Τετάρτη, 25 Αυγούστου 2021 09:00

Χρονιά επιβίωσης για τα μικρά καταλύματα της Μεσσηνίας - Ικανοποιητικές πληρότητες μόνο τον Αύγουστο

Γράφτηκε από την

 

Μία ακόμα χρονιά επιβίωσης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η φετινή για τα μικρά καταλύματα στη Μεσσηνία.

Αν και σε γενικές γραμμές καλύτερη από πέρυσι, όπως μαρτυρούν επαγγελματίες του κλάδου οι οποίοι μιλούν στην “Ε”, ωστόσο και φέτος οι προσδοκίες για ικανοποιητικές πληρότητες περιορίστηκαν το μήνα Αύγουστο, ενώ για κάποιες περιοχές όπως η Μάνη και η δυτική Πυλία, επεκτάθηκαν και τον Ιούλιο.

Η αβεβαιότητα της πανδημίας και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί κράτησαν μακριά παραδοσιακούς πελάτες στο άνοιγμα της σεζόν, όπως είναι οι Αγγλοι και οι Ολλανδοί τουρίστες, με αποτέλεσμα να συρρικνωθεί τουριστικά η χρονιά που “διασώθηκε” εν μέρει από τους Ελληνες επισκέπτες.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Τουριστικών Καταλυμάτων Μεσσηνίας Γιάννης Καραλής μιλώντας στην “Ε” τονίζει ότι η ζήτηση στη Μεσσηνία δεν έχει ομοιόμορφα χαρακτηριστικά, με ορισμένες περιοχές να εμφανίζουν υψηλότερες κρατήσεις από άλλες. Παράλληλα δηλώνει την ανάγκη για την εφαρμογή μέτρων οικονομικής στήριξης του κλάδου. Εν τω μεταξύ αβέβαιη φαίνεται και η συνέχεια της σεζόν, με τα μηνύματα για τον Σεπτέμβριο και τον Αύγουστο να μην είναι και τόσο ενθαρρυντικά, σύμφωνα με την αντιπρόεδρο του κλάδου Εφη Δεμπεγιώτη. Ένας καλός Αύγουστος δεν φτάνει, επισημαίνουν και οι επαγγελματίες Χρηστίνα Μελεξοπούλου και Μαρία Μπαλοπούλου.

 

ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΠΕΡΥΣΙ

Η Μαρία Μπαλοπούλου, ιδιοκτήτρια του ξενώνα «Μessana Hotel» στην Αρχαία Μεσσήνη διαπιστώνει ότι η κίνηση φέτος είναι πολύ καλύτερη από την περσινή, αν και όχι καλή στο σύνολό της έως τώρα. Ουσιαστικά, λέει, κράτησε για δύο εβδομάδες, και ειδικότερα από 10 έως 20 Αυγούστου. Επίσης, είναι και ασταθής ως σεζόν, γιατί τα επιδημιολογικά δεδομένα καθυστέρησαν πολλούς να κλείσουν τις διακοπές τους και έτσι καλούσαν την τελευταία στιγμή για κράτηση. Επισημαίνει δε πως ο Αύγουστος εξελίχθηκε και φέτος σε καθαρά ελληνικό μήνα, αφού οι ξένοι τουρίστες στην περιοχή τους κλείνουν κυρίως Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Φέτος ωστόσο, οι κρατήσεις δεν είναι και τόσο καλές για το Σεπτέμβριο, εξαιτίας της αβεβαιότητας που υπάρχει από την πλευρά των ξένων για να ταξιδέψουν. Αλλά και τον Αύγουστο δέχτηκαν ένα μικρό πλήγμα εξαιτίας των πυρκαγιών και έγιναν και περιορισμένες ακυρώσεις, που όμως για μια μικρή επιχείρηση με λίγα δωμάτια αλλάζει όλο τον προγραμματισμό.

 

ΔΕΝ ΗΡΘΕ ΚΟΣΜΟΣ ΜΑΪΟ - ΙΟΥΝΙΟ

Η Εφη Δεμπεγιώτη αντιπρόεδρος του Συλλόγου Τουριστικών Καταλυμάτων Μεσσηνίας και ιδιοκτήτρια των διαμερισμάτων «Anesis Apartments» στους Χράνους του Δήμου Μεσσήνης, παρατηρεί ότι για τον κλάδο των ενοικιαζόμενων στην ευρύτερη περιοχή -αλλά και γενικότερα στην Ελλάδα- οι καλοί μήνες είναι συνήθως ο Ιούλιος και ο Αύγουστος. Ειδικότερα για την περιοχή τους επισημαίνει ότι κατέβηκε κόσμος για διακοπές, που δεν έμεινε σε φιλικά σπίτια ή σπίτια συγγενών αλλά έκλεισε δωμάτια σε καταλύματα. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις δεν δούλεψαν τον Μάιο και τον Ιούνιο. Δύο μήνες που συνήθως δουλεύουν με Αγγλους και Ολλανδούς, οι οποίοι φέτος δεν ήρθαν για διακοπές και έτσι δεν είχαν τις πληρότητες άλλων χρόνων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη βιωσιμότητα ενός μικρού καταλύματος. Οσο για τη ζήτηση τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, το τοπίο παραμένει “ομιχλώδες”, ενώ και τα μηνύματα έως τώρα κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι. Κι αυτό γιατί οι κρατήσεις γίνονταν από ξένους τουρίστες, ενώ οι Ελληνες που υποστήριξαν τον τουρισμό στην περιοχή τον Αύγουστο επιστρέφουν στις εστίες τους.

 

ΔΟΥΛΕΨΑΝ ΜΕ ΕΛΛΗΝΕΣ

Η Χρηστίνα Μελεξοπούλου ιδιοκτήτρια των ενοικιαζόμενων δωματίων «Lida Apartments» στη Μικρή Μαντίνεια επισημαίνει ότι φέτος η χρονιά είχε μια μικρή άνοδο σε σχέση με πέρυσι. Η δουλειά ουσιαστικά ξεκίνησε στις 20 Ιουλίου, με τη μεγαλύτερη κίνηση να παρατηρείται το διάστημα 15 με 20 Αυγούστου και κυρίως από Ελληνες επισκέπτες. Οι μόνοι ξένοι εμφανίστηκαν προς τα τέλη Ιουλίου και για ένα 10ήμερο, ενώ ήδη, όπως λέει, έχουν ακυρωθεί πτήσεις από Γερμανία εξαιτίας των ταξιδιωτικών περιορισμών που επιβάλλει η πανδημία. Χλωμά βλέπει να κινούνται τα πράγματα από εδώ και πέρα, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, καθώς δεν υπάρχει ιδιαίτερη ζήτηση έως καθόλου. Ελπίζει πάντως ότι κάποιοι θα κλείσουν την τελευταία στιγμή μετά την ανακοίνωση των υγειονομικών μέτρων που προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για τον Σεπτέμβριο. Λέει ακόμα πως οι φωτιές είχαν μια μικρή επίπτωση στη ζήτηση και πελάτες ακύρωσαν ή μετέφεραν την κράτησή τους επειδή διέκοψαν τις άδειές τους.

 

Ο ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΗΝΑΣ ΚΡΙΤΗΡΙΟ

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Τουριστικών Καταλυμάτων Μεσσηνίας Γιάννης Καραλής, ιδιοκτήτης των ενοικιαζόμενων δωματίων «Ελαιώνας» στη Γιάλοβα του Δήμου Πύλου-Νέστορος τονίζει ότι ο Αύγουστος δεν αποτελεί μήνα κριτήριο για τις πληρότητες στα τουριστικά καταλύματα. Αλλωστε, λέει, πάντα τον Αύγουστο οι κρατήσεις είναι υψηλές. Ο ίδιος είναι αισιόδοξος και για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, καθώς παρατηρεί να υπάρχει ενδιαφέρον. Όπως επισημαίνει όμως, η ζήτηση κυρίως από Ευρωπαίους ταξιδιώτες εναπόκειται και στις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας. Σχετικά με την μέχρι τώρα εικόνα, διαπιστώνει ότι κάποιες περιοχές είχαν μεγαλύτερη ζήτηση και δούλεψαν με υψηλές πληρότητες και τον Ιούλιο, όπως αυτές στην περιοχή του Ναβαρίνου, τη Μεθώνη, τη Φοινικούντα, αλλά και τη Μάνη. Αντίθετα με άλλες περιοχές που οι προσδοκίες τους περιορίστηκαν στο μήνα Αύγουστο, όπως η Ανατολική Πυλία και οι περιοχές από Κορώνη έως Πεταλίδι -αν και σε γενικές γραμμές λέει ότι είναι ικανοποιημένοι βάσει των συνθηκών.

 

ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

Ο Γιάννης Καραλής επισημαίνει επίσης ότι μεγάλες απώλειες υπήρξαν τον Μάιο και τον Ιούνιο ακόμα και στη Μάνη, γιατί μειώθηκε το ενδιαφέρον από τα ξένα πρακτορεία ως απόρροια των επιπτώσεων της πανδημίας. Και λέει ότι “οι επιχειρήσεις χρειάζονται στήριξη γιατί υποφέρουν”. Σημειώνει ακόμη πως οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού βοηθούν τα μέγιστα στην ανάπτυξη του τόπου, γι’ αυτό και αναμένουν να παρθούν ουσιαστικά μέτρα οικονομικής στήριξης για τον κλάδο.

Καταλήγοντας τονίζει πως και φέτος η εγχώρια τουριστική αγορά έδωσε οικονομικές ανάσες στο νομό, χάρη και στην εύκολη οδική πρόσβαση που έχουν οι επισκέπτες. Επιπλέον, ο κ. Καραλής επισημαίνει την υψηλή παροχή υπηρεσιών από τα τουριστικά καταλύματα, αλλά και τα ξενοδοχεία που δραστηριοποιούνται στη Μεσσηνία και προσδίδουν αξία στο τελικό τουριστικό προϊόν.    

(Φωτογραφία αρχείου)