Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου 2022 08:10

Οι ακυρώσεις των καρναβαλικών εκδηλώσεων «πάγωσαν» τις κρατήσεις στα ξενοδοχεία

Γράφτηκε από τον

 

Ρεπορτάζ: Τάσος Ανδρικόπουλος

Αρνητικό αντίκτυπο έχουν για τα ξενοδοχεία της Μεσσηνίας οι ακυρώσεις των καρναβαλικών εκδηλώσεων το τελευταίο Σαββατοκύριακο των Αποκριών, ένα τριήμερο στο οποίο στόχευαν οι ξενοδόχοι του νομού, ύστερα από τη ρηχή περίοδο των Χριστουγέννων, μιας και προτιμήθηκαν κατά κόρον οι ορεινοί προορισμοί. Ωστόσο οι υγειονομικές συνθήκες τους χάλασαν τα σχέδια, καθώς οι παρελάσεις όπως αποδεικνύεται στην πράξη αποτελούν την προϋπόθεση ώστε κάποιος επισκέπτης να βάλει στην ατζέντα του ένα μέρος για το συγκεκριμένο τριήμερο.

 

ΛΙΓΕΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ - ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ LAST MINUTE ΕΚΔΡΟΜΕΣ

Όπως ανέφερε στην «Ε» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας Δημήτρης Καραλής, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τις Απόκριες δημιούργησαν μια ανάσχεση του ρυθμού κρατήσεων, καθώς ναι μεν τα επιδημιολογικά δεδομένα βρίσκονται σε φθίνουσα κατάσταση, αλλά δεν είναι και αυτά που σύμφωνα με τους επιστήμονες θα βοηθούσαν στην εδραίωση της αποδρομής της πανδημίας. «Από τα στοιχεία που έχουμε μέχρι τώρα οι κρατήσεις είναι πολύ περιορισμένες. Δεν έχουν καμία σχέση με τα παλιότερα χρόνια, της προ Covid εποχής. Τα πράγματα για την ώρα δεν είναι αισιόδοξα για τις μέρες αυτές, ωστόσο με την τάση των εκδρομών της τελευταίας στιγμής (last minute) να κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια λόγω της πανδημίας, μιας και κάθε εβδομάδα σημειώνονται ανατροπές, αλλά και με σύμμαχο τον καιρό, τα δεδομένα μπορούν να ανατραπούν θετικά για τα ξενοδοχεία» επισήμανε, προσθέτοντας πως στο ίδιο αρνητικό κλίμα κινούνται μέχρι στιγμής και οι κρατήσεις για το τριήμερο της 25ης Μαρτίου. «Ουσιαστικά εστιάζουμε στα μέσα Απριλίου, όπου θα έχουμε μια πιο σαφή εικόνα από πλευράς κρατήσεων, δεδομένου πως θα προηγηθεί το Πάσχα των Καθολικών, ακολουθώντας το δικό μας στη συνέχεια. Εκεί πλέον θα επικεντρώσουμε το ενδιαφέρον μας σε ό,τι αφορά τον εσωτερικό αλλά και τον εισερχόμενο τουρισμό» συμπλήρωσε.

ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ

Σύμφωνα με την Δημήτρη Καραλή, μπορεί ύστερα από δύο χαμένα Πάσχα, αυτό του 2020 που δεν γιορτάστηκε καθόλου και του 2021 που κύλησε με πολλά μέτρα, το φετινό να κινηθεί στα όρια της κανονικότητας, ωστόσο με τους ειδικούς να μεταθέτουν την ολική επαναφορά της συνεχώς και με τις κρίσιμες εξελίξεις στα γεωπολιτικά να βρίσκονται στο προσκήνιο, τα πράγματα δεν μπορούν να δείχνουν ευοίωνα από τόσο νωρίς. «Όταν μιλάμε για προβλέψεις, αναλύουμε πραγματικά δεδομένα και στατιστικά κριτήρια, γι’ αυτό είναι νωρίς για μια καθαρή εικόνα δύο μήνες νωρίτερα» υπογράμμισε, διευκρινίζοντας πως με την ανάλογη προβολή και διαφήμιση θα μπορούσε η Μεσσηνία ήδη να είχε περισσότερες κρατήσεις για τη Μεγάλη Εβδομάδα. «Κάθε περιοχή της Ελλάδας προσδοκά κάθε χρόνο σε υψηλές πληρότητες, προβάλλοντας τις ομορφιές της στα media μέσα από σποτ. Κάτι τέτοιο δεν εφαρμόζεται στη Μεσσηνία με ό,τι αυτό συνεπάγεται» απάντησε σε σχετική ερώτηση για το αν ο συνδυασμός φύσης - Πάσχα μπορεί να αποτελέσει από μόνος του δέλεαρ για να προτιμηθεί η περιοχή φέτος αλλά και τα επόμενα χρόνια.

 

ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΛΙΜΑ ΟΙ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΜΕΣΩ AIRBNB

Παρότι οι παρελάσεις του καρναβαλιού μπήκαν στον «πάγο», οι κρατήσεις σε άλλους προορισμούς για το εν λόγω τριήμερο έχουν πιάσει… ταβάνι, φανερώνοντας την ανάγκη του κόσμου να ταξιδέψει. Ήδη από τα μέσα Ιανουαρίου σύμφωνα με τα στοιχεία προκρατήσεων που προκύπτουν από ιστοσελίδες βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb για αυτοτελείς κατοικίες/διαμερίσματα, δεν ήταν λίγοι οι πολίτες που έσπευσαν να κλείσουν τη διαμονή τους για το τριήμερο (5-7/3), με τις προκρατήσεις να αγγίζουν ακόμη και το 60%. Στο ίδιο κλίμα ωστόσο δεν κινείται η Μεσσηνία, μιας και είναι εκτός της λίστας από πλευράς των συγκεκριμένων κρατήσεων. Σε αυτήν συγκαταλέγονται η Αράχωβα, το Μέτσοβο, τα Καλάβρυτα, η Δημητσάνα, η Βυτίνα, το Καρπενήσι, η Μακρινίτσα, η Πορταριά, τα Ιωάννινα, τα Τρίκαλα Κορινθίας, η Καστοριά, τα Ζαγοροχώρια και η Καλαμπάκα. Σχεδόν ένα μήνα μετά, οι προκρατήσεις στους ίδιους προορισμούς για το τριήμερο καταγράφονται σε υψηλά επίπεδα που κυμαίνονται από 80% έως και 100%.

Σύμφωνα με τις ιστοσελίδες βραχυχρόνιας μίσθωσης, στο κέντρο της Αράχωβας στα μέσα Ιανουαρίου η διαθεσιμότητα καταγραφόταν σε μόλις 28 ακίνητα και στην ευρύτερη περιοχή άγγιζε τα 69. Πλέον, η διαθεσιμότητα περιορίζεται στα 12 ακίνητα με το κόστος να κυμαίνεται από 376€ έως και 700€. Το ανώτερο κόστος αφορά σαλέ με 3 Υ/Δ και 2 μπάνια, για 2 διανυκτερεύσεις.

Οι αρκαδικοί προορισμοί βρίσκονται και το τριήμερο στις top επιλογές των ταξιδιωτών, με τις προκρατήσεις να καταγράφουν ικανοποιητικά ποσοστά από τα μέσα Ιανουαρίου. Η διαθεσιμότητα στη Δημητσάνα είναι σχεδόν μηδενική, με το μοναδικό διαθέσιμο ακίνητο να αγγίζει τα 282€ για 2 διανυκτερεύσεις. Στη Βυτίνα, η διαθεσιμότητα είναι μόλις 4 ακινήτων, με το σχετικό κόστος να διαμορφώνεται από 270€ έως 860€. Η ανώτερη τιμή αφορά αυτοτελές κτήριο - αρχοντικό με 3 Υ/Δ κατάλληλο να φιλοξενήσει 6-8 άτομα.

Όπως αναφέρει το ered.gr, έντονη κινητικότητα καταγράφεται και στους καρναβαλικούς προορισμούς όπως στην Ξάνθη και τη βασίλισσα του καρναβαλιού Πάτρα, μιας και θα τρέξουν αρκετά events, πέρα από τις παρελάσεις που ακυρώθηκαν. Το κόστος μίσθωσης για 2 διανυκτερεύσεις στην Πάτρα κυμαίνεται από 400€ έως 450€, ενώ στην Ξάνθη από 236€ έως 450€. Στον αντίποδα, η Καλαμάτα παρουσιάζεται ως πιο προσιτή λύση, μιας και για 2 διανυκτερεύσεις χρειάζονται από 70 έως 120€ σε πολλές περιπτώσεις, με τα ξενοδοχεία παράλληλα να κινούνται σε άκρως δελεαστικές τιμές.

 

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Αναφορικά με το «κόψιμο του νήματος» της φετινής τουριστικής περιόδου, έπειτα από τις πτήσεις που κατέφθασαν από Μόναχο και Ζυρίχη, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας έκανε λόγο για μεγαλύτερο αριθμό στις αεροπορικές συνδέσεις σε σχέση με πέρυσι, αισιοδοξώντας πως στο σκέλος του εισερχόμενου τουρισμού τα πράγματα θα είναι καλύτερα από τις δύο προηγούμενες χρονιές.