Παρασκευή, 27 Μαϊος 2016 09:14

Εκθεση με 45 αεροσκάφη Cirrus από χθες στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από τον

Νέες προοπτικές της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου ανοίγει η 1η διεθνής εκδήλωση αεροπορικού τουρισμού που ξεκίνησε χθες στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Καλαμάτας και θα διαρκέσει έως την Κυριακή 29 Μαΐου.

Στην εκδήλωση που γίνεται στο πλαίσιο του 14ου διεθνούς συνεδρίου του συλλόγου ιδιοκτητών και πιλότων αεροσκαφών Cirrus, συμμετέχουν 45 ιδιωτικά αεροπλάνα αυτού του τύπου (κυρίως από την Ευρώπη και λίγα από τις ΗΠΑ και την Τουρκία), τα οποία ήρθαν για πρώτη φορά στην χώρα μας, μέσω της Διεθνούς Ενωσης Ιδιοκτητών και Πιλότων Αεροσκαφών Cirrus / “COPA”.

Στη χθεσινή εκδήλωση καλωσορίσματος χαιρετισμούς απηύθυναν: Ο σμήναρχος (Ι) Κωνσταντίνος Χίνης, διοικητής της 120 ΠΕΑ, ο Χρήστος Λεοντόπουλος, πρόεδρος Aeroclub Flight Experience, χειριστής αεροσκαφών, μηχανολόγος μηχανικός ICL και οι δήμαρχοι Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας και Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης.

Ο Andy Niemeyer, πρόεδρος της COPA, από τη Μινεσότα των ΗΠΑ,  παρατήρησε ότι έχει υπηρετήσει ως αξιωματικός ιπτάμενος στην περιοχή, τη γνωρίζει και είναι πολύ χαρούμενος για τη φιλοξενία.  Επεσήμανε ότι αν φτιάξουμε 2 χιλιόμετρα αεροδιάδρομο (σε αντίθεση με 2 χλμ. δρόμους και σιδηρόδρομο) θα συνδέσουμε περιοχές από όλο τον κόσμο.

Ο Timm Preusser, πρόεδρος της COPA Ευρώπης, από τη Γερμανία, δεν πρόλαβε την εκδήλωση, καθώς λόγω των πολλών αεροσκαφών που προσγειώνονταν με τη σειρά, είχε πάρει εντολή κι "έκοβε βόλτες" στην περιοχή της Αρτας.

Ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης χαρακτήρισε την εκδήλωση αυτή στην Καλαμάτα ιστορικό γεγονός για τον αεροπορικό τουρισμό στη χώρα μας κι έκανε λόγο για το άνοιγμα ενός νέου μεγάλου βήματος της Περιφέρειας. Μίλησε για την εγκαινίαση ενός πρωτόγνωρου θεματικού τουρισμού κι εκτίμησε πως η Πελοπόννησος είναι στους τοπ προορισμούς. Είπε, ακόμα, ότι το αεροδρόμιο της Καλαμάτας ήταν στην απόλυτη μοναξιά και απέκτησε μεγάλη δυναμική μέσα σε 4 χρόνια, χάρις στη συμβολή της Περιφέρειας.

Ακολούθησε η απονομή τιμητικών πλακετών και η επίδειξη Demo Team Δαίδαλος Τ-6. Το "Δαίδαλος" εντυπωσίασε τους παριστάμενους, κάνοντας εντυπωσιακές κι επικίνδυνες φιγούρες, αναπτύσσοντας ταχύτητα 500 χιλιομέτρων και ανεβαίνοντας σε ύψος 3.000 πόδια.

Μεταξύ των πιλότων που έφθασαν στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας και βραβεύτηκαν χθες ήταν ο Αμερικανός Joe Mcmillen, ο οποίος κάνει το γύρο το κόσμου με ένα Cirrus SR22T. Ηρθε από το Σαν Ντιέγκο και από την Καλαμάτα θα φύγει για την Αυστραλία.

Γ.Σ.