Δευτέρα, 07 Ιουλίου 2014 21:41

Λεμβούχοι της Πύλου: Μικρή η κίνηση και σοβαρά προβλήματα


Είναι όμορφος τόπος, ελκυστικός, προικισμένος από τη φύση και ευνοημένος από την ιστορία. Το λιμάνι της Πύλου και ο όρμος του Ναβαρίνου είναι από τα πλέον ξεχωριστά μέρη της Μεσσηνίας.

Ομως, υπάρχει ζήτημα στο λιμάνι με τις μυρωδιές, με την αποχέτευση. Και η φετινή τουριστική σεζόν δεν ξεκίνησε καλά.
Αυτό τονίζουν στην "Ε" δύο νέοι άνθρωποι, η Κατερίνα Ψιλόλυχνου και ο Χρήστος Καλογερόπουλος, λεμβούχοι στο λιμάνι της Πύλου, που παρέμειναν στον τόπο τους, συνεχίζοντας την παράδοση και τη δουλειά των οικογενειών τους. Με σκάφος πραγματοποιούν καθημερινά, από τις 11 το πρωί έως τη 1 ή τις 2 το μεσημέρι, το γύρο του όρμου του Ναβαρίνου και της Σφακτηρίας. Οι ταξιδιώτες κάνουν μπάνιο ή στη Σφακτηρία, στο μνημείο των Ρώσων ή απέναντι στη Γιάλοβα, στη Χρυσή Ακτή.
Με τα καλύτερα λόγια για την περιοχή μιλάει ο Δημήτρης Μιχόπουλος, που έζησε χρόνια στην Αμερική και εδώ και καιρό έχει επιστρέψει στον τόπο καταγωγής του.
«Μέχρι στιγμής είναι χάλια η κίνηση. Στην αρχή, ένα μεγάλο μέρος του Ιουνίου δε βοήθησε και ο καιρός», μας είπε η Κατ. Ψιλόλυχνου και σημείωσε: «Υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον, γιατί είναι γνωστή η ιστορία της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου. Ομως, με την κρίση δεν υπάρχει δουλειά. Μόνο τον Αύγουστο δουλεύουμε με Ελληνες. Πέρσι το 1/3 ήταν Ελληνες. Οσο πάει και μικραίνει η σεζόν. Παλιότερα ξεκινούσε από το Πάσχα και πήγαινε έως το τέλος Οκτωβρίου. Τώρα ξεκινήσαμε στις 16 Ιουνίου». Για το πρόβλημα του λιμανιού παρατήρησε: «Μυρίζει το λιμάνι. Η μυρωδιά είναι άσχημη. Το αντιμετωπίζουμε όταν μπαίνουμε στο λιμάνι και όλοι με ρωτάνε τι μυρίζει».
Ο Χρ. Καλογερόπουλος συμφώνησε: «Τα ίδια βιώνουμε, το πρόβλημα είναι η μυρωδιά. Κάθε φέτος και χειρότερα, κάθε πέρσι και καλύτερα. Ο δήμαρχος ξέρει τη λύση». Επεσήμανε, επίσης, ότι «μεγάλο πρόβλημα είναι οι δρόμοι, η πρόσβαση στην Πύλο».
Ο Δημήτρης Μιχόπουλος τόνισε τη μοναδική ομορφιά της Πύλου, ξεπερνώντας τα προβλήματα: «Θέλουν - δε θέλουν εδώ θα έρθουν όλοι. Είναι το πιο όμορφο μέρος του κόσμου. Το περιοδικό "TIME" έγραψε ότι η καλύτερη παραλία είναι η Βοϊδοκοιλιά. Η ομορφιά του τόπου δεν παίζεται».
Και οι τρεις επεσήμαναν πως «είναι πολύ χαμηλές οι τιμές στα καταστήματα εδώ, στη Γιάλοβα και την Πύλο. Είναι λογικά τα πράγματα, πάμφθηνα».