Κυριακή, 20 Απριλίου 2014 16:31

Αύξηση προκρατήσεων για τουρισμό στη Μάνη

Γράφτηκε από την

Η Μάνη άντεξε στα δύσκολα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και κράτησε σταθερό το μερίδιό της από τον εισερχόμενο τουρισμό. Φέτος μάλιστα σημειώνεται μια μικρή αλλά διόλου αμελητέα αύξηση στις προκρατήσεις, όπως προκύπτει από τους τουριστικούς πράκτορες της περιοχής που δραστηριοποιούνται στον εισερχόμενο τουρισμό. Οπως παρατηρούν, οι επαναλαμβανόμενοι επισκέπτες, άνω των 40 ετών κυρίως, που λατρεύουν τον τόπο και απολαμβάνουν τη ζεστασιά των ντόπιων, είναι ο παράγοντας εκείνος που κρατά ψηλά τη Μάνη τουριστικά.

Ο Χαράλαμπος Δουφεξής διαπιστώνει πως είναι θετικά τα φετινά μηνύματα καθώς υπάρχει μια αύξηση στις προκρατήσεις της τάξης του 7% για την καλοκαιρινή περίοδο. Φέτος το γραφείο του έχει κλείσει συμφωνίες για Αγγλους και Ολλανδούς κυρίως για την περιοχή της Μάνης, ενώ υπάρχουν και κρατήσεις για έναν ορισμένο αριθμό Γερμανών, η παρουσία των οποίων αναμένεται ιδιαίτερα σημαντική φέτος το καλοκαίρι σε όλη τη Μεσσηνία. "Φαίνεται πολύ καλή η χρονιά, εάν βέβαια και το πολιτικό σκηνικό παραμείνει σταθερό" σχολιάζει. Σημειώνει ωστόσο πως η Μάνη έδειξε να αντέχει τουριστικά και τα προηγούμενα χρόνια παρά τη γενικότερη κρίση "λόγω του υψηλού ποσοστού επαναλαμβανόμενου πελάτη. Πλέον φαίνεται όμως πως γενικά η Ελλάδα είναι σε πολύ καλή κατάσταση, τουριστικά". Ειδικά για τη Μάνη εξηγεί πως βρίσκεται και παραμένει ψηλά τουριστικά λόγω των ανθρώπων της και των οικογενειακών καταλυμάτων που λειτουργούν με αξιόλογη παροχή υπηρεσιών, ιδιαίτερα προσεγμένη, "από ανθρώπους που φέρονται με απλότητα και εκφράζονται μέσα από την καρδιά τους". Η κουλτούρα των Μανιατών και η στάση τους απέναντι στους επισκέπτες έχει οδηγήσει στο να υπάρχουν δεσμοί μεταξύ των ντόπιων και των επισκεπτών, οι οποίοι έρχονται ξανά και ξανά στην περιοχή. Μάλιστα, υπάρχουν πελάτες που έρχονται εδώ και 15 - 20 χρόνια στη Μάνη 2 φορές κάθε καλοκαίρι "γιατί τους θυμίζει την Ελλάδα πριν 20 χρόνια". Ετσι, το πελατολόγιο της περιοχής περιλαμβάνει κυρίως μεσήλικες, που εκτιμούν το γεγονός πως η Μάνη άντεξε στο πέρασμα του χρόνου τις προκλήσεις κι έμεινε αναλλοίωτη. 

Να σημειωθεί πως ο κ. Δουφεξής δουλεύει και με προγράμματα Πολωνών και Σλοβάκων σε άλλες περιοχές της Μεσσηνίας. Φέτος μάλιστα έχουν προγραμματιστεί δύο πτήσεις την εβδομάδα από Πολωνία και 1 από Σλοβακία, στη διάρκεια του καλοκαιριού. 

O τουριστικός πράκτορας Kai Wunder επίσης διαπιστώνει πως η Μάνη πηγαίνει μια χαρά τουριστικά. Μάλιστα, φέτος περιμένει 3 φορές περισσότερους πελάτες απ' ό,τι πέρυσι, από γερμανόφωνες χώρες, όπως Αυστρία, Ελβετία, αλλά και από πολλές πόλεις της Γερμανίας για την περιοχή της Μάνης (Καρδαμύλη - Στούπα - Αγιο Νικόλαο) αλλά και για την περιοχή του Καλού Νερού. Πολλοί από τους πελάτες του εξηγεί πως έρχονται 1 και 2 φορές κάθε καλοκαίρι γιατί αγαπούν τους ανθρώπους, την κουλτούρα και την παράδοση της Μάνης. 

 

Η Birgit Feger- Ευταξοπούλου φέτος περιμένει περισσότερους τουρίστες από την Αγγλία συγκριτικά με την περσινή χρονιά. Η ίδια συνεργάζεται εδώ και 20 χρόνια με το γραφείο Sunday Holidays για το οποίο η Μάνη αποτελεί παραδοσιακά προορισμό, υπογραμμίζει. Βέβαια, πολλοί είναι οι πελάτες που έρχονται ξανά και ξανά στην περιοχή καθώς όπως επισημαίνει, ειδικά στην Καρδαμύλη, τη Στούπα και την ευρύτερη περιοχή, υπάρχουν καταλύματα με υψηλό επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών. "Με αυτό το στυλ μάς βοηθάνε και οι ιδιοκτήτες. Τους γνωρίζω από το 1980, από την πρώτη γενιά και τώρα πλέον η δεύτερη γενιά συνεχίζει την παράδοση παρέχοντας καλές υπηρεσίες, λίγο πιο σύγχρονες, γεγονός που βοηθάει τον τουρισμό χωρίς να μειώνει την παράδοση" παρατηρεί. Υποδέχεται Αγγλους τόσο για τη Μάνη όσο και για τους Χράνους. Στην περιοχή της Μάνης όμως η συντριπτική πλειοψηφία των επισκεπτών, σε ποσοστό 80%, είναι άνω των 40 ή 50 χρονών, με επίπεδο, καλλιεργημένοι κι εύποροι οικονομικά, σημειώνει. Μάλιστα, έχει διαπιστώσει πως τους ελκύει ιδιαίτερα η ιστορία της και σε πολλές περιπτώσεις γνωρίζουν πολύ περισσότερα ακόμα και από κατοίκους της περιοχής. Η κ. Ευταξοπούλου σημειώνει χαρακτηριστικά: "Εχουμε οικογενειακές κυρίως επιχειρήσεις με γνώριμα πρόσωπα, χαμογελαστά. Στη Μάνη οι άνθρωποι είναι περήφανοι και είναι ελάχιστες οι εξαιρέσεις που θα κοροϊδέψουν στο φαγητό και στην τιμή. Οταν προσφέρεις καλές υπηρεσίες μπορείς ν' αντέξεις. Αν δείχνεις μιζέρια, μιζέρια θα εισπράξεις". Η ίδια μάλιστα έχει δημιουργήσει εδώ και 2 χρόνια την ιστοσελίδα www.southpeloponnesearea.com, με στόχο την προώθηση της Νότιας Πελοποννήσου και την έχει κοινοποιήσει σε τουριστικούς πράκτορες και ταξιδιωτικά γραφεία που ενδιαφέρονται για την Ελλάδα, σχεδόν σε όλο τον κόσμο.