Τρίτη, 23 Δεκεμβρίου 2014 08:10

Χριστουγεννιάτικα ταξίδια: Βιέννη και Πράγα ταξιδεύουν οι Μεσσήνιοι

Γράφτηκε από την

Στη Βιέννη και την Πράγα θα ταξιδέψουν φέτος τα Χριστούγεννα οι Μεσσήνιοι, ενώ όσοι επιμένουν Ελλάδα προτιμούν δημοφιλή χιονοδρομικά κέντρα, όπως το μακρινό στο Καϊμακτσαλάν ή τα πιο κοντινά στα Καλάβρυτα και το Μαίναλο. Ζήτηση έχει και το χιονοδρομικό Μπάνσκο στη Βουλγαρία, ενώ όσοι έχουν να διαθέσουν παραπάνω χρήματα θα αλλάξουν χρονιά στην πλατεία Τάιμς της Νέας Υόρκης. Οι πιστοί του Αγιοβασίλη θα ταξιδέψουν στη Λαπωνία, ενώ κάποιοι άλλοι θα προτιμήσουν το Λονδίνο ή τα καθ' ημάς Ζαγοροχώρια, που επίσης είναι ψηλά στις προτιμήσεις.
Να λοιπόν τι λένε για τις γιορτινές προτιμήσεις των Καλαματιανών τουριστικοί πράκτορες:

Ο Βασίλης Τριγκιλίδας από το "Τριγκιλίδας Travel" λέει στην "Ε" ότι συνήθως κλείνουν διακοπές για 3 ή 4 μέρες, στους κλασικούς προορισμούς εντός Ελλάδας, όπως είναι εκδρομές Γιάννενα - Μέτσοβο - Ζαγοροχώρια ή Αράχωβα - Παρνασσός και στον Αγ. Αθανάσιο στο χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν. Δεν είναι λίγοι και αυτοί που ζητούν να κλείσουν ολιγοήμερες διακοπές στο ανακαινισμένο χιονοδρομικό κέντρο στο Μαίναλο, αλλά και στα Καλάβρυτα. Στις προτιμήσεις των εκδρομέων είναι και οι ευρωπαϊκοί προορισμοί, όπως τετραήμερα στην Ελβετία και την Αυστρία, για να δουν από κοντά τις Αλπεις. Επίσης «κάποιοι επιλέγουν την Κωνσταντινούπολη αλλά και γιορτινούς προορισμούς όπως η Βιέννη, το Λονδίνο και το Παρίσι».
Οι περισσότεροι φεύγουν με γκρουπάκια, είτε αμιγώς Καλαματιανά είτε μέσω Αθήνας, ενώ λιγότεροι είναι αυτοί που ταξιδεύουν μεμονωμένα. Ο κ. Τριγκιλίδας κλείνοντας σχολίασε πως «φέτος περιμέναμε να πάμε πολύ καλύτερα, αλλά ο φόβος για εκλογές επηρέασε την τουριστική αγορά».
Ο Δημήτρης Μανιάτης του "Maniatis travel", πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, σημειώνει ότι φέτος κλασικοί χριστουγεννιάτικοι προορισμοί όπως η Πράγα και η Βιέννη έρχονται και πάλι ψηλά στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών - όπως επίσης και το ακριβότερο Λονδίνο. Εξηγεί λοιπόν ότι η Βιέννη και η Πράγα προσφέρουν ολοκληρωμένα πακέτα σε προσιτές τιμές: «Είναι οργανωμένα πακέτα διαμονής, με ημιδιατροφή, όλες τις ξεναγήσεις στο πακέτο και τα αεροπορικά έξοδα». Αλλά και το πιο ακριβό Λονδίνο «παραμένει ένας ωραίος χριστουγεννιάτικος προορισμός». Αλλωστε οι περισσότεροι επιλέγουν να φύγουν για τα Χριστούγεννα «επειδή πέφτουν συνεχόμενες οι μέρες αργίες, αλλά και τα Θεοφάνια, για πιο οικονομικά». Αντίθετα την Πρωτοχρονιά «η κίνηση είναι λιγότερη γιατί και οι τιμές είναι υψηλότερες».
Επίσης, ρεύμα υπάρχει και προς Νέα Υόρκη, ενώ ζήτηση έχουν και οι προορισμοί εντός Ελλάδας όπως τα Ζαγοροχώρια. Ομως οι περισσότεροι προτιμούν γιορτινούς προορισμούς του εξωτερικού «γιατί είναι πιο ολοκληρωμένα τα πακέτα, με περισσότερες παροχές». Ακόμη παρατηρεί ότι οι περισσότεροι φεύγουν με γκρουπ για πενθήμερες διακοπές, και μπορεί να προτιμήσουν είτε κάτι πολύ ακριβό όπως η Λαπωνία και η Νέα Υόρκη, είτε κάτι πιο οικονομικό όπως η Πράγα. 


Ο Βασίλης Ζαφειρόπουλος του "Ζαφειρόπουλος travel" λέει ότι
όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, προηγούνται στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών η Βιέννη και η Πράγα, καθώς επίσης το Λονδίνο και το Παρίσι. «Μετά, σε προτιμήσεις έρχεται η Ρώμη και το χιονοδρομικό κέντρο Μπάνσκο στη Βουλγαρία», λέει. Τα χιονοδρομικά κέντρα είναι δημοφιλή και εντός Ελλάδας, με πρώτο σε προτιμήσεις αυτό του Καϊμακτσαλάν. Επίσης «καλή ζήτηση έχει και το χιονοδρομικό των Καλαβρύτων».
Το ποιος θα είναι ο γιορτινός προορισμός εξαρτάται κυρίως «από τα οικονομικά του καθενός». Ζήτηση, προσθέτει, έχει και η Νέα Υόρκη, που την προτιμούν οι ταξιδιώτες για να αλλάξουν χρονιά στην Times Square. Οσο για τα ταξίδια, «έχουν ξεκινήσει πριν ακόμα τα Χριστούγεννα και συνεχίζονται αυτές τις ημέρες και για την Πρωτοχρονιά». Κυρίως φεύγουν με γκρουπάκια, για τετραήμερα.
Ο Δημήτρης Κατσίρης από το "Katsiris travel" λέει ότι, όπως κάθε χρόνο, οι εκδρομείς των γιορτών εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την Πράγα, τη Βιέννη αλλά και τη Βουδαπέστη. Τελευταία, δείχνουν ενδιαφέρον και για το χιονοδρομικό κέντρο Μπάνσκο στη Βουλγαρία. Λιγότερη, όπως λέει, είναι η ζήτηση για τα ελληνικά χιονοδρομικά κέντρα - ενώ όσοι απευθύνονται στο γραφείο του «είναι πιο πολύ μεμονωμένοι ταξιδιώτες, οι οποίοι ενδιαφέρονται για τις μέρες των Χριστουγέννων».
Η Σπυριδούλα Καλκαβούρα, από το "Καλκαβούρα travel" με έδρα τους Γαργαλιάνους, λέει ότι το γραφείο τους περιορίστηκε στην εγχώρια αγορά για φέτος, και κυρίως στο Πήλιο για την Πρωτοχρονιά. Διαπιστώνει ωστόσο πως «αρέσουν πολύ οι μονοήμερες εκδρομές στην Αθήνα, για να δουν μια θεατρική παράσταση μέσα στις γιορτές - και φέτος η ζήτηση είναι καλύτερη από πέρυσι».