Πέμπτη, 08 Μαρτίου 2018 09:17

Με συμπληρωματική πίστωση 5 εκ. ευρώ: Τέλος του 2018 έτοιμο το Τζάνε - Καλαμάκι (βίντεο)

Με συμπληρωματική πίστωση 5 εκ. ευρώ: Τέλος του 2018 έτοιμο το Τζάνε - Καλαμάκι (βίντεο)

 

Συμπληρωματική σύμβαση 5 εκ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ, προβλέπεται να υλοποιηθεί στο έργο βελτίωσης στο τμήμα Τζάνε - Καλαμάκι, στο δρόμο Ριζόμυλος - Κορώνη.

Και αυτό γιατί πρέπει να κατασκευαστεί “κατ εντ κάβερ” στον αρχαιολογικό χώρο Πεταλιδίου, για να μην πειραχθούν τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής. Το σημαντικό αυτό τεχνικό δεν προβλεπόταν στην αρχική μελέτη του έργου.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης

Στο μεταξύ, με εντατικούς ρυθμούς, επιτέλους, αναμένεται να δουλέψει το έργο την άνοιξη και το καλοκαίρι, με στόχο να τελειώσει τέλος του 2018. Η εντατικοποίηση των εργασιών μπορεί να γίνει, καθώς ολοκληρώθηκαν μετά από χρόνια οι απαλλοτριώσεις. Τα στοιχεία τόνισε στην “Ε” ο εργοταξιάρχης του έργου Γιάννης Πλακιάς, εκπρόσωπος της εργολήπτριας εταιρείας “Πετρής ΑΤΕ”, σε χθεσινή επίσκεψή μας στο έργο βελτίωσης του τμήματος Τζάνε - Καλαμάκι, που χρηματοδοτείται από το νέο ΕΣΠΑ, από το πρόγραμμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Μηχανήματα δούλευαν χθες στις παρακάμψεις Πεταλιδίου και Τζάνε.

Ο κ. Πλακιάς μας υπενθύμισε ότι η σύμβαση για το έργο υπογράφηκε στις 15 Νοεμβρίου 2013, 51 και πλέον μήνες πριν, ενώ η αρχική συμβατική προθεσμία ήταν 18 μήνες. Διευκρίνισε ότι “δεν είχαν ολοκληρωθεί οι απαλλοτριώσεις. Είχαν γίνει επιτάξεις επικειμένων, εθελούσιες, αλλά ελάχιστοι ιδιοκτήτες δέχθηκαν, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να δουλέψει το έργο”. Ο εργοταξιάρχης παρατήρησε ότι “τον φετινό Ιανουάριο ολοκληρώθηκαν οι απαλλοτριώσεις. Τώρα μπήκαμε να δουλέψουμε, αλλά δεν μας βοήθησε ο καιρός. Από δω και πέρα θα πάμε γρήγορα”.

Επεσήμανε πως “στόχος είναι τέλος του 2018 να τελειώσει το έργο”. Ωστόσο, μας ενημέρωσε ότι στον αρχαιολογικό χώρο Πεταλιδίου όπου περνάει ο δρόμος, η παράκαμψη του χωριού, γίνεται τροποποίηση της χάραξης, γιατί ήρθαν στο φως αρχαιότητες. Παρατήρησε ότι “θα γίνει υπογειοποίηση του δρόμου. Προβλέπεται συμπληρωματική σύμβαση 5 εκ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ, γιατί θα γίνει “κατ εντ κάβερ”. Η σύμβαση αυτή είναι για έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο”. Ο κ. Πλακιάς εκτίμησε πως “το έργο μπορεί να τελειώσει μέχρι το τέλος του χρόνου”, αλλά κατά τη γνώμη μας αν επιτευχθεί ο στόχος αυτός, θα είναι τεχνικό θαύμα.

Ακόμα, μας ενημέρωσε ότι το επόμενο διάστημα θα γίνουν μετακινήσεις των δικτύων της ΔΕΗ και του ΟΤΕ, από τις δύο επιχειρήσεις, ενώ στη συμπληρωματική σύμβαση έχουν ενταχθεί και οι μετακινήσεις των δικτύων ύδρευσης και άρδευσης.

Να υπενθυμίσουμε ότι το έργο βελτίωσης του δρόμου Ριζόμυλος - Κορώνη, στο τμήμα Τζάνε - Καλαμάκι, μήκους 7.320 μέτρων, που ξεκίνησε από το προηγούμενο ΕΣΠΑ, χρηματοδοτείται από το νέο ΕΣΠΑ, το πρόγραμμα της Περιφέρειας, με 15.507.673,29 ευρώ. Προβλέπονται 3,72 χλμ. νέων οδών και 2,84 χλμ. ανακατασκευασμένων ή αναβαθμισμένων οδών, καθώς περιλαμβάνει τις παρακάμψεις Τζάνε, Πεταλιδίου και Καλαμακίου. Ξεκινάει από τη γέφυρα του Τζάνε και καταλήγει μετά το Καλαμάκι.

{yendifplayer type=video youtube=https://www.youtube.com/watch?v=ZXbMHmqmWIQ}