Τρίτη, 19 Αυγούστου 2014 08:15

Παρίσι και Γερμανία προτιμούν οι Μεσσήνιοι από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

Το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, εκτός από πύλη εισόδου τουριστών, μετατρέπεται σταδιακά και σε εκδρομική βάση εξορμήσεων προς την Ευρώπη. Οι τακτικές πτήσεις εξωτερικού από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας προς τους ευρωπαϊκούς προορισμούς επιτρέπουν στους Μεσσήνιους και τους Πελοποννήσιους να ταξιδεύουν προς διεθνείς προορισμούς χωρίς να χρειαστεί να περάσουν από το “Ελευθέριος Βενιζέλος” της Αθήνας.

Εύκολα, γρήγορα και στις περισσότερες περιπτώσεις ασύγκριτα πιο φθηνά, οι ταξιδιώτες κλείνουν το εισιτήριό τους ή και το ξενοδοχείο τους σε ένα τοπικό τουριστικό γραφείο, και ξεκινούν χωρίς ταλαιπωρία το ταξίδι των ονείρων τους.

                 

Υπενθυμίζουμε ότι από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας υπάρχουν πτήσεις για Στοκχόλμη, Μάντσεστερ, Λονδίνο, Παρίσι, Μιλάνο, Μόναχο, Στουτγκάρδη, Φρανκφούρτη, Ντίσελντορφ, Βιέννη, Αμστερνταμ και Μόσχα. Οι πιο δημοφιλείς από αυτούς τους προορισμούς είναι η Πόλη του Φωτός αλλά και η Γερμανία με 4 διαφορετικούς προορισμούς - όπου τα αεροδρόμια εκεί προσφέρονται και για ανταποκρίσεις με άλλες πόλεις. Αυτό, όπως λένε στην "Ε" τουριστικοί πράκτορες, έχει το καλό ότι διευρύνει το πελατολόγιό τους και έτσι σχεδιάζουν κι οι ίδιοι κάποια οργανωμένα γκρουπ.

Ο Βασίλης Τριγκιλίδας από το "Τριγκιλίδας Travel" λέει στην "Ε" ότι «φέτος ως γραφείο είχαμε επιλέξει συνειδητά να αξιοποιήσουμε τις γραμμές που έχουν δημιουργήσει η Aegean Airlines και άλλες αεροπορικές εταιρείες, με αποκορύφωμα τη γραμμή Καλαμάτα - Παρίσι». Ηδη όπως λέει «ταξίδεψαν από εμάς 4 γκρουπ από Καλαμάτα και έμειναν ευχαριστημένοι γιατί σε 3 ώρες ήταν στο Παρίσι». Αυτό άλλωστε, επισημαίνει, «ήταν το μεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα που βοήθησε και μας δημιούργησε αγοραστική κίνηση». Επιπλέον, «βγάζουμε πολλά αεροπορικά εισιτήρια για μεμονωμένους ταξιδιώτες, για όλες τις γραμμές και για τις πτήσεις τσάρτερ». Και φέρνει ως παράδειγμα «τη γραμμή Καλαμάτα - Οσλο, που φτάνει ο ταξιδιώτης απευθείας από την Καλαμάτα μέσα σε 3,5-4 ώρες», αλλά και αεροπορικές συνδέσεις «όπως της Στοκχόλμης, της Βιέννης, της Πράγας και του Αμστερνταμ». Επίσης λέει πως «βγάζουμε πολλά εισιτήρια ή κλείνουμε όλο το πακέτο του ταξιδιού και για τους απευθείας προορισμούς από Καλαμάτα για Γερμανία (Μόναχο, Φρανκφούρτη, Ντίσελντορφ), όπως και για το Μιλάνο».

 

Ο Δημήτρης Μανιάτης του "Maniatis travel" και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας σημειώνει ότι «δεν αφορά πακέτο εκδρομών, αλλά κάποιον που μπορεί να επιλέξει ένα εισιτήριο, να του κλείσουμε ένα ξενοδοχείο και να κάνει ένα πρόγραμμα μόνος του, αφού του παρέχεται πλέον η δυνατότητα να φύγει απευθείας από την Καλαμάτα». Επισημαίνει επίσης ότι «διευκολύνει και κάποιον που θέλει να πετάξει για δουλειές - και αυτό είναι πολύ σημαντικό». Οπως λέει, την απόφαση για ένα ταξίδι στην Ευρώπη «την επηρεάζει και το ότι κάποιος με λιγότερα έξοδα και πιο οικονομικά θα ταξιδέψει από την Καλαμάτα, απ' ό,τι θα ξόδευε για να φύγει από την Αθήνα». Του είναι λοιπόν πιο εύκολο του Μεσσήνιου, «όχι μόνο όσον αφορά τις απευθείας πτήσεις, αλλά και με τις ανταποκρίσεις που μπορεί να πάρει με την άφιξή του». Εισιτήρια ή ολοκληρωμένα πακέτα ζητούν οι πελάτες για «Λονδίνο, Στοκχόλμη, Βιέννη, όλοι αυτοί οι προορισμοί και ειδικότερα της Γερμανίας που αφορούν 4 πόλεις (Μόναχο, Φρανκφούρτη, Ντίσελντορφ, Στουτγκάρδη) και από εκεί και πέρα μπορούν να πάρουν ανταπόκριση για άλλους προορισμούς». Επίσης μέσα στους προορισμούς των Μεσσήνιων είναι και το Μιλάνο, αλλά «φέτος είναι λιγότεροι όσοι το επιλέγουν, σε σύγκριση με την πρώτη χρονιά πέρυσι».

Ο Σίμος Μπιλάλης από το "Kalamata Travel" επιβεβαιώνει ότι αρκετοί είναι αυτοί που φεύγουν από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας για ταξίδια στην Ευρώπη. «Για Παρίσι, παραδείγματος χάρη, που φεύγει η Aegean, έχουμε αρκετή κίνηση», λέει. Εξηγεί ότι πρόκειται για μεμονωμένους ταξιδιώτες, αν και «σκεφτόμαστε να κάνουμε και γκρουπ γιατί δουλεύουμε πάρα πολύ ως γραφείο το Παρίσι». Επίσης «από το γραφείο μας επιλέγουν και τη Γερμανία για να ταξιδέψουν, αλλά όχι τόσοι πολλοί όσο για Γαλλία». Οσον αφορά την πτήση για Μιλάνο, «την επιλέγουν περισσότερο για να πάνε ένα τριήμερο να ψωνίσουν, ή για δουλειές». Από το γραφείο τους σχεδιάζουν ήδη τις εκδρομές της επόμενης χρονιάς, δίνοντας προτεραιότητα «σε μια εκδρομή για την Αγία Πετρούπολη, για του χρόνου τον Ιούνιο».

Ο Βασίλης Ζαφειρόπουλος του "Ζαφειρόπουλος travel" λέει ότι Λονδίνο, Παρίσι και Μιλάνο είναι από τους συνηθισμένους προορισμούς όσων επιλέγουν την ευκολία του αεροδρομίου της Καλαμάτας για το ταξίδι τους στην Ευρώπη. Οπως σημειώνει, πρόκειται για «μεμονωμένους ταξιδιώτες ή μικρές παρέες φίλων, που ζητάνε να τους κλείσουμε τα εισιτήρια και το ξενοδοχείο». Επισημαίνει λοιπόν ότι αφορά περισσότερο «κάποιους που θέλουν να κάνουν ανεξάρτητα τα ταξίδια τους σε αυτούς τους προορισμούς, οπότε είναι πιο εύκολο να ταξιδέψουν από την Καλαμάτα» - χωρίς απαραίτητα, όπως επισημαίνει, να τους έρχεται και πιο φθηνά, «εκτός αν το είχε προγραμματίσει κάποιος από πολύ νωρίς, από το χειμώνα, αλλιώς προορισμοί όπως το Λονδίνο και το Παρίσι δεν είναι τόσο φθηνοί αν το αποφασίσουν μέσα στο καλοκαίρι». Ενδιαφέρον, επισημαίνει τέλος, υπάρχει και από Αρκάδες και Λάκωνες για να ταξιδέψουν στην Ευρώπη με πτήσεις από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας.

Η Σπυριδούλα Καλκαβούρα, από το "Καλκαβούρα travel" με έδρα τους Γαργαλιάνους, λέει ότι οι πτήσεις από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας κάνουν Τριφύλιους και ταξιδιώτες από την Πύλο να αποφασίζουν πιο εύκολα ένα ταξίδι στην Ευρώπη. «Τώρα τελευταία έρχονται πολλοί και μου ζητάνε να ταξιδέψουν για το Μόναχο», λέει. Και προσθέτει ότι «υπάρχει ενδιαφέρον και για άλλους προορισμούς, αλλά ό,τι έχει σχέση με Γερμανία το ζητάνε πολύ περισσότερο». Ετσι έχει διευρυνθεί το πελατολόγιό τους στα ταξιδιωτικά πρακτορεία. Προς το παρόν αυτοί που ζητούν εισιτήρια «είναι μεμονωμένοι πελάτες - αλλά σκέφτομαι να φτιάξω ένα γκρουπ για το Μόναχο, για 4 ημέρες, γιατί είναι μέσα στα πόδια μας οι πτήσεις», σημειώνει.