Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2016 09:36

Να αλλάξουν ρότα μετά το φιάσκο Καλογρίτσα: ΣΔΙΤ με Γιούνκερ μέχρι Τσακώνα 

Γράφτηκε από την
Να αλλάξουν ρότα μετά το φιάσκο Καλογρίτσα: ΣΔΙΤ με Γιούνκερ μέχρι Τσακώνα 

Τα “πειράματα” κατάτμησης της Ολυμπίας Οδού αποδεικνύονται καταστροφικά για το έργο κατασκευής του δυτικού άξονα από την Πάτρα έως την Τσακώνα και πλέον η λύση της ΣΔΙΤ με χρηματοδότηση από το πακέτο Γιούνκερ αποτελεί μονόδρομο για την υλοποίησή του.

Υπενθυμίζουμε ότι αρχικά το Πάτρα - Πύργος - Καλό Νερό - Τσακώνα θα κατασκευαζόταν με την σύμβαση παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού. Ομως επί κυβερνήσεως Αντώνη Σαμαρά τροποποιήθηκε η σύμβαση παραχώρησης και αποφασίστηκε η Ολυμπία Οδός να σταματήσει στην αχαϊκή πρωτεύουσα. Αποφασίστηκε επίσης το Πάτρα - Πύργος και το Καλό Νερό - Τσακώνα να κατασκευαστούν με δημόσιο διαγωνισμό. Λίγο πριν δημοπρατηθεί όμως το Πάτρα - Πύργος, ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης κατάτμησε το έργο σε οκτώ τμήματα. Μέχρι τώρα έχουν δημοπρατηθεί τα τρία τμήματα και έχει ανακηρυχθεί μειοδότης ο Χρήστος Καλογρίτσας, αλλά ακόμα δεν έχει συμβασιοποιηθεί κανένα έργο. Προχθές αναβλήθηκε η 4η δημοπρασία, ενώ ακόμα και αν όλα πάνε κατ' ευχήν, δεν πρόκειται να παραδοθεί κανένα τμήμα του δρόμου Πάτρα - Πύργος πριν το 2021. Το τμήμα Καλό Νερό - Τσακώνα -σύμφωνα με την κυβέρνηση- θα αποκτήσει μελετητική ωριμότητα μετά από τρία χρόνια, ενώ το Πύργος - Καλό Νερό δεν προχωρά λόγω της απαγόρευσης του Συμβουλίου της Επικρατείας για το τμήμα του Καϊάφα. 

Είναι λοιπόν ορατός ο κίνδυνος να μην κατασκευαστεί τα επόμενα χρόνια ούτε ένα χιλιόμετρο του άξονα Πάτρα - Πύργος - Καλό Νερό Τσακώνα. Γι' αυτό κυβέρνηση, περιφέρειες, δήμοι και φορείς θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο κατασκευής του αυτοκινητόδρομου με σύμβαση παραχώρησης και με χρηματοδότηση από το πακέτο Γιούνκερ. 

Η ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ 

Εν τω μεταξύ πληθαίνουν τα ερωτηματικά αναφορικά με την αναβολή του 4ου διαγωνισμού για το Πάτρα - Πύργος, ενώ ο υπουργός Υποδομών επιμένει ότι η δημοπρασία αναβλήθηκε για τυπικούς λόγους και ότι ο διαγωνισμός θα επαναληφθεί σύντομα με το νέο νόμο (4412/2016) για τις δημόσιες συμβάσεις. Την ίδια ώρα στη Δυτική Ελλάδα πληθαίνουν οι αντιδράσεις για τη ματαίωση του διαγωνισμού και χθες το βράδυ συνεδρίαζε εκτάκτως για αυτό το θέμα το Περιφερειακό Συμβούλιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ερώτημα της εφημερίδας «Καθημερινή» σχετικά με τα αίτια της αναβολής, ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, υποστήριξε ότι σε ανάλογες περιπτώσεις ο εκπρόσωπος του ΤΕΕ ορίζεται από το υπουργείο, χωρίς να επηρεάζεται ο διαγωνισμός. Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ: “Η απόφαση πάντως του υπουργείου δεν φαίνεται να είναι ανεξάρτητη από την πορεία του υπόλοιπου έργου. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι υπηρεσίες του υπουργείου προβληματίζονται με τις πολύ μεγάλες εκπτώσεις (άνω του 50%) που έχει δώσει η εταιρεία "Τοξότης", συμφερόντων Καλογρίτσα, για τα πρώτα τρία τμήματα του έργου, ανησυχώντας ότι η υπογραφή της σύμβασης δεν θα εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Το ζητούμενο βέβαια είναι να βρεθεί η κατάλληλη φόρμουλα ώστε ο ανάδοχος να αιτιολογήσει πώς θα μπορέσει να κάνει το έργο στη μισή τιμή (όσο κι αν αυτό έχει υπερκοστολογηθεί)”.

ΟΙ ΕΓΓΥΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ 

Σε ρεπορτάζ της ιστοσελίδας capital.gr αναφέρεται ως πιθανή αιτία αναβολής του διαγωνισμού οι εγγυητικές επιστολές του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα. Συγκεκριμένα το ρεπορτάζ αναφέρει: “Ωστόσο, τα αίτια της αναβολής του διαγωνισμού θα πρέπει να αναζητηθούν, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, στην αλλαγή των (και οικονομικών;) δεδομένων -επισήμως από χθες- για τον ανάδοχο των τριών πρώτων τμημάτων και τον εν δυνάμει υποψήφιο για το τέταρτο τμήμα.

Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι ο γιος του κ. Καλογρίτσα, Ι.Βλαδίμηρος ανέφερε, χθες, ότι χάνει 3 εκατομμύρια ευρώ, που αντιστοιχούν στην εγγυητική επιστολή, που εξέδωσε η Attica Bank, για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι λόγω των αποκαλύψεων που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες και εμπλέκουν τον ίδιο και τον πατέρα του, ο ίδιος αποκόπηκε από τις πηγές και τις διαδικασίες χρηματοδότησής του.

Στο πλαίσιο αυτό, αποτελεί ερώτημα εάν λόγω αυτής της αποκοπής από τις πηγές χρηματοδότησης η κατασκευαστική συμφερόντων Καλογρίτσα ήταν σε θέση να προσκομίσει, έγκαιρα, την εγγυητική επιστολή, αξίας περίπου 1 εκατ. ευρώ, που απαιτείται για την συμμετοχή στον προγραμματισμένο, για σήμερα, διαγωνισμό για την τέταρτη εργολαβία. 

Αυτό όταν η "Τοξότης - Ομάδα κατασκευαστών", έχοντας μειοδοτήσει για τα τρία πρώτα τμήματα του Πάτρα - Πύργος, έχει καταθέσει εγγυητικές επιστολές συνολικής αξίας 3 εκατ. ευρώ. Και στη συνέχεια θα πρέπει να καταφέρει να προσκομίσει τις εγγυητικές επιστολές καλής εκτέλεσης, έχοντας να διαχειριστεί ένα "άνοιγμα"  3 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με όσα δήλωσε, χθες, ο Ι.Β.Καλογρίτσας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, μετά τις τελευταίες αλλαγές στη νομοθεσία, όσο πιο μεγάλη είναι η έκπτωση, τόσο μικρότερο είναι το ύψος της εγγυητικής επιστολής. Ο μειοδότης, δηλαδή, καλείται να προσφέρει εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης που αντιστοιχεί στο 5% του  προϋπολογισμού προσφοράς. Για παράδειγμα, για έργο αρχικού προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ που ανατίθεται σε μειοδότη που έχει δώσει έκπτωση 50%, θα πρέπει να καταβληθεί εγγυητική καλής εκτέλεσης ύψους 1,25 εκατ. ευρώ (25 *5%). Αντίστοιχα, μειοδότης που έχει δώσει έκπτωση 10% για το έργο αρχικού προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ, θα πρέπει να καταβάλει εγγυητική καλής εκτέλεσης ύψους 2,25 εκατ. ευρώ. Με άλλα λόγια, μειοδότες που προσφέρουν μεγάλες εκπτώσεις, πληρώνουν για εγγυητικές λιγότερα σε σύγκριση με όσους έχουν προσφέρει μικρότερες εκπτώσεις”.

ΠΥΡΑ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΥ ΚΑΤΑ ΣΠΙΡΤΖΗ 

Ο βουλευτής Ηλείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Κουτσούκος εξαπέλυσε πυρά κατά της κυβέρνησης, υπενθυμίζοντας τη διαρκή άρνηση του υπουργού Υποδομών, Χρ. Σπίρτζη, να εγγυηθεί ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του έργου.

“Ακόμη και ο πιο καλόπιστος πολίτης αντιλαμβάνεται τώρα ότι η ακύρωση, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, του δημοπρατημένου για την 30-3-2015 ενιαίου έργου «Αυτοκινητόδρομος Πάτρα – Πύργος» υπήρξε αποτέλεσμα μιας μεθόδευσης σε βάρος των συμφερόντων του λαού της Ηλείας και της Δυτικής Ελλάδας γενικότερα. Αποδεικνύεται πλέον, ότι η κατάτμηση του έργου σε 8 εργολαβίες είχε στόχο να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα και έθεσε εν αμφιβόλω την υλοποίηση του έργου. Η κυβέρνηση και ο κ. Σπίρτζης προσωπικά έχουν επανειλημμένα αυτοδιαψευσθεί στα χρονοδιαγράμματα των δημοπρασιών που έχουν ανακοινώσει, καθώς με βάση το αρχικό (καθησυχαστικό) σχέδιο θα είχαν ολοκληρωθεί οι δημοπρατήσεις εντός του 2015. “Δυστυχώς το σίριαλ των αυτοδιαψεύσεων συνεχίζεται, καθώς παρά την τελευταία δέσμευση του κ. Σπίρτζη κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησής μου στη Βουλή, στις 29-08-2016, αναβλήθηκε και η 4η δημοπρασία με αίολες και προσχηματικές δικαιολογίες. Προφανώς η ουσία της αναβολής αυτής σχετίζεται με όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες για την διαπλοκή κυβέρνησης - εργολάβων - νεοκαναλαρχών”. Το ερώτημα όμως τώρα, που έχει γίνει φανερή η μεθόδευση της κυβέρνησης, αφορά τους θεσμικούς εκπροσώπους του νομού και το πολιτικό προσωπικό όλων των παρατάξεων (κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ), για τον τρόπο που θα αντιδράσουν διεκδικώντας αυτό που είχαμε κατακτήσει και κινδυνεύουμε πλέον να χάσουμε».

ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟ 

Με το νέο νόμο (4412/2016), θα διεξαχθούν οι διαγωνισμοί που αφορούν τα υπόλοιπα τμήματα του έργου Πάτρα - Πύργος, ξεκαθάρισε χθες ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης, με την επιστολή που απέστειλε, προς τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Στην ίδια επιστολή επισημαίνεται επίσης ότι το συγκεκριμένο έργο (Πάτρα – Πύργος 4ο τμήμα Βάρδα ΑΚ Κυλλήνης), «οι διαδικασίες θα είναι ταχύτατες»,  καθώς το ΥΠΟΜΕΔΙ και οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι έτοιμες, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των πρότυπων τευχών δημοπράτησης (πρότυπη διακήρυξη) από την ΕΑΔΗΣΣΥ, που αναμένονται τις προσεχείς ημέρες, «να προχωρήσει άμεσα σε διαδοχικές δημοπρατήσεις των υπολειπόμενων τμημάτων του έργου, ώστε οι διαγωνισμοί στο σύνολό τους να ξεκινήσουν με βάση τις νέες διατάξεις και να ολοκληρωθούν στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα, χωρίς καθυστερήσεις». 


NEWSLETTER