Τετάρτη, 09 Νοεμβρίου 2016 15:54

KALAMATA:21, μια υποψηφιότητα που άλλαξε την πόλη

KALAMATA:21, μια υποψηφιότητα που άλλαξε την πόλη

Το 2014 η Καλαμάτα αποφάσισε να χαράξει έναν νέο δρόμο προς τον πολιτισμό, έναν δρόμο με ευρωπαϊκά πρότυπα και χαρακτηριστικά, έναν δρόμο προς τη διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το έτος 2021. Για τον λόγο αυτόν, λοιπόν, συστάθηκε το Γραφείο Υποψηφιότητας KALAMATA:21 του οποίου αποστολή είναι να αναδειχθεί η πόλη της Καλαμάτας ως Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα το 2021. 

Η πρώτη «μάχη» της Καλαμάτας για τον τίτλο, την έφερε στην τελική φάση του διαγωνισμού μαζί με την Ελευσίνα και τη Ρόδο. Ελάχιστες ημέρες απέμειναν για να μάθουμε αν θα κερδίσει και την τελική «μάχη» και αν θα είναι η ελληνική πόλη που θα φέρει τον τίτλο. Η νικήτρια πόλη θα ανακοινωθεί την 11η  Νοεμβρίου 2016, ενώ 2 μόλις ημέρες έμειναν για την επίσκεψη των εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο χρόνος, λοιπόν, κυλάει ήδη αντίστροφα για το πολυπόθητο «Η Καλαμάτα είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021». Ο χρόνος που κύλησε μέχρι σήμερα, βέβαια, κατέφερε να αποδείξει ότι η πόλη είναι ένα βήμα από τον τίτλο, αφού οι διαφορές και οι καινοτομίες είναι ήδη εμφανείς. Αυτά τα δύο χρόνια έδωσαν στην πόλη, στόχους, πλάνο και στρατηγική, ιδέες, προτάσεις και νέες εμπειρίες, δείχνοντάς της τον δρόμο για την αλλαγή. 

Μία από τις πρώτες «εργασίες» του Γραφείου Υποψηφιότητας ήταν η διεξαγωγή έρευνας και πολιτιστικής χαρτογράφησης, κατά τη διάρκεια της οποίας εντοπίστηκε μία αδυναμία της πόλης και άμεση ανάγκη της· η δημιουργία της πολιτιστικής στρατηγικής της από τους ίδιους τους πολίτες. Ετσι, η Καλαμάτα για πρώτη φορά κατάφερε να έχει τη δική της πολιτιστική στρατηγική δημιουργώντας στρατηγικό πλάνο που ανατέθηκε στους πολίτες, αξιοποιώντας τους πιο ειδικούς σε συμβουλευτικό ρόλο. Πολίτες, επίσης, έδειξαν πρακτικά το ενδιαφέρον τους για την πόλη τους, συμμετέχοντας ενεργά τόσο στις Ομάδες Εργασίας όσο και στις Ομάδες Εργου, αξιολογώντας και καταγράφοντας τα δυνατά και αδύναμα σημεία της. Κάθε εβδομάδα και για όλο αυτό το διάστημα, δεσμεύτηκαν και συνεργάστηκαν ανιδιοτελώς για έναν κοινό σκοπό. Το Εργαστήριο Πολιτών που πραγματοποιήθηκε, όπως και ο ανοιχτός αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ανάπλασης της 23ης Μαρτίου, δείχνουν ότι πόλη και πολίτες έχουν ανάγκη και επιζητούν την καινοτομία. 

Για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε συντονισμένο πρόγραμμα τουριστικής ανάπτυξης, όπως επίσης, έκθεση εναλλακτικού τουρισμού, ιδέα που προέκυψε από την Ομάδα Εργασίας «Ταυτότητα Τόπου – Εναλλακτικός Τουρισμός». Οι Ομάδες Εργασίας δεν έμειναν, όμως, μόνο εκεί, γεγονός που αποδεικνύει η έκθεση προτάσεων και ιδεών για το πώς θα μπορούσαν να αναπτυχθούν κομμάτια της Καλαμάτας και να δημιουργηθούν πολιτιστικές διαδρομές. Σημαντικό, επίσης, είναι ότι για πρώτη φορά ομάδες που μέχρι τώρα δεν εκπροσωπούνταν έντονα, συμμετείχαν και συνεργάστηκαν (π.χ. Ρομά), αλλά και η δημιουργία ομάδων με καινοτόμα δράση, π.χ. ομάδα Radikala.

Για πρώτη φορά θα έρθουν Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες και θα καθοδηγήσουν την πόλη σε θέματα που η ίδια έχει επιλέξει, μέσω του Ευρωπαϊκού προγράμματος «Culture for cities and regions», ενώ είναι η πρώτη ελληνική πόλη που μπήκε στο δίκτυο πόλεων «Διεθνές παρατηρητήριο Συμμετοχικής Δημοκρατίας». Η Καλαμάτα μετά από 2 χρόνια υποψηφιότητας δεν είναι πια η ίδια… Τολμά να αλλάξει, να ονειρευτεί το μέλλον της και να χαράξει τη δική της πορεία προς αυτό.   

Γραφείο Υποψηφιότητας KALAMATA:21