται τα εξής: "Φέτος στην επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση ο προορισμός έχει όνομα: Ανταμώνουμε στην Πελοπόννησο. Φέτος γιορτάζουμε και προσκαλούμε όλους τους Έλληνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό να ταξιδέψουν στον Μοριά. Μέσα από 21 θεματικές διαδρομές συνδέουμε εμβληματικές πόλεις της Πελοποννήσου, αναδεικνύουμε την ιστορία του τόπου και τον ρόλο κάθε πόλης στον αγώνα για την ανεξαρτησία. Οι διαδρομές που προβάλλουν τα γνωστά και άγνωστα μνημεία κάθε πόλης είναι τριήμερες, πενταήμερες ή επταήμερες και εμπλουτίζονται με τέσσερις άξονες δράσεων προσκαλώντας τους επισκέπτες του Μοριά να γνωρίσουν τον τόπο και την ιστορία του.
1) Η ιστορία εμπνέει
Οι σημαντικότερες στιγμές της Επανάστασης ζωντανεύουν στις εμβληματικές πόλεις του Μοριά με τη χρήση υψηλής τεχνολογίας και σύγχρονων οπτικοακουστικών μέσων, πίνακες Ελλήνων και ξένων δημιουργών ζωντανεύουν και γίνεστε μέρος της ιστορίας σε μία μοναδική ψηφιακή εμπειρία.
2) Η τέχνη ελευθερώνει
Σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών δημιουργούμε μία σειρά εικαστικών παρεμβάσεων μέσα από εννέα μοντέρνες δημόσιες τοιχογραφίες ηρώων που αναδεικνύουν ένα ενιαίο πελοποννησιακό αφήγημα. Πίνακες της Επανάστασης αναβιώνουν με ένα πρωτοποριακό τρόπο από τα tableau vivant σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
3) H γεύση ξεσηκώνει
Γλυκά, γεύσεις και μυστικά μιας μακρινής εποχής που ανέδειξε η έρευνα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου διασταυρώνονται σε ένα ιδιαίτερο μενού που δημιούργησε ο αγαπημένος σεφ Λευτέρης Λαζάρου: "Τα πιάτα της Επανάστασης". Τοπικές ποικιλίες κρασιών επιμελείται ο master of wine Κωνσταντίνος Λαζαράκης. Μέσα από 12 βίντεο μαγειρικής καλούμε και εκπαιδεύουμε όλα τα εστιατόρια της Πελοποννήσου, που θέλουν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, στην παρασκευή αυτών των συνταγών. Επιπλέον προσκαλούμε εστιατόρια από όλη την Ελλάδα να εντάξουν στο μενού τους πιάτα και συνταγές εμπνευσμένα από τα υλικά του ‘21 ως φόρο τιμή στην Επανάσταση.
4) Η φύση επαναστατεί
Τα αιωνόβια δέντρα της Πελοποννήσου που επιβίωσαν μέσα στους αιώνες έχουν πολλές ιστορίες να μας διηγηθούν για την Επανάσταση. Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου χαρτογραφήσαμε τα αιωνόβια δέντρα του Μοριά και αναδεικνύουμε 27 δέντρα μάρτυρες των γεγονότων της Επανάστασης που μας μιλούν για την ιστορία τους. Παράλληλα σχεδιάζουμε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας εκπαιδευτική δράση σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας.
Η πολυποίκιλη Ιστορία του Μοριά περνάει μέσα από ξεχωριστές οικογενειακές στιγμές. Δημιουργήσαμε ένα οικογενειακό επιτραπέζιο παιχνίδι: "Το ταξίδι προς την ελευθερία". Το παιχνίδι δείχνει πώς διαφορετικές δυνάμεις, οι οπλαρχηγοί, διανοούμενοι, πολιτικοί και φιλέλληνες συνεργάζονται και την ελευθερία.
Το πρόγραμμα "Μοριάς 21" θα απευθύνει κάλεσμα στους Έλληνες της διασποράς να έρθουν το 2021 στον Μοριά και να ζήσουν την ιστορία μας".

"ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ"

Ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος πρόεδρος του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου μίλησε για το πρόγραμμα "καλώντας όλους τους Έλληνες σε ένα ταξίδι στην ιστορία μας".
Αναλυτικά ο κ. Κωνσταντακόπουλος είπε: "Η επέτειος των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση είναι μια σημαντική στιγμή για τη χώρα μας. Αποτελεί μια ευκαιρία για να γνωρίσουμε το παρελθόν μας και να σκεφτούμε πώς θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε καλύτερα στις προκλήσεις του μέλλοντος. Θα ήθελα καταρχάς να ευχαριστήσω θερμά την Επιτροπή "Ελλάδα 21" και την πρόεδρό της Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη. Καθώς και τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα για την αιγίδα αλλά και την υποστήριξη σε αυτή τη διαδρομή που ξεκινήσαμε ένα χρόνο. Αισθανθήκαμε ότι είναι χρέος μας να συμβάλουμε και εμείς στους εορτασμούς καλώντας όλους τους Έλληνες σε ένα ταξίδι στην ιστορία μας. Μέσα από τους ήρωές μας περιηγούμαστε στα πιο σημαντικά σημεία της πορείας της απελευθέρωσης που μας σημάδεψαν και μας ενώνουν σήμερα. Είμαι πολύ χαρούμενος που πάνω από 70 φορείς, ιδρύματα και εταιρείες αγκάλιασαν την προσπάθειά μας και όλοι μαζί δημιουργούμε το κάλεσμα στον Μοριά. Αυτό πιστεύουμε ότι είναι και το μεγαλύτερο μήνυμα του γιορτασμού: Μαζί μπορούμε να επιτύχουμε περισσότερα. Αυτό κατάφεραν οι πρόγονοί μας και διδάχτηκαν τόσο από τις επιτυχίες τους όταν ήταν ενωμένοι όσο και από τις αποτυχίες όταν δεν ήταν. Η Επανάσταση του 1821 μας έδειξε πως μόνο όταν όλες οι δυνάμεις του έθνους ενώθηκαν, πετύχαμε το ακατόρθωτο. Τα μεγάλα οράματα πραγματοποιούνται από όλους μαζί. Όταν όλες οι φωνές όσο διαφορετικές και αν είναι, συνδέονται και γίνονται μια δυνατή θέληση. Σίγουρα οι ήρωες, οι πρωτεργάτες που βάζουν το σπόρο και ηγούνται, είναι σημαντικοί. Αλλά η επιτυχία βρίσκεται στη σύγκλιση της διαφορετικότητας και στην ομόνοια
Το πρόγραμμά μας απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες του σήμερα. Τους καθημερινούς ήρωες της ζωής που στις πρωτόγνωρες σημερινές συνθήκες θαυμάζουμε ακόμα περισσότερο. Τους ανθρώπους που παλεύουν να καινοτομήσουν, να αναδείξουν, να προστατεύσουν και να εξελίξουν την ταυτότητά μας. Σήμερα μέσα από το πρόγραμμά μας σας καλούμε όλους στην Πελοπόννησο, στον Μοριά. Είμαι περήφανος που στη Μεσσηνία είναι οι ρίζες της οικογένειάς μας, αλλά και ο τόπος που φιλοξενεί πολλές από τις επενδύσεις μας. Παρόλα αυτά όμως δεν ήταν ο κύριος λόγος της απόφασής μας να εστιάσουμε στην Πελοπόννησο. Σε πολλά μέρη της Ελλάδας συνέβησαν σημαντικά δραματικά όσο και καίρια για την εξέλιξη της Επανάστασης, γεγονότα. Όμως ο Μοριάς ήταν ο χώρος, το σκηνικό στο οποίο ξεκίνησαν και ολοκληρώθηκαν μερικά από τα πιο σημαντικά. Αυτά θα μας τα παρουσιάσει βέβαια καλύτερα ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Αθανάσιος Κατσής, καθώς το Πανεπιστήμιο αποτελεί το ιστορικό επιστημονικό και όχι μόνο στήριγμά μας. Με την ευκαιρία να ευχαριστήσω θερμά τόσο τον πρύτανη όσο και τους καθηγητές Νίκο Ζαχαριά, Θανάση Χρήστου και Θάνο Βερέμη, που είναι και σήμερα μαζί μας, για όλη τη βοήθειά τους.
Το πρόγραμμα "Μοριάς ‘21" φιλοδοξεί να μας ταξιδέψει μέσα από 21 σημεία, ιστορικές διαδρομές που δημιουργήσαμε, επιτρέποντας στον επισκέπτη να βιώσει την Επανάσταση στον τόπο της. Αναπτύσσουμε δράσεις και εμπειρίες σε 4 τομείς: την ιστορία, την τέχνη, τη γαστρονομία και τη φύση.
Ξεκινώντας από την ιστορία εκτός από τα σημαντικά μνημεία του κάθε τόπου που αναδεικνύουμε, δημιουργούμε ψηφιακά εκθέματα σε συνεργασία με τους δήμους 5 πόλεων. Τα εκθέματα ζωντανεύουν το πιο σημαντικό γεγονός της πόλης σε σχέση με την Επανάσταση και μας ταξιδεύουν στο χρόνο. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Κωνσταντίνο Αρνόκουρο, το Θανάση και τη Μαρία Μαρτίνου, τον Ευάγγελο και τη Σόφη Μυτιληναίου και τον Γιάννη Στασινόπουλο, όλοι με ρίζες από την Πελοπόννησο, που αγκάλιασαν αυτή την πρωτοβουλία.
Αναπτύσσουμε επίσης εμπειρίες που σχετίζονται με την τέχνη. Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσω τη Σχολή Καλών Τεχνών, τον πρύτανη Νίκο Τρανό, αλλά και την ψυχή της δράσης "Τέχνη" Ερατώ Χατζησάββα που με τις ομάδες της ομορφαίνουν τις πόλεις μας με τις τοιχογραφίες της Επανάστασης. Επίσης να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τα Αttica και τον Δημοσθένη Μπούμη, αλλά και τη Lamda Development και την Υβέτ Κοσμετάτου -που είναι σήμερα μαζί μας- και δημιουργούμε από κοινού στους χώρους τους το ζωντάνεμα των πινάκων της Επανάστασης μέσα από tableau vivant (σ.σ. ζωντανή εικόνα).
Η δράση της "Φύσης" δίνει το λόγο στους αιωνόβιους μάρτυρες της ιστορίας μας, τα δέντρα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς τους συνεταίρους μας στην ΤΕΜΕΣ, τον Όμιλο Ολαγιάν που μαζί αναπτύσσουμε τη δράση "Φύση", αλλά και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας, καθώς και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Τέλος, στη δράση "Γαστρονομία" συστρατευτήκαμε με τους αγαπημένους μας συνεργάτες, τον σεφ Λευτέρη Λαζάρου και τον master of wine Κωνσταντίνο Λαζαράκη, τα πέντε Επιμελητήρια της Πελοποννήσου και το περιοδικό "Γαστρονόμος". Να ευχαριστήσω την "Καθημερινή" για τη βοήθεια και τη συνεργασία της. Σύντομα θα έχουμε και ένα ειδικό ένθετο για το πρόγραμμα που θα κυκλοφορήσει με την εφημερίδα.
Φυσικά, οι πρωταγωνιστές μας είναι πάντα οι 8 εμβληματικοί δήμοι και οι 11 συνολικά προορισμοί μας. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους δημάρχους που είναι και σήμερα εδώ για την πολύ σημαντική συνεργασία και συμβολή τους. Μαζί δημιουργούμε το "Μοριάς ‘21". Ένα μεγάλο και ευχάριστο αντάμωμα που θα φέρει όλους τους Έλληνες μαζί από τη Μακεδονία ως τα Δωδεκάνησα και την Αμερική ως την Αυστραλία, εκεί που ξεκίνησαν όλα 200 χρόνια πριν. Για το κάλεσμα στους Ελληνες της διασποράς, συνεργαζόμαστε με το υπουργείο Εξωτερικών, το The Hellenic Initiatives και το Sesuax του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που είναι εδώ σήμερα και τους ευχαριστώ θερμά, ελπίζοντας το 2021 να είναι η χρόνια που όλοι μας θα σμίξουμε στον Μοριά.
Κλείνοντας θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην "Πρωτοβουλία των Ιδρυμάτων 1821 - 2021" και ιδιαίτερα στο συντονιστή της Ιωάννη Μάνο για την πορεία που έχουμε μαζί διανύσει τα τελευταία 3 χρόνια. Κυρίως όμως να τον ευχαριστήσω επειδή εκείνος είναι ο λόγος που είμαστε εδώ σήμερα. Η τιμητική του πρόσκληση να συμμετέχουμε μας έδωσε την έμπνευση και την ώθηση να ξεκινήσουμε το πρόγραμμα "Μοριάς ‘21". Αυτή είναι η μικρή συμβολή μας στην τεράστια οφειλή προς τους αγωνιστές του '21, οι οποίοι προσέφεραν τόσα στη δημιουργία της νέας Ελλάδας. Αυτή την Ελλάδα ας την κάνουμε περήφανη όλοι μαζί. Για να την παραδώσουμε με τη σειρά μας και εμείς στα παιδιά μας".

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ "ΕΛΛΑΔΑ 2021"

Η πρόεδρος της Επιτροπής "Ελλάδα 2021" Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη είπε στο χαιρετισμό της: "Σας ευχαριστώ ιδιαίτερα για την πρόσκληση να χαιρετίσω εκ μέρους της Επιτροπής "Ελλάδα 2021" την έναρξη μιας συναρπαστικής πρωτοβουλίας για την επέτειο των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση, του προγράμματος "Μοριάς ‘21". Ο καθοριστικός ρόλος της Πελοποννήσου στον αγώνα του 1821 έχει υπογραμμισθεί, έχει αναλυθεί πάρα πολλές φορές γιατί στον Μοριά άναψε η σπίθα της Επανάστασης. Στον τόπο αυτό αναδείχθηκαν σπουδαίοι ήρωες πολεμώντας για την ελευθερία.

Στην Πελοπόννησο γράφτηκαν μερικές από τις πιο ένδοξες σελίδες της σύγχρονης ιστορίας μας. Το πρόγραμμα "Μοριάς ‘21" είναι μία από τις ξεχωριστές προσπάθειες, που φιλοδοξούν να τιμήσουν αυτή την ιστορία, με ένα πραγματικά πρωτότυπο, σύγχρονο και δημιουργικό τρόπο, προσκαλώντας τον επισκέπτη να βιώσει μία ολιστική και πολυεπίπεδη εμπειρία που συνδυάζει θεματικές διαδρομές σε εμβληματικές πόλεις και τοπόσημα της Πελοποννήσου -που συνδέονται βέβαια με το 1821-, ψηφιακές προβολές απεικονίσεων του αγώνα, παρουσιάσεις τοπικών παραδοσιακών φορεσιών, επαφή με τη φύση και τους ζωντανούς μάρτυρες εκείνης της εποχής, τα αιωνόβια δέντρα, δοκιμή των γεύσεων της Επανάστασης, αλλά και καλλιτεχνική δημιουργία εμπνευσμένη από την ιστορία. Βέβαια δεν είναι τυχαίο ότι για την υλοποίηση αυτού του καινοτόμου εγχειρήματος ενώθηκαν δυναμικά όλοι οι σημαντικοί φορείς της Πελοποννήσου, η Περιφέρεια και οι δήμοι, το Πανεπιστήμιο της Πελοποννήσου, το Εθνικό-Ιστορικό Μουσείο και το Λαογραφικό Μουσείο της Καλαμάτας, το Λύκειο των Ελληνίδων της Καλαμάτας, το Ιδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια, τα Επιμελητήρια της Πελοποννήσου, αλλά και το Μουσείο Μπενάκη και η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα. Η Επιτροπή "Ελλάδα 2021" αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα παραχωρώντας την αιγίδα της. Οχι απλά γιατί εντάσσεται στο πλαίσιο των αξόνων που οριοθετούν το επετειακό πρόγραμμα που συντονίζει η επιτροπή, αλλά γιατί η ίδια η φιλοσοφία που διαπερνά το πρόγραμμα -δηλαδή η προσπάθεια σύνδεσης του παρελθόντος με το σήμερα, η συμμετοχή και η συστράτευση όλων των δημιουργικών δυνάμεων της περιοχής, η μέριμνα για την προβολή της τοπικής κοινωνίας και για τη δημιουργία μιας παρακαταθήκης για το αύριο- αποτελούν επίσης βασικά στοιχεία του τρόπου με τον οποίον εμείς στην Επιτροπή προσεγγίσαμε τον εορτασμό της επετείου. Εκ μέρους της Επιτροπής "Ελλάδα 2021" θα ήθελα και πάλι να εκφράσω τα συγχαρητήριά μας στο Ίδρυμα Κωνσταντακόπουλου, στον πρόεδρό του τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο και τους συνεργάτες του, σε όλους ανεξαιρέτως τους εμπλεκόμενους φορείς, τους εταίρους και τους υποστηρικτές αυτής της εξαιρετικής πρωτοβουλίας. Μπράβο σας και σας ευχαριστώ πολύ".

ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Αθανάσιος Κατσής είπε: "Θα ήθελα να συγχαρώ το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία και πρόσκληση. Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου με τα τμήματα της Καλαμάτας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών, το Τμήμα Ιστορίας και το Τμήμα Φιλολογίας-Εθνολογίας συμμετέχει ενεργά και αναδεικνύει τη σημασία και τον ρόλο που έπαιξε η Ελληνική Επανάσταση και διαδραμάτισε για τη δημιουργία του σύγχρονου κράτους. Γιατί η Πελοπόννησος; Ο Μόριας υπήρξε η καρδιά της Ελληνικής Επανάστασης. Ήδη από τις 17 Μαρτίου 1821 ξεκίνησε στην Αρεόπολη της Μάνης η σημαία της Επανάστασης. Για να μεταφερθεί λίγο αργότερα στις 23 Μαρτίου στην Καλαμάτα και στη συνέχεια στη θρυλική πολιορκία της Τριπολιτσάς, μια πολύμηνη εμβληματική πολιορκία, μάχη, η οποία οδήγησε στην άλωση και στην απελευθέρωση της Τριπολιτσάς. Στη συνέχεια τα Κάστρα της Πελοποννήσου πολιορκούνται και σταδιακά απελευθερώνονται. Η Μονεμβασιά, το Νιόκαστρο, το Ναύπλιο, η Ακροκόρινθος, η Μεθώνη και η Κορώνη καταλαμβάνονται και απελευθερώνονται σταδιακά από τις ελληνικές δυνάμεις. Τέλος, η ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους θα καθοριστεί στο Ναβαρίνο, όπου ενωμένες οι συμμαχικές δυνάμεις της Αγγλίας, της Γαλλίας, της Ρωσίας αντιμετώπισαν με επιτυχία τον Οκτώβριο του 1827 τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο και ουσιαστικά έδωσαν τη σφραγίδα ίδρυσης του σύγχρονου κράτους. Μία ναυμαχία η οποία έχει αποκτήσει ιστορικές διαστάσεις πολύ πέρα από την ελληνική επικράτεια. Στην Πελοπόννησο επίσης θα οριστούν οι πρώτες πόλεις ως πρωτεύουσες του σύγχρονου νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Η Κόρινθος, στη συνέχεια το Ναύπλιο. Επίσης η Πελοπόννησος είναι ο τόπος στον οποίο θα γίνουν οι πρώτες εθνοσυνελεύσεις. Επίδαυρος, Άστρος, Τροιζήνα, είναι τα μέρη όπου ψηφίστηκε το Σύνταγμα και επικυρώθηκε η δομή του σύγχρονου ανεξάρτητου ελληνικού κράτους.
Βλέπουμε λοιπόν σαφώς ότι η Πελοπόννησος αποτέλεσε όχι μόνο το πεδίο των μαχών και των πολιτικών διεργασιών, αλλά την καρδιά, την ψυχή, την ουσία της Ελληνικής Επανάστασης. Μιας Επανάστασης, μιας πράξης, η οποία αποτέλεσε το έναυσμα της ίδρυσης της σύγχρονης ελληνικής δημοκρατίας. Μνημονεύεται στην ιστορία ως ένα επιστέγασμα ίδρυσης ενός σύγχρονου κράτους που και για την ευρωπαϊκή ιστορία αποτελεί ένα αξιομνημόνευτο γεγονός.
Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου συμμετέχει και αναδεικνύει και προτάσσει αυτά τα ιδεώδη και τις αξίες και θεωρεί υπερήφανο ότι έχει έδρα την πλέον ιστορική περιφέρεια της χώρας".

Η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας στο χαιρετισμό του είπε: "Εδώ είχαμε τα μεγάλα γεγονότα της Επανάστασης, τα πιο μεγάλα, και εδώ είχαμε και την υπογραφή της απελευθέρωσης της πατρίδας μας με τη Ναυμαχία στο Ναβαρίνο, όπου στην πράξη άλλαξε η ευρωπαϊκή πολιτική. Ξέρετε το 1815 είχε επιβληθεί επί Μέτερνιχ "άκρα του τάφου σιωπή" -χρησιμοποιώ και το στίχο του Σολωμού στους «Ελεύθερους Πολιορκημένους»- σε ολόκληρη την Ευρώπη. Πώς κατόρθωσε αυτός ο λαός, ο μικρός ο λαός και ο μέγας, να ανατρέψει μία παγκόσμια πολιτική; Αυτή είναι η παγκόσμια σημασία της Επανάστασής μας. Με τους ηγέτες της, με τα μοναστήρια της, που ήταν στρατόπεδα ουσιαστικά, με τη γενικότερη κινητοποίηση του πληθυσμού... Εχει καθήκον 200 χρόνια μετά να είναι η ηγέτης Περιφέρεια σε εκδηλώσεις όσον αφορά το ‘21 και τα 200 χρόνια. Ο,τι δράσεις και αν κάνουμε, ό,τι εκδηλώσεις και αν οργανώσουμε ή οργανώνουμε, συνδέονται πάντοτε με ποιότητα και με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Θέλουμε αυτό το οποίο θα γίνει να έχει μία σημασία και 20 και 30 χρόνια μετά. Είναι τιμή για εμάς ότι συνεργαζόμαστε για το Ίδρυμα και έχει και παρουσία τέτοια, τέτοιας ποιότητας παρουσία και για τα 200 χρόνια".
Σύντομο μήνυμα απηύθυναν ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης Δημήτρης Γιαννημάρας, ο δήμαρχος Ανατολικής Μάνης Παναγιώτης Ανδρεάκος, ο δήμαρχος Μονεμβασιάς Ηρακλής Τριχείλης, ο δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος, ο δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος, ο δήμαρχος Τρίπολης Κωνσταντίνος Τζιούμης, η δήμαρχος Οιχαλίας Παναγιώτα Γεωργακοπούλου, ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος, ο δήμαρχος Τριφυλίας Γιώργος Λεβεντάκης και ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Τάκης Καρβέλας.
Για το πρόγραμμα μίλησε επίσης ο Ιωάννης Μάνος σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας και συντονιστής της Πρωτοβουλίας Ιδρυμάτων. Την εκδήλωση παρουσίασε η Αλεξάνδρα Τηλιγάδα - Δαυίδ, ενώ μεταξύ άλλων για το πρόγραμμα μίλησε και η μαθήτρια του 4ου Λυκείου Καλαμάτας Γεωργία Κουκή.