Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2018 09:01

Αντιρρήσεις από Ε.Ε. για το Πάτρα – Πύργος, σύμφωνα με ερώτηση βουλευτών της ΝΔ

Γράφτηκε από την
Αντιρρήσεις από Ε.Ε. για το Πάτρα – Πύργος, σύμφωνα με ερώτηση βουλευτών της ΝΔ

 

Σοβαρές ενστάσεις εκφράζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κατάτμηση και τις αφύσικες εκπτώσεις στο έργο του αυτοκινητόδρομου Πάτρα - Πύργος.

Τις ενστάσεις αυτές τονίζουν σε ερώτησή τους 5 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, επικρίνοντας δριμύτατα τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη.

Οι βουλευτές της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, Κώστας Καραμανλής, Χρήστος Μπουκώρος, Κώστας Τζαβάρας και Ανδρέας Κατσανιώτης παρατηρούν ότι «με επιστολή της προς την αρμόδια διαχειριστική επιτροπή για τα έργα του ΕΣΠΑ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει σειρά κρίσιμων ερωτημάτων για τον τρόπο δημοπράτησης του οδικού έργου Πάτρα - Πύργος. Αναφερόμενη  στην απόφαση του υπουργείου, κάνει λόγο για κατάτμηση του έργου, αλλά και αφύσικες εκπτώσεις οι οποίες θα έπρεπε να δικαιολογηθούν, όπως απαιτεί νόμος που μάλιστα ψηφίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.  (4412/16)».

Σημειώνουν πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιτάσσεται στην κατάτμηση επισημαίνοντας ότι, σε παρόμοιες περιπτώσεις, ανάλογες αποφάσεις λειτούργησαν αρνητικά για την ολοκλήρωση των έργων. Διατυπώνει επίσης σοβαρά ερωτήματα, διότι ενώ παρατηρήθηκαν αφύσικες εκπτώσεις, το υπουργείο Υποδομών δεν ζήτησε αυτές να δικαιολογηθούν. Τι έχει να πει ο κ. Σπίρτζης για τις σοβαρές ενστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχέση με τον τρόπο δημοπράτησης του οδικού έργου Πάτρα - Πύργος;».

Στην ερώτησή τους οι βουλευτές αναφέρονται σε όλα τα προβλήματα που αφορούν την υλοποίηση του έργου. Σημειώνουν καταρχάς ότι «ενώ η επιχειρηματολογία του υπουργείου για την κατάτμηση βασιζόταν στη  ανάληψη τμημάτων του έργου από πολλές εταιρείες, εντέλει μία μόνο εταιρία -η εταιρεία “Τοξότης” του κ. Καλογρίτσα- ανέλαβε 4 από τα 8 τμήματα, δηλαδή το 50% του έργου».

Και προσθέτουν ότι «οι επιλογές του κ. Σπίρτζη έχουν οδηγήσει σε σειρά προβλημάτων όσον αφορά την υλοποίηση του έργου. Αντί να προχωρήσει το υπουργείο Υποδομών “πιο γρήγορα και πιο φθηνά”, όπως ισχυριζόταν κατ’ επανάληψη, τρία χρόνια μετά: Δεν έχει ακόμα ξεκινήσει κανένα τμήμα του έργου. Δεν έχει καν συμβασιοποιηθεί καμία εργολαβία. Δεν έχει εξασφαλιστεί η παραμικρή χρηματοδότηση. Εχουν -σύμφωνα με την Ε.Ε.- γίνει αφύσικα μεγάλες εκπτώσεις, άνω του 50%, που δεν έχουν δικαιολογηθεί επαρκώς και μπορεί να οδηγήσουν σε εκτροχιασμό του έργου, ενώ είναι βέβαιο ότι στην πράξη δεν θα τηρηθούν. Εχουν προκληθεί σοβαρές κοινωνικές, αναπτυξιακές και περιβαλλοντικές συνέπειες στην περιοχή. Και βέβαια, λόγω της καθυστέρησης έχει ήδη αυξηθεί σημαντικά το κόστος του έργου (διοικητικές δαπάνες, κόστος κεφαλαίου, ζημιά για όλη τη Δυτική Πελοπόννησο και τα νησιά που εξυπηρετούνται από το λιμάνι της Κυλλήνης κ.λπ.)».


NEWSLETTER