Τρίτη, 07 Φεβρουαρίου 2017 22:58

Αντιδράσεις και προβληματισμός για το Πάτρα-Πύργος: Και η 4η δημοπρασία στον Καλογρίτσα

Γράφτηκε από την

 

Η εταιρεία συμφερόντων Καλογρίτσα, η κοινοπραξία "Τοξότης - Ομάδα Κατασκευών", αναδείχθηκε σήμερα, προσωρινός μειοδότης, με έκπτωση 50,39% στη δημοπρασία και της 4ης εργολαβίας του αυτοκινητόδρομου Πάτρα - Πύργος, για το τμήμα Βάρδα - Κυλλήνη μήκους 9 χλμ., κόστους 74.010.000 ευρώ. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αντίδραση της Ν.Δ. 

Ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών και βουλευτής  Σερρών Κώστας Καραμανλής σε δήλωσή του, αφού συνεχάρη την εταιρεία Τοξότης Α.Ε., σημείωσε πως «η εν λόγω εταιρεία ανέλαβε πλέον το 50% του συγκεκριμένου έργου, κάτι που ακυρώνει στην πράξη το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης ότι η "κατάτμηση" έγινε για την ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού».

Ο κ. Καραμανλής θυμίζει ότι «μέχρι σήμερα, το αρμόδιο υπουργείο δεν έχει προχωρήσει στην υπογραφή καμίας απολύτως σύμβασης, σε συνέχεια των τριών πρώτων δημοπρατήσεων. Δεν έχει εξασφαλιστεί καμία απολύτως χρηματοδότηση του έργου. Καταρρέει πλήρως το επιχείρημά τους ότι η "κατάτμηση" έγινε προκειμένου να μπορούν να συμμετάσχουν πολλές και μικρές κατασκευαστικές εταιρείες. Η "κατάτμηση" είναι μια πρακτική, η οποία οδηγεί σε καθυστέρηση των χρονοδιαγραμμάτων και σε αύξηση του τελικού κόστους του έργου και γι’ αυτόν το λόγο δεν την επικροτεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Ολοκληρώνοντας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, παρατηρεί πως «έλαβε, το 2015, τον οδικό άξονα Πάτρα - Πύργος με έτοιμη δημοπράτηση και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Δυστυχώς, εκείνοι επέλεξαν τη λογική των "κατατμήσεων". Θέλουμε ειλικρινά να ελπίζουμε πως, παρά τα συνεχή εμπόδια που προβάλλει η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να ικανοποιήσει τους “ημετέρους”, το έργο αυτό κάποια στιγμή θα ολοκληρωθεί και δεν θα μείνει κι αυτό στα χαρτιά».

Στο διαγωνισμό υπήρξαν συνολικά 11 συμμετοχές. Δεύτερη ήταν η κοινοπραξία "ΤΕΚΑΛ-Πετρής" με 49,56% και τρίτη η κοινοπραξία Ξανθάκης-Αφοί Παπαϊωάννου με 47,03%. Οι μεγάλες εταιρείες ήταν χαμηλά, Intrakat 4η 45,95%, 10ος ο J&P ΑΒΑΞ με 36,01% και 11ος ΑΚΤΩΡ με 35,58%. 

Να υπενθυμίσουμε τις 3 πρώτες δημοπρασίες με ανάδοχο την κοινοπραξία "Τοξότης - Ομάδα Κατασκευών: Το Δουνέικα - Πύργος (δημοπρατήθηκε στις 12 Ιουλίου),  προϋπολογισμού 67,2 εκ. ευρώ, μήκους 8.140 μέτρων, με έκπτωση 53%. Το Αμαλιάδα - Δουνέικα (δημοπρατήθηκε στις 17 Μαΐου), μήκους 8.960 μέτρων, προϋπολογισμού 58,4 εκ. ευρώ, με έκπτωση 55,32%. Το Κυλλήνη - Αμαλιάδα (δημοπρατήθηκε στις 14 Ιουνίου), μήκους 10.900 μέτρων, προϋπολογισμού 53,25 εκ. ευρώ, με έκπτωση 57,45%.

Στην προκήρυξη του 4ου έργου αναφέρεται ότι «το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων». Αυτό ισχύει μέχρι το έργο να ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ και γι' αυτό το λόγο αναγράφεται πως «η Προϊσταμένη Αρχή δεν θα προχωρήσει σε κοινοποίηση προς τον ανακηρυχθέντα ανάδοχο της εγκριτικής απόφασης του αποτελέσματος της δημοπρασίας πριν την ένταξη του έργου σε Ε.Π. του ΕΣΠΑ».

 

Οι επόμενες εργολαβίες είναι: 5η: Βάρδα-Σαγέικα, 6η: Σαγέικα-Κάτω Αχαγιά, 7η: Κάτω Αχαγιά-ΒΙΠΕ, 8η: ΒΙΠΕ-Μιντιλόγλι. Εκεί θα ενωθεί με το τέλος της Ολυμπίας Οδού που τερματίζει στο τέλος της παράκαμψης Πατρών.