Τετάρτη, 05 Σεπτεμβρίου 2018 08:47

Πάτρα - Πύργος: Φεύγει ο Καλογρίτσας - Εντολή στους επόμενους

Γράφτηκε από την
Πάτρα - Πύργος: Φεύγει ο Καλογρίτσας - Εντολή στους επόμενους

 

 

Το δρόμο της συμβασιοποίησης έχουν πάρει οι 4 από τις 8 εργολαβίες του Πάτρα - Πύργος, ενώ ο Ομιλος Καλογρίτσα που έχει μειοδοτήσει στις υπόλοιπες μάλλον θα δει την πόρτα της εξόδου, καθώς δυσκολεύεται να βρει εγγυητικές και γι' αυτό άλλωστε κηρύχθηκε οριστικά έκπτωτος από έργα του ΔΕΔΔΗΕ.

Οι 4 εργολαβίες του κ. Καλογρίτσα θα εκτελεστούν -σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- από τον δεύτερο μειοδότη του κάθε διαγωνισμού, καθώς δεν προχώρησε ούτε το σχέδιο επέκτασης της σύμβασης παραχώρησης με εκχώρηση έργων στην ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ.

Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ

Η αρχή τους τέλους για την "Τοξότης - Ομάδα Κατασκευών" του κ. Καλογρίτσα ήρθε στις 20 Αυγούστου, όταν το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση αναστολής της εταιρείας, με συνέπεια η εταιρεία να κηρυχθεί έκπτωτη από έργα του ΔΕΔΔΗΕ.

Μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για τις 55 εργολαβίες στα δίκτυα της ΔΕΗ την επόμενη τριετία, ο κ. Μισδανίτης είπε τα εξής: «Για τον Τοξότη δεν υπήρχε ελλιπής φάκελος καθώς είχε όλα τα τυπικά δικαιολογητικά. Οταν ανοίχτηκαν οι οικονομικές προσφορές πριν ενάμιση χρόνο, δεν είχε κηρυχθεί έκπτωτος. Οταν έπαψε να αποδίδει ως εργολάβος εμείς προχωρήσαμε  σε έκπτωσή του από το σύνολο των περιοχών της χώρας, κι αυτό οδήγησε στον αποκλεισμό του παρότι είχε δώσει τη μεγαλύτερη έκπτωση και είχε τα τυπικά».

Αναλυτικά για το χρονικό της έκπτωσης του "Τοξότη" μίλησε ο διευθυντής Ανάπτυξης και Διαχείρισης Δικτύου κ. Μενεγάτος. «Είχαμε  55 εργολαβίες διανομής στο δίκτυο της ΔΕΗ. Η εταιρεία αποφάσισε τον αποκλεισμό του "Τοξότη" που είχε χάσει τις αποδόσεις, και μετά από αυτό μπήκε ο επόμενος στο έργο Περιστέρι - Ελευσίνα, η "ΣΧ  Σουλτζής" που έδωσε έκπτωση 46% έναντι 47% του Τοξότη. Και σε ένα άλλο έργο μπήκε η Ιντρακάτ που έδωσε 34% έναντι 35% της εταιρείας που αποκλείστηκε».

ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΑ - ΠΥΡΓΟΣ

Χθεσινό ρεπορτάζ της "Καθημερινής" αναφέρει για τις εξελίξεις στο Πάτρα - Πύργος και την "έκθεση" της Τράπεζας Αττικής στον όμιλο Καλογρίτσα:

«Στην έξοδο από τις τέσσερις πρώτες εργολαβίες του οδικού άξονα Πάτρα Πύργος βρίσκεται η "Τοξότης - Ομάδα Κατασκευών", η κοινοπραξία εταιρειών του ομίλου Καλογρίτσα, καθώς κανένα από τα εναλλακτικά σενάρια που εξέτασε το υπουργείο Υποδομών,  προκειμένου να παραμείνει ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας στο "κόλπο" της κατασκευής του έργου, δεν φαίνεται να προχωρά. Ετσι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις τις επόμενες μέρες θα κληθούν να καταθέσουν τα σχετικά δικαιολογητικά οι δεύτεροι τη τάξει ανάδοχοι για κάθε εργολαβία, προκειμένου να προχωρήσει με αυτούς η υπογραφή της σύμβασης.

Το οριστικό "χτύπημα" αναμένεται να δοθεί από την Τράπεζα Αττικής, τον αποκλειστικό χρηματοδότη μέχρι και το 2016 του κ. Καλογρίτσα, η οποία πλέον έχει αναστείλει κάθε χρηματοδότηση προς τις εταιρείες του και δεν εκδίδει τις απαραίτητες για την υπογραφή της σύμβασης εγγυητικές καλής εκτέλεσης.

Αυτό συνέβη με τα έργα του ΔΕΔΔΗΕ από τα οποία η "Τοξότης" είναι ήδη έκπτωτη και με δικαστική βούλα, καθώς η τράπεζα έκρινε ότι είναι μεγάλος ο κίνδυνος καταβολής αποζημιώσεων προς τον ΔΕΔΔΗΕ  (μέσω των εγγυητικών που θα εξέδιδε για τις νέες συμβάσεις που είχε αναλάβει στις αρχές του έτους ο κ. Καλογρίτσας) και ανέστειλε κάθε περαιτέρω χρηματοδότηση.

Πρόκειται για κρίσιμο στοιχείο, καθώς σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο στη συνέχεια ο κατασκευαστής δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις συμβατικές του υποχρεώσεις όσον αφορά την ομαλή εκτέλεση του έργου και κηρυσσόταν έκπτωτος, τότε οι εν λόγω εγγυητικές θα εξέπιπταν ζημιώνοντας την Τράπεζα Αττικής με ένα ποσό που εκτιμάται ότι προσεγγίζει τα 15 εκατ. ευρώ. Το "στοίχημα" για την τράπεζα είναι μεγάλο, καθώς ήδη μόνο από τις εγγυητικές που έχει συνολικά εκδώσει στις εταιρείες του κ. Καλογρίτσα κινδυνεύει με απώλειες ύψους 44 εκατ. ευρώ, ενώ υπολογίζεται ότι η αξία τους ισοδυναμεί με το 40% του συνολικού δανεισμού του εν λόγω επιχειρηματία, ύψους 110 εκατ. ευρώ. Εν ολίγοις η συνολική "έκθεση" της τράπεζας στον Καλογρίτσα εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 150 εκατ. ευρώ (εγγυητικές + δάνεια).

Υπενθυμίζεται ότι παρά το ότι βρίσκεται στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης επί σχεδόν έξι μήνες, ο όμιλος Καλογρίτσα εξακολουθεί να είναι ανάδοχος για τις 4 από τις 8 συνολικά εργολαβίες του πολύπαθου έργου, έχοντας προσφέρει εκπτώσεις που κινούνται από 50% έως 55%. Συνολικά οι 4 εργολαβίες που έχει αναλάβει ο όμιλος Καλογρίτσα είναι συμβατικού προϋπολογισμού 252 εκατ. ευρώ και περίπου 115 εκατ. μετά τις εκπτώσεις 50% που δόθηκαν. Το σύνολο του έργου είναι προϋπολογισμού 436,2 εκατ. ευρώ ενώ η εξασφαλισμένη κοινοτική χρηματοδότηση ανέρχεται σε 293 εκατ. ευρώ, ικανή να καλύψει το σύνολο του κόστους με δεδομένο ότι οι εκπτώσεις των αναδόχων έχουν ξεπεράσει το 50%.

Το Μάιο, λίγο μετά την εξασφάλιση χρηματοδότησης του έργου και με αφορμή την εθελοντική εκχώρηση  από την πλευρά Καλογρίτσα

σειράς συμβάσεων έργων στην ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, αναπτύχθηκε μια φημολογία ότι θα μπορούσε να γίνει π.χ. διεύρυνση κοινοπραξίας στο Πάτρα - Πύργος, επιτρέποντας έτσι στην τελευταία να παραχωρήσει τα απαιτούμενα εχέγγυα για την υλοποίηση του έργου. Εντέλει το σενάριο αυτό δεν προχώρησε, καθώς ακόμα και έτσι, κρίθηκε ότι οι εκπτώσεις που έχει δηλώσει ο κ. Καλογρίτσας ήταν υπερβολικές και το έργο δεν είναι βιώσιμο.

Πλέον άλλο χρονικό περιθώριο δεν υπάρχει, καθώς ήδη 4 εργολαβίες έχουν πάρει το δρόμο της υλοποίησης και αυτό θα πρέπει να συμβεί και με κείνες τις οποίες έχει αναλάβει ο όμιλος Καλογρίτσα. Ωφελημένοι θα είναι οι επόμενοι μειοδότες, δηλαδή η κυπριακή Cyfield Dev Ltd (2 από τις 4 εργολαβίες) η ΤΕΚΑΛ - Πετρής και η ιταλική GD Infrastrutture που συνεργάζεται με τη Μηχανική».


NEWSLETTER