Σάββατο, 17 Ιουνίου 2017 09:24

Δεύτερο μηχάνημα Seatrac για ΑμεΑ στην Παραλία Καλαμάτας (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Δεύτερο μηχάνημα Seatrac για ΑμεΑ στην Παραλία Καλαμάτας (βίντεο)

Φιλική πόλη-προορισμός για τα άτομα με αναπηρία γίνεται πλέον η Καλαμάτα, με το δεύτερο μηχάνημα Seatrac που υποστηρίζει την αυτόνομη πρόσβαση των ΑμεΑ στη θάλασσα - η λειτουργία του οποίου εγκαινιάστηκε χθες στο τέρμα της Ναυαρίνου, δίπλα στο ξενοδοχείο "Filoxenia".

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Παναγιώτη Παρασκευόπουλου, προέδρου του Συλλόγου ΑμεΑ Nομού Αρκαδίας, ότι «είχαμε ένα λόγο να προτιμάμε την Καλαμάτα, λόγω του πρώτου Seatrac. Τώρα έχουμε ακόμα περισσότερους λόγους». Κάλεσε μάλιστα και τους υπόλοιπους δήμους «να πάρουν ως παράδειγμα την Καλαμάτα», αλλά και τους επιχειρηματίες που «πρέπει να γνωρίζουν πως τα έξοδα θα είναι ανταποδοτικά».

Η παρουσία και η χαρά των ατόμων με αναπηρία στα χθεσινά εγκαίνια του Seatrac δικαιώνει το Δήμο Καλαμάτας που είχε την πρωτοβουλία, αλλά και τους επιχειρηματίες που συνέβαλαν στην προσπάθεια - η οποία άξιζε και με το παραπάνω. Οι ευχαριστίες των ΑμεΑ προς το δήμο και το δήμαρχο επιβεβαιώνουν τη μεγάλη χρησιμότητα του μηχανήματος.

Ο πρωταθλητής του τένις με αμαξίδιο Γιώργος Λαζαρίδης παρατήρησε ότι η τοποθέτηση και του δεύτερου Seatrac «είναι ιδιαίτερα σημαντική, γιατί μπορούμε να κάνουμε μπάνιο μόνοι μας. Υπάρχει εδώ και χημική τουαλέτα και χώρος στάθμευσης». Σημείωσε ακόμα ότι «μπορούν να έρχονται άτομα και από γειτονικούς νομούς και το εξωτερικό. Είναι σημαντικό εργαλείο για το δήμο και τις επιχειρήσεις. Προσπαθούμε η πόλη μας να γίνεται πιο φιλική για τα άτομα με αναπηρία. Κάνουμε προτάσεις για να διορθώσουμε τα προβλήματα. Με καλή διάθεση και πρόθεση μπορούν να γίνουν ακόμα καλύτερα τα πράγματα, η Καλαμάτα να γίνει προορισμός για τα άτομα με αναπηρία».

Ο Θανάσης Ξυπόλιτος, πρόεδρος του Συλλόγου ΑμεΑ Μεσσηνίας, επεσήμανε ότι «είναι κάτι ξεχωριστό, έχουμε δει τη θάλασσα. Απολαμβάνουμε την πρόσβαση στην Καλαμάτα, η κατάσταση βελτιώνεται. Ο,τι γίνεται να γίνεται σωστά. Κάθε μέρα η Καλαμάτα θα σας εκπλήσσει».

Ο Μανώλης Χαλούλος παρατήρησε πως «είναι πολύ σημαντικό γιατί μπορούμε να ερχόμαστε ό,τι ώρα θέλουμε και να κάνουμε μόνοι μας μπάνιο».

Η Μαρία Δρακοπαναγιωτάκη σημείωσε ότι «είναι ιδανικό, μας έκανε εύκολη τη ζωή μας».

Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας μίλησε για «μια καλή μέρα για την Καλαμάτα και την ευρύτερη περιοχή». Παρατήρησε πως «η εγκατάσταση του δεύτερου Seatrac είναι καρπός συνεργασίας του Δήμου Καλαμάτας με τον ιδιωτικό τομέα, η οποία υπήρξε απολύτως επιτυχής» Ευχαρίστησε το ξενοδοχείο "Filoxenia" και την εταιρεία Grecotel, που βοήθησαν οικονομικά για την απόκτηση του μηχανισμού και παρέχουν ευρύτερη υποστήριξη, και τη "Διάπλαση ΑΕ - Κέντρο Αποκατάστασης" που πρόσφερε χρήματα. 

Ο κ. Νίκας υποσχέθηκε ότι του χρόνου θα υπάρχει και τρίτος μηχανισμός Seatrac, ενώ κάλεσε τα άτομα με κινητικά προβλήματα να επισκεφθούν την Καλαμάτα, όπου υπάρχουν δυνατότητες φιλοξενίας τους από πλευράς αποκατάστασης, αλλά και διαμονής σε ξενοδοχεία. Είπε, ακόμη, ότι οι ναυαγοσώστες του δήμου βρίσκονται στη διάθεση των ατόμων με αναπηρία και πως θα υπάρξουν και άλλοι υπάλληλοι του Δήμου, που θα βοηθούν στη χρήση του μηχανισμού.

Ο διευθυντής του "Filoxenia" Κωνσταντίνος Σιώκος σημείωσε ότι «ο όμιλος Grecotel, με τον πρόεδρό του κ. Δασκαλαντωνάκη, βρίσκεται δίπλα στο δραστήριο Δήμο Καλαμάτας, συμβάλλοντας στην επίλυση προβλημάτων».

Ο διοικητικός διευθυντής της "Διάπλαση ΑΕ - Κέντρο Αποκατάστασης" Νεκτάριος Γιαννόπουλος επεσήμανε ότι «θα είμαστε πάντα δίπλα στους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα και θα τους στηρίζουμε».

Η Αθανασία Καρούνου, γ.γ. της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Πελοποννήσου και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία εξέφρασε τη χαρά της για την τοποθέτηση του δεύτερου Seatrac. Σημείωσε ότι αυτό θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα για τα άτομα με αναπηρία, καθώς βοηθάει την προσβασιμότητα και την κοινωνική τους ένταξη. Επεσήμανε, ακόμη, ότι στην Ευρωπαϊκή Ενωση υπάρχουν 80 εκατομμύρια ΑμεΑ, που αποτελούν εν δυνάμει επισκέπτες της πόλης.

Να υπενθυμίσουμε ότι το πρώτο Seatrac λειτουργεί για τρίτη χρονιά φέτος, στην ακτή μπροστά από το ναό της Ανάστασης.

 

Γ.Σ.


NEWSLETTER