Παρασκευή, 25 Ιουλίου 2014 08:10

“Η Καλαμάτα μπορεί να γίνει… Κατάκολο” (φωτογραφίες)

“Η Καλαμάτα μπορεί να γίνει… Κατάκολο” (φωτογραφίες)

Η Καλαμάτα θέλει και μπορεί να γίνει νέος δημοφιλής προορισμός κρουαζιέρας. Αυτό τονίστηκε στη χθεσινή συνάντηση του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα με το Λεωνίδα Πανόπουλο, το Μεσσήνιο στην καταγωγή πλοίαρχο του κρουαζιερόπλοιου "Thomson Majesty", που έδεσε και χθες στο λιμάνι της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, μεταφέροντας 1.588 τουρίστες.

Προοπτική και συζήτηση που επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ της "Ε", που είχε στηριχθεί στις δηλώσεις του Μεσσήνιου πλοίαρχου, κατά την προηγούμενη άφιξη του πλοίου στην Καλαμάτα, πριν από δύο εβδομάδες.

Στη συνάντηση που έγινε πάνω στο πλοίο, ο πλοίαρχος του "Thomson Majesty" σημείωσε ότι «η Καλαμάτα έχει όλες τις προϋποθέσεις να γίνει δημοφιλής τόπος κρουαζιέρας». Και πρότεινε στο δήμαρχο ο δήμος να συμμετάσχει σε εκθέσεις τουρισμού και κρουαζιέρας. «Το πρώτο βήμα είναι η καμπάνια προσέλκυσης πλοίων. Να απευθυνθείτε στην εταιρεία που διαχειρίζεται το πλοίο», προέτρεψε ο Λ. Πανόπουλος. Επεσήμανε ότι «η Καλαμάτα έχει να επιδείξει κλίμα, φιλοξενία και ιστορικά στοιχεία» και τόνισε: «Η παραλία που έχουμε εδώ, είναι απείρως καλύτερη απ’ αυτές στην Καραϊβική, στη Γαλλική Πολυνησία και στα νησιά Μπόρα - Μπόρα«. Ο πλοίαρχος πρότεινε, όταν έρχεται ένα κρουαζιερόπλοιο στο λιμάνι να υπάρχει ένα λεωφορείο που θα πηγαίνει τους τουρίστες ανά ένα τέταρτο στην πλατεία και το Ιστορικό Κέντρο.

Στη συζήτηση που έγινε, επισημάνθηκε το γεγονός ότι η Καλαμάτα διαθέτει αεροδρόμιο που διευκολύνει την ανάδειξή της σε λιμάνι επιβίβασης τουριστών κρουαζιέρας (homeport).

Ο κ. Νίκας, σε δηλώσεις του, ευχαρίστησε τις εταιρείες, πλοιοκτήτρια και διαχειρίστρια, που επέλεξαν την Καλαμάτα ως λιμάνι επίσκεψης και ιδιαιτέρως το συμπατριώτη μας πλοίαρχο Λ. Πανόπουλο, για τις καλές του υπηρεσίες υπέρ της Καλαμάτας. Παρατήρησε πως η Καλαμάτα είναι στα πρώτα της βήματα για την προσέλκυση τουρισμού κρουαζιέρας, εκτιμώντας ότι είναι νέος ελκυστικός προορισμός.

Ζήτησε από τον πλοίαρχο να δίνονται τα συμπεράσματα των επισκεπτών για την πόλη, ώστε να βελτιωθεί η εξυπηρέτησή τους. Διαβεβαίωσε ότι ο δήμος και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο θα κάνουν τα βήματα που απαιτούνται για τον εκσυγχρονισμό του λιμανιού και για τη βελτίωση της εξυπηρέτησης.

Ο πλοίαρχος Λ. Πανόπουλος εξέφρασε τη βούλησή του να βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου, τονίζοντας πως «η Καλαμάτα είναι πανέμορφος τόπος, πρέπει να τον μάθουν». Επεσήμανε, ακόμη, πως ο τουρισμός κρουαζιέρας μπορεί να προσφέρει πάρα πολλά οικονομικά οφέλη και να βοηθήσει στην προβολή του τόπου. Παρατήρησε, επίσης, ότι οι εταιρείες κρουαζιέρας προσανατολίζονται σε νέους προορισμούς και πως «η Καλαμάτα έχει όλες τις προϋποθέσεις να γίνει δημοφιλής τόπος κρουαζιέρας».

Ο πλοίαρχος αποδέχθηκε αίτημα του δημάρχου και κάθε φορά που το σκάφος θα προσεγγίζει την Καλαμάτα, στις οθόνες του πλοίου θα προβάλλονται τα διαφημιστικά σποτ του Δήμου Καλαμάτας, διάρκειας 30 δευτερολέπτων και 5 λεπτών, στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα.

ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΗ ΓΕΦΥΡΑ

Ο Μεσσήνιος πλοίαρχος ξενάγησε το δήμαρχο και όλους τους Καλαματιανούς επισκέπτες (μεταξύ των οποίων και ο συνταξιούχος πλοίαρχος Γιάννης Σταματόπουλος), στη γέφυρα του εντυπωσιακού πλοίου, απ’ όπου η θέα του λιμανιού και του Μεσσηνιακού Κόλπου ήταν εκπληκτική.

Ο Λ. Πανόπουλος αναφέρθηκε στην ιστορία του σκάφους, που ναυπηγήθηκε στη Φινλανδία κατόπιν παραγγελίας Ελληνα πλοιοκτήτη το 1992 και το 1999 υπέστη μετασκευή στη Γερμανία, γεγονός που οδήγησε σε αύξηση του μήκους του από 188 σε 207 μέτρα. Σήμερα το σκάφος είναι συμφερόντων του μεγάλου τουριστικού ομίλου TUI και φέρει σημαία Μάλτας. Μπορεί να μεταφέρει μέχρι 1.850 επιβάτες στις 730 καμπίνες του και πλήρωμα 576 ατόμων. Η υπηρεσιακή του ταχύτητα είναι 17 - 18 μίλια και η μέγιστη 20.

Το κρουαζιερόπλοιο “Thomson Majesty” κατέπλευσε και πάλι, μετά από δύο εβδομάδες, χθες το πρωί στο λιμάνι της Καλαμάτας, με 1.588 τουρίστες, στην πλειονότητά τους Βρετανούς. Τον κόσμο υποδέχθηκαν υπάλληλοι του δήμου, που μοίραζαν ενημερωτικό υλικό και τοπικά προϊόντα. Οι πιο πολλοί τουρίστες κατέβηκαν στην πόλη, και πήγαν στην πλατεία, στο Ιστορικό Κέντρο και στην παραλία. Κάποιοι πήγαν με πούλμαν σε αρχαιολογικούς τόπους της Μεσσηνίας.

Κλείνοντας, να αναφέρουμε ότι ο δήμαρχος ενημέρωσε πως εγκρίθηκε το Σχέδιο Ασφαλείας Λιμενικών Εγκαταστάσεων. Επομένως, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο έχει πλέον τη δυνατότητα, μεταξύ άλλων, να διαθέτει χώρους της ελεγχόμενης ζώνης του λιμένα Καλαμάτας και για άλλες χρήσεις, όταν απαιτείται.

 

 

Γ.Σ.