Τρίτη, 07 Αυγούστου 2018 09:21

Η αντιπλημμυρική μελέτη μετά το 2020: Την άλλη δεκαετία τα έργα στον Πάμισο

Γράφτηκε από τον

 

 

Την επόμενη δεκαετία πάνε τα αντιπλημμυρικά της ζώνης Παμίσου. Η μελέτη για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής στην καλύτερη των περιπτώσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2020 και μετά θα αναζητηθούν πόροι για τη δημοπράτηση και την κατασκευή των απαραίτητων έργων.

Σε ό,τι αφορά τα αντιπλημμυρικά στην περιοχή της Καλαμάτας που βρίσκονται σε εξέλιξη, υπάρχει αισιοδοξία για την πορεία υλοποίησής τους, ενώ και εδώ όλες οι μεγάλες παρεμβάσεις που έχουν εξαγγελθεί είναι ακόμα στο στάδιο της μελέτης, με άγνωστο χρόνο και τρόπο κατασκευής του.

Μέχρι τον Ιούλιο του 2020 θα πρέπει να έχει παραδοθεί στο υπουργείο Υποδομών από τους μελετητές η μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας του Παμίσου από το φράγμα στον Αρι μέχρι τις εκβολές, καθώς και αυτές της περιβαλλοντικής αξιοποίησης των εκβολών και της παρόχθιας ζώνης μέχρι την είσοδο της Μεσσήνης, καθώς και της εκβολής στο Κουλντούκι της Μπούκας.

Η σύμβαση μεταξύ του υπουργείου και των μελετητών -της σύμπραξης των μελετητικών γραφείων Α.Δ.Κ. Αρώνης, Δρέττας, Καρλαύτης Σύμβουλοι Μηχανικοί Α.Ε. και Αρχιτεκτονική Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης Π. Γραμματικόπουλος, Χρ. Πανουσάκης και Συνεργάτες- υπογράφηκε στις 26 Ιουλίου και η δαπάνη για τη μελέτη, όπως προκύπτει από την έκπτωση που η σύμπραξη προσέφερε στον διαγωνισμό, φθάνει τα 480.648,56 ευρώ, χωρίς τον ΦΠΑ. Ωστόσο, ένα ακόμα βήμα προς τη θετική κατεύθυνση αποτελεί ο ορισμός από το υπουργείο Υποδομών -και συγκεκριμένα τη Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Εργων- της εξαμελούς ομάδας επιβλεπόντων μηχανικών, η οποία θα παρακολουθεί την πορεία εκπόνησης της σχετικής μελέτης.

Υπενθυμίζεται ότι για το συγκεκριμένο έργο έχει δεσμευθεί από το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων πίστωση 3.000.000 ευρώ, προκειμένου να προωθηθούν οι διαδικασίες που αφορούν, εκτός από τις μελέτες, τις απαλλοτριώσεις, τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και, ύστερα από τις εγκρίσεις, τις διαδικασίες δημοπράτησης της κατασκευής.

Β.Γ.Μ.