Σάββατο, 04 Φεβρουαρίου 2017 09:56

Καλαμάτα: Αντιπλημμυρικά 5 εκ. ευρώ δημοπρατούνται το Φεβρουάριο (βίντεο)

Εντολή δημοπράτησης μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου πρόκειται να πάρει ο Δήμος Καλαμάτας από το υπουργείο Υποδομών, για τα δύο αντιπλημμυρικά έργα, συνολικού προϋπολογισμού 5 εκ. ευρώ, από την Παναγίτσα μέχρι το Νέδοντα και από το Νοσοκομείο έως το ΤΕΙ.

Ο "Μορέας" θα κάνει την υδραυλική μελέτη για το Ελαφογκρέμι από τον περιφερειακό αυτοκινητόδρομο προς την Αγία Σωτήρα, την οδό Γλαύκου και κάτω από την Αθηνών.

Αυτά αποφασίστηκαν σε χθεσινή ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο, με τη συμμετοχή του γ.γ. Γιώργου Δέδε, του αρμοδίου διευθυντή Γιάννη Καρνέση, του γενικού διευθυντή του "Μορέα" Γιώργου Συριανού, του δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, του αντιδημάρχου Ανδρέα Καραγιάννη, του προέδρου της ΔΕΥΑΚ Γιάννη Καμβυσίδη και υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου, του δήμου και της δημοτικής επιχείρησης.

Χθες το βράδυ, σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Νίκας, παρουσία του Ανδρ. Καραγιάννη και του Γ. Καμβυσίδη ενημέρωσε ότι αποφασίστηκαν, για τα ζητήματα περιφερειακού -"Μορέα" και όχι μόνο: 

1) Ο "Μορέας" να ασφαλτοστρώσει: Το δρόμο Θουρία - Αμφεια, την οδό Σπάρτης μέχρι τα συνεργεία και τη νέα γέφυρα και το δρόμο 200 μέτρων προς τον παλιό σκουπιδότοπο στα Γιαννιτσάνικα.

2) Ο "Μορέας" να κάνει την υδραυλική μελέτη για το Ελαφογκρέμι (το ρέμα που προκάλεσε πλημμύρες την 7η Σεπτεμβρίου) από τον περιφερειακό αυτοκινητόδρομο προς την Αγία Σωτήρα, Γλαύκου και κάτω από την Αθηνών. «Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να χρηματοδοτηθεί το έργο», είπε ο δήμαρχος κι έκανε λόγο για συνοδό έργο του περιφερειακού.

3) Για το Καλαμίτσι να φτιαχθεί αγωγός 80 μέτρων από τον περιφερειακό, για να συνδεθεί με τον υπάρχοντα αγωγό.

4) Οσον αφορά τα προβλήματα προσβασιμότητας: 

Για τα Αρφαρά θα γίνει μελέτη. Στη Θουρία (γέφυρα Μικρομάνης) θα γίνει παρέμβαση. Για το Καλάμι και τα Φιτσαλέικα θα γίνει μελέτη. Αντίθετα, για τα Μιχαλέικα το υπουργείο ήταν αρνητικό. «Στοιχίζει 450.000 ευρώ η πεζογέφυρα, καθώς απαιτούνται ασανσέρ και ράμπες, σύμφωνα με το υπουργείο. Είναι απαγορευτικό το κόστος - όφελος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος. 

5) Επαναρύθμιση των φαναριών στον περιφερειακό αυτοκινητόδρομο (από Βέργα), με προτεραιότητα προς το κέντρο της Καλαμάτας (προς Λακωνικής και Παπαφλέσσα).

Για τον κόμβο της Μαρίας Κάλλας ο κ. Νίκας ενημέρωσε ότι «έχει υποβληθεί τροποποίηση του σχεδίου πόλης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και με την έγκριση θα πληρωθούν τα 180 τ.μ., που απαιτούνται για το κομμάτι που θα απαλλοτριωθεί». Μετά απ’ αυτό θα εξεταστεί αν θα γίνει κυκλικός κόμβος ή θα παραμείνουν τα φανάρια με αμφιδρόμηση της Μαρίας Κάλλας.

Ακόμα, ο δήμαρχος Καλαμάτας απάντησε ότι «το υπουργείο ξεκαθάρισε ότι άλλες απαλλοτριώσεις δεν πρόκειται να γίνουν, για τον περιφερειακό αυτοκινητόδρομο. Το υπουργείο πρέπει να απαντήσει για τις ευθύνες του "Μορέα"».

Επίσης, ενημέρωσε ότι «το αντιπλημμυρικό έργο από τη Θουρία έως Νοσοκομείο έχει σταματήσει, λόγω των βροχοπτώσεων και θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα κάτω από τον παλιό εθνικό δρόμο, στην περιοχή του "Πράκτικερ"».

Γ.Σ.